Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Koristiti EU potpore za nova radna mjesta

27.03.2012. 22:00
Koristiti EU potpore za nova radna mjesta


Ako poduzetnik zaposli mlade koji su tek završili školovanje, žene koje su se vratile s porodiljnog, ljude s navršenih pedeset i više godina i nezaposlene koji su na Zavodu duže od tri mjeseca, on dobiva potporu tijekom osam mjeseci u iznosu od 80 posto plaće onog djelatnika kojeg je zaposlio, kazao je Endre Senoradski
U gradskoj vijećnici gradonačelnik Grada Biograda na Moru Ivan Knez, zajedno sa svojim suradnicima i čelnim osobama biogradskih kulturnih, obrazovnih, turističkih i drugih ustanova i udruga, primio je izaslanstvo prijateljskog grada Baje iz Mađarske.
Luka Baja
– Na sastanku su, uz prikaz kratkih prezentacijskih filmova, čelnici gospodarskih subjekata iz grada Baje predstavili razvojne mogućnosti suradnje s naglaskom na otvaranju novih radnih mjesta i uspostavljanju dobrih odnosa s investitorima i poduzetnicima.
– Mađarsko izaslanstvo činili su: Norbert Vedelek – pročelnik gradonačelnikovog ureda, Bocsa Barnabas – ravnatelj gradske tvrtke „Baja marketing”, Laszlo Nagy – ravnatelj luke na Dunavu, Endre Senoradski – ravnatelj Zavoda za zapošljavanje grada Baje, Edita Muncig – suradnica gradonačelnikovog ureda, Tibor Virag – ravntaelj Ugostiteljske škole u Baji, Angela Šokac-Marković – predsjednica Hrvatske manjinske samouprave grada Baje, Joso Ostrogonac – predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj.
Tijekom sastanka Laszlo Nagy kao glavna obilježja luke istakao je trgovinu i prijevoz robe vodenim i kopnenim putem s obzirom na geostrateški položaj grada Baje te dodao kako je luka Baja turistički, gospodarski i logistički centar.
Endre Senoradski govorio je o negativnom trendu zaposlenosti u gradu Baji, međutim, istaknuo je dobru suradnju s gradskom upravom i poslodavcima i zajednička nastojanja za otvaranje novih radnih mjesta.
„Fišijada”
 – U zadnjih nekoliko godina sve potpore nam dolaze iz Europske Unije. Ako neki poduzetnik zaposli osobu bez stručnih kvalifikacija, mlade koji su tek završili školovanje, mlade žene koje su se vratile s porodiljnog, ljude s navršenih pedeset i više godina i one nezaposlene koji su na Zavodu duže od tri mjeseca, taj poduzetnik dobiva potporu tijekom osam mjeseci u iznosu od 80 posto plaće onog djelatnika kojeg zaposli, kazao je Endre Senoradski pojašnjavajući ako neki poduzetnik razvija posao nabavom stroja, on na taj način istodobno stvara nova radna mjesta pa po svakom novozaposlenom radniku dobiva europsku potporu u rasponu od 4.800 do 6.500 eura, ali se pritom mora obvezati da će to radno mjesto opstati najmanje tri godine.
– I hrvatski državljani mogu pokrenuti poduzetnički posao kod nas ali uz radnu dozvolu, istaknuo je Senoradski.
– Bocsa Barnabas, ravnatelj gradske tvrtke Baja marketing, kazao je kako su četiri glavna područja kojima se bave turizam, marketing, komunikacije i organiziranje raznih manifestacija pri čemu je kao glavnu istaknuo „Fišijadu” koja svake godine privlači desetke tisuća posjetitelja i održava se svake godine u srpnju još od 1996. godine.
Ivan Knez zahvalio se članovima izaslanstva mađarskog grada na trudu i kvalitetnoj prezentaciji gospodarstvenih mogućnosti grada Baje i dodao kako je kulturna suradnja između Biograda i Hrvata iz grada Baje i okolice uspješno uspostavljena već pri posjetu mađarskom gradu-prijatelju.