Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Paški sir na jelovniku Bijele kuće?!

27.03.2011. 22:00
Paški sir na jelovniku Bijele kuće?!


Paški sir se već nalazi u ponudi prestižnih restorana “Di Palo” i “Maialino” u New Yorku, a može se kupiti na Floridi, u Californiji, Texasu, Coloradu, Philadelphiji i Utahu. Nakon svega slijedi put do Bijele kuće. Michele Buster radi na tome i sigurna je da će uspjeti
Zahvaljujući suradnji s američkom uvoznom tvrtkom “Forever Cheese” Paški sir proizveden u “Paškoj sirani” prvi put je prešao Atlantik i preko trgovačkog lanca “Whole Foods” pojavio se na američkom tržištu, a kako navodi Michele Buster, suvlasnica tvrtke “Forever Cheese” specijalizirane za uvoz sireva s Mediterana, Paški sir bi se uskoro mogao naći i na jelovniku Bijele kuće. Michele Buster se 1998. godine specijalizirala za uvoz u SAD sireva s Mediterana, a specijalnost su joj ovčji sirevi. Njen susret s Paškim sirom, nakon čega je počela suradnja s “Paškom siranom”, bio je slučajan.
Oduševila se Paškim sirom
– Prije četiri godine jedna mi je prijateljica iz New Yorka govorila o ljepotama Hrvatske i nisam mogla vjerovati da u blizini Italije i Španjolske postoji tako posebna, lijepa zemlja. Odlučila sam posjetiti Hrvatsku i uvjerila sam se da je moja prijateljica bila u pravu, navodi Michele Buster.
Obilazeći Hrvatsku došla je i na Pag. U jednom je restoranu probala Paški sir i oduševila se. Odlučila ga je uvoziti u SAD i 2009. godine je na Sajmu hrane u Parizu posjetila štand Hrvatske gospodarske komore.
– Pitala sam ih o Paškom siru i mogućnostima izvoza. Poslali su mi sve što je bilo potrebno za kontakt i sve propise, a nakon dolaska u Zagreb zaposlenik Komore me vozio na Pag i pomogao u prevođenju i dogovorima s “Paškom siranom”, kaže Michele Buster.
U listopadu prošle godine Michele Buster je postala službena uvoznica proizvoda “Paške sirane” u SAD i od tada je Paški sir na listi sireva koje tvrtka “Forever Cheese” uvozi iz Španjolske, Italije i Portugala. Paški sir se već nalazi u ponudi prestižnih restorana “Di Palo” i “Maialino” u New Yorku, a može se kupiti na Floridi, u Californiji, Texasu, Coloradu, Philadelphiji i Utahu. Nakon svega slijedi put do Bijele kuće. Michele Buster radi na tome i sigurna je da će uspjeti. U travnju će, uz pomoć hrvatske diplomacije i široj javnosti u SAD predstaviti Paški sir.
U “Paškoj sirani” su vrlo zadovolji suradnjom s Michele Buster.
Rekordna proizvodnja
– Naše sireve – paški sir, pramenko, dalmatinac, primorac i trapist izvozimo u Njemačku, Austriju, Sloveniju i Srbiju, a izvoz Paškog sira u Sjedinjene američke države veliki je uspjeh, navodi Ante Oštarić, savjetnik člana Uprave “Paške sirane”.
Oštarić kaže da “Paška sirana” nije imala problema s izvoznim dozvolama i papirologijom.
– Problem je samo trošak analize sira iz svake pošiljke. Svi sirevi se prema zakonu moraju analizirati u Hrvatskoj, pa ponovno u zemlji u koju se sir izvozi, kaže Oštarić.
“Paška sirana” proizvodi 50 posto više sireva nego u vrijeme kada na otoku nije bilo drugih sirana. Razlog takvog povećanja je što se sve manje sira proizvodi u domaćinstvima.
– Prošle godine smo imali rekordnu proizvodnju Paškog sira, a rezultati iz prva dva mjeseca ove godine pokazuju da ćemo i ove godine dobro poslovati, navodi Oštarić.
“Paška sirana” je u novi pogon uložila 30 milijuna kuna, a od toga 10 milijuna kuna uz pomoć SAPARD programa. Uz 78 stalno zaposlenih “Paška sirana” zapošljava i sezonske radnike.
– Smatram da je dobro što je “Paška sirana” ostala u vlasništvu domaćih ljudi jer se jako dobro razvija i za otočne prilike zapošljava velik broj radnika, navodi Oštarić.
Distributeri u SAD-u Paški sir prodaju po cijeni od 26 do 30 dolara za pound, što je preračunato od 50 do 60 dolara po kilogramu. S takvom cijenom Paški sir je i na tržištu SAD-a ušao u kategoriju najskupljih sireva.