Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Istražni sudac posvjedočio kako tijela stradalih nitko nije micao

27.03.2012. 22:00
Istražni sudac posvjedočio kako tijela stradalih nitko nije micao


– Nitko nije dirao tijela do dolaska očevidne ekipe jer ih je čuvala policija. To zaključujem po položaju njihovih tijela, i odjeći te opožarenoj površini. Naime, da je bilo tko pomicao tijela ostali bi tragovi na tlu. Sve smo detaljno pregledali i fotografirali – rekao je Ninić


Neobično je danas bilo vidjeti dvojicu istražnih sudaca iz Šibenika u ulozi svjedoka na Županijskom sudu u Zadru kada su sjeli pred svog zadarskog kolegu – suca Borisa Babića. Riječ je o nastavku suđenja protiv bivšeg šibenskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice (45) jedinog optuženog za najveću hrvatsku tragediju nakon Domovinskog rata u kojoj je 30.kolovoza 2007. godine stradalo 12 njegovih kolega.
Radi se o 58-godišnjem Igoru Niniću sucu koji je obavio očevid na mjestu tregadije i njegovom kolegi Branku Iviću (50).
Ninić koji je prvi svjedočio donio je sa sobom zapisnik o očevidu jer, kako je rekao, sjećanja blijede. Ispričao je kako je o stradavanju vatrogasaca na otoku Kornatu toga dana dobio dojavu oko 20.30, a oko 23 sata su policijskim brodom stigli u uvalu Vrulje. Tada su imali informaciju da su petorica vatrogasaca poginula, a nekoliko ih je ranjeno, no zbog mraka nisu te večeri obavili očevid već su se vratili sutradan oko podne.
-Očevid smo obavili u dva dijela. U uvali Vrulje gdje je navodno izbio požar, a onda smo se uputili na mjesto tragedije. Zatekli smo šest tijela. Išli smo od jednog do drugog. Neka smo uspjeli identificirati, a neka ne. Očevid smo završili oko 19 sati – ispričao je svjedok Ninić.
Mjesto tragedije detaljno pregledano i fotografirano
S obzirom da se u više navrata u dosadašnjem tijeku suđenja spominjala mogućnost da su tijela mrtvih vtrogasaca bila pomicana, Ninić je kategorički zanijekao takvu mogućnost naglasivši kako nitko nije dirao tijela do dolaska očevidne ekipe jer ih je čuvala policija.
– To zaključujem po položaju njihovih tijela, i odjeći te opožarenoj površini. Naime, da je bilo tko pomicao tijela ostali bi tragovi na tlu. Sve smo detaljno pregledali i fotografirali – rekao je Ninić.
Na pitanje Igora Marinovića oca stradalog Ivana o službenoj zabilješci s pregledom mjesta događaja, a s oznakom tajnosti, Ninić je odgovorio kako o tome ne zna ništa te je ponovio kako tijela nisu micana dok je on obavljao očevid.
– Što se događalo prije ili poslije, ja to ne znam – zaključio je.
I dok njegov prezimenjak, tužitelj Zvonko Ivić ovoga puta nije imao pitanja, na suca Branka Ivića “obrušio” se odvjetnik obitelji stradalih, Maro Mihočević pitajući ga zašto članovi obitelji nisu sudjelovali u istrazi na što su imali zakonsko pravo pogotovo s obzirom na razmjere tragedije.
– Vi ste tada odgovorili kako je to protivno Zakonu te da “će oni na sudu moći dobiti odgovore na sve ono što ih zanima te da ih niste dužni niti saslušati” – spočitnuo je Iviću Mihočević, citirajući ga.
Ivić pojašnjavao kako je provodio istragu
– Osobno sam se držao Zakona i nije bilo moguće da oštećenici u ovom postupku budu nazočni ispitivanju svjedoka. No, s obzirom na tragediju ja sam dopustio njihovom opunomoćeniku da bude nazočan. Što se pak, tiče ispitivanja jedinog preživjelog vatrogasca Frane Lučića njega sam ispitao bez nazočnosti stranaka jer je liječnički konzilij dozvolio da kod njega idem samo ja i moja zapisničarka zbog njegovog zdrastvenog stanja. Drugi razlog leži u činjenici što su to tražili i vještaci – liječnici – odgovorio je Ivić.
Igor Marinović Iviću je još prigovorio kako je Dražen Slavica bio u dvomjesečnom pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a 30 do 40 svjedoka je ispitano nakon što je on pušten na slobodu, a riječ je vatrogascima, policajcima, GSS-ovcima.
Ivić mu je na to pojasnio kako je rješenje u ukidanju pritvora postalo pravomoćno, a tužiteljstvo se na to nije žalilo.
Suđenje se nastavlja.


 IVIĆ: SUOSJEĆAM I S OPTUŽENIM SLAVICOM




Na kraju suđenja sudac Branko Ivić osjetio je potrebu reći kako duboko suosjeća s obiteljima stradalih te da je jednog od njih i osobno poznavao.
– Više je puta sa svojim djedom koji je bio izuzetno častan čovjek, dolazio u moju kuću. To je bio i razlog više, što sam dao sve od sebe radeći na ovom slučaju, ne samo u profesionalnom smislu. Ali, isto tako moram reći da suosjećam i s optuženim Draženom Slavicom što se našao u ovoj situaciji – dodao je Branko Ivić.