Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Odložiti smeće na pravo mjesto (ni)je teško

27.03.2011. 22:00
Odložiti smeće na pravo mjesto (ni)je teško


Grad Biograd i komunalna tvrtka Bošana d.o.o. kao inicijatori projekta, a u nastojanju da se stanovništvo privikne na novi način odvoza otpada, njegovo selektivno prikupljanje i odlaganje na za to određena mjesta, dali su izraditi i kalendar s uputama te poseban priručnik koji detaljno pojašnjava kamo s pojedinim vrstama otpada
Slika prepunjenih kontejnera ukruženih smećem koje nije stalo i koje su u međuvremenu razvukle mačke u Biogradu na Moru otišle su u prošlost.
Naime, selektivnim prikupljanjem komunalnog otpada na tom planu su ovom gradu učinjeni veliki iskoraci. Grad Biograd i komunalna tvrtka Bošana d.o.o. kao inicijatori projekta, a u nastojanju da se stanovništvo privikne na novi način odvoza otpada, njegovo selektivno prikupljanje i odlaganje na za to određena mjesta, dali su izraditi i kalendar s uputama te poseban priručnik koji detaljno pojašnjava kamo s pojedinim vrstama otpada.
Jednako tako definirano je vrijeme odvoza kanti iz domaćinstava po pojedinim gradskim četvrtima i vrstama otpada pa većih problema i nesporazuma ne bi trebalo biti.
No, žitelji Biograda kao da nikada nisu zadovoljni, a mijenjanje starih navika očito ne ide preko noći. Tako se i nadalje mogu čuti prigovori nezadovoljnika glede odvoza, u prvom redu zbog činjenice što smeće moraju iznijeti u određeno vrijeme i na za to predviđeno mjesto, dok se ranije smeće u velike gradske kontejnere moglo odnositi kada i kako je to kome odgovaralo. Ipak, selektivno prikupljanje malo pomalo ulazi u naviku.
Budući da je vrijeme velikih proljetnih pospremanja u domaćinstvima te mnogi ne znaju kamo s glomaznim otpadom, ovih je dana problematika odlaganja smeća ponovno aktualizirana.
Već je više puta stanovništvo pozvano da se pridržava naputaka gradske tvrtke Bošana, koja skrbi o čistoći grada i koja je i ovim zadnjim korisnim priručnikom nastojala olakšati građanima snalaženje s novim načinom odvoza komunalnog otpada.
Stoga nije loše još jednom podsjetiti da se papir odlaže u kućne kante plave boje ili plave kontejnere smještene na “zelenim otocima”.
PET ambalaža u žute vreće za PET ambalažu ili u žute kontejnere na “zelenim otocima”. Staklo se može odložiti u zelene kontejnere smještene na “zelenim otocima” ili u kampu Sv. Dominik svakim radnim danom od 9 do 16 sati i subotom od 9 do 13 sati. U istom vremenu na području kampa Sveti Dominik, u reciklažnom dvorištu, građani mogu odlagati organski otpad, zatim krupni otpad, gume, metalni te električni i elektronički otpad.
Građevinski otpad kakvog je ovih dana, također, dosta valja odložiti na odlagalište Baštijunski brig, svakim danom od 7 do 16 sati.
Ukoliko količina otpada ne prelazi jedan kubik, odlaganje je besplatno, a količine iznad toga naplaćuju se prema važećem cjeniku komunalnog poduzeća Bošana.
Posebna upozorenja građani su dobili i za rukovanje s opasnim otpadom starim baterijama, motornim uljima i starim akomulatorima te automobilskim otpadom, a također i obućom te odjećom, koja se kao i ranije odnosi u prostorije Crvenog križa u Biogradu.