Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šah izašao iz ilegale

27.03.2011. 22:00
Šah izašao iz ilegale


Figure i ploča se sada nalaze u Gradskoj knjižnici gdje će ih moći koristiti svi članovi i posjetitelji knjižnice
Zajedničkim radom Šahovskog kluba Zadar, Gradske knjižnice Zadar i ugostiteljskog obrta Libar u subotu je organizirana promocija velikih šahovskih figura i ploče ŠK Zadar. Velike figure “krstili” su učenici Osnovne škole Smiljevac i drugi članovi te posjetitelji knjižnice.
– Figure i ploča se sada nalaze u Gradskoj knjižnici gdje će ih moći koristiti svi članovi i posjetitelji knjižnice. Njih smo od Grada Zadra dobili da populariziramo šah i nikom ne bi odgovaralo da one stoje zatvorene u jednoj prostoriji i sakupljaju prašinu. S njima ćemo se pojaviti na Forumu, Rivi i drugim gradskim lokacijama kako bi šah što više približili Zadranima koji to i zaslužuju, jer je Zadar prvi grad u Hrvatskoj u kojem se počela razvijati šahovska igra, kaže dopredsjednik ŠK Zadar Ivan Jakić.
Predstavljanje figura u knjižničnom atriju bila je pun pogodak za promociju šaha. Ljudi koji praktično ne znaju povući poteze zaustavljali su se i sa zanimanjem promatrali djecu koja na ploči od šesnaest metara četvornih vuku poteze ogromnim kraljevima, pijunima, topovima, skakačima, lovcima, damama. Može se slobodno reći kako šah ovo proljeće izlazi iz ilegale te iz zatvorenih klupskih prostora kreće na kamenu pozornicu grada.
 


Nema života bez knjižnice


Zadnja subota je pokazala kako se bogata aktivnost događa Gradskoj knjižnici Zadar. Uz promociju velikih šahovskih figura, održana je mala škola filozofije, tečaj osnova rada na računalu za umirovljenike, izložbe slike “Da se ne zaboravi” i “Povratak prirodi”, slagale su se lego kocke. Sve su to događaji koje djelatnici knjižnice organiziraju dok paralelno obavljaju svoje tekuće radne aktivnosti.
To samo potvrđuje kako je Gradska knjižnica postala jedan od sinonima Zadra, mjesto na kojem Zadrani vole boraviti i gdje se ugodno osjećaju, bilo da čitaju novine, traže stručnu literaturu ili ležerno štivo za poslijepodnevne sate, igraju s djecom, ispijaju kavu ili savladavaju nove vještine.