Tea Vidaić: Stalno imam neku inspiraciju i stalno pišem

Slika korisnika admin
tea vidaic
Filip BRALA
Razmišljam o večerima šibenske šansone, a i o Splitskom festivalu - Tea Vidaić o nastupima na festivalima

Tea Vidaić bavi se glazbom od malih nogu, piše pjesme, sklada i svira gitaru. Nastupila je na brojnim manifestacijama diljem Hrvatske i u inozemstvu (Italija, Slovenija). Najpoznatiju Teinu pjesmu "Note ljubavi" ispjevala je zadarska klapa Kadena, a na Festivalu zabavne glazbe Zadar 2010. s pjesmom "Ćeri puntarske" Tea je osvojila nagradu za najbolju kantautoricu u Večeri mediteranske glazbe. Bio je to njezin debitantski nastup na festivalu. Trenutačno radi na svom prvom nosaču zvuka, a u međuvremenu nastupa na festivalima te različitim književnim i glazbeno-scenskim manifestacijama. Mlada zadarska kantautorica nastupila je nedavno u caffe baru Jazzva održavši u intimnoj atmosferi večer šansone.

Mediteransko-dalmatinsko-šlagerski program

Nedavno si u Caffe baru Jazzva imala svoju autorsku večer. Jesi li zadovoljna odazivom publike? Kako je prošla večer?

- Večer u Jazzvi prošla je u jednoj intimnoj i jako ugodnoj atmosferi. Program je bio sastavljen od poznatih  klasika, a s druge strane bilo je jako puno mojih autorskih pjesama od kojih ističem "Note ljubavi" koje je ispjevala zadarska klapa Kadena, a koju vrlo rado izvodim u svom programu. Bila je tu i pjesma koju sam nedavno napravila: Zadru na dar, zatim Blues na hridi morskoj, Balada o materi, Uzorita vilo, Ćeri puntarske... Našlo se tu i obrada nekih naših poznatijih autora i pjevača kao što je Oliver Dragojević, neke pjesme Harija Rončevića. Možemo reći jedan mediteransko-dalmatinsko-šlagerski program.

S obzirom da si dosta mlada, a iza tebe je već sada popriličan broj autorskih skladbi i pjesama, koliko dugo zapravo pišeš pjesme, skladaš i pjevaš?

- Pa zapravo jako dugo, ali ako ćemo gledati ovako malo profesionalnije onda jedno sedam, osam godina. Što se tiče samog pisanja pjesama, izmišljanja melodije to radim zapravo od samog djetinjstva.

Kad sam imala jedno petnaest godina za potrebe školskog zbora napisala sam pjesmu koja se zvala Anđeoska pjesma i s njom smo išli na jedan božićni koncert i to je zapravo bila prva moja pjesma s kojom se upoznala šira javnost. Uglavnom stalno imam neku inspiraciju i stalno pišem.

Uz to što ih pišeš, mnoge svoje pjesme i uglazbljuješ. Kakvo je zapravo tvoje glazbeno obrazovanje?

- Kao mala odlazila sam u Glazbenu školu gdje sam pjevala u zboru. Privatno sam odlazila na satove solfeggia, ali i solo pjevanja tako da sam na taj način doškolovavala glas, a pjevala sam i u klapama, zborovima i na taj se način obrazovala. Što se sviranja tiče, odlazila sam na privatne satove gitare i učila dosta toga sama.

Uskoro prvi nosač zvuka

Koliko je iza tebe pjesama, festivala, nastupa?

- Iskreno, nikad nisam brojala koliko sam napisala pjesama, ali sigurno da za sad imam pedeset do šezdeset svojih pjesama koje su uglazbljene. Od toga, odabrala sam nekih deset, jedanaest koje ću staviti na svoj prvi nosač zvuka i na tom nosaču do sad smo realizirali pet pjesama s tim da smo i tu već neke pjesme odabrali za odlazak na Festival zabavne glazbe Zadar, Marco Polo festival i slično.

Koja tvoja pjesma je postigla najveći uspjeh?

- Zapravo tu imamo dvije pjesme. Prva je bila "Note ljubavi" s klapom Kadena. To se sve odigralo jako spontano. Imala sam namjeru tu pjesmu sama snimiti pa je premijerno objaviti na svom CD-u, ali onda se dogodila ta zanimljiva suradnja s klapom kad smo napravili klapski aranžman i pjesma je na taj način ugledala svjetlo dana. Do sada je na youtubeu ta pjesma pogledana negdje oko 70 tisuća puta. Druga pjesma je "Ćeri puntarske" koju sam izvela na Festivalu zabavne glazbe Zadar 2010. kad sam prvi puta kao debitant nastupala na jednom festivalu te sam osvojila nagradu u kategoriji najboljeg kantautora.

Spominjala si nosač zvuka. Kad ga možemo očekivati?

- S obzirom da sam ja jako predana poslu i onome što radim, već više od tri godine radim na albumu i do sad smo realizirali jedno pet pjesama. Nadam se da bi možda do kraja ove godine, početkom iduće sve moglo biti finalizirano i napravljeno. Kad je umjetnost u pitanju teško je reći točan datum, ali nastojat ćemo se držati nekih vremenskih okvira i da poslije materijal možemo odnijeti diskografima na objavljivanje.

Ima li već zainteresiranih?

- Pa ponudit ćemo nekoliko diskografskih kuća, Dallas recordsu, Croatia recordsu, Hit recordsu pa oni koji pokažu najviše interesa i daju najbolju ponudu ti će najvjerojatnije i objavit materijal.

Pop domena   

Gdje bismo te uskoro mogli slušati? Koji je festival sada prvi na tvojoj karti?

- Razmišljam o večerima šibenske šansone, a i o Splitskom festivalu. U skladu s mojim mogućnostima i repertoarom morat ćemo odabrati pjesmu s kojom ćemo se predstaviti na jednom od ta dva festivala.

S kojom pjesmom ćeš nastupiti na zadarskom festivalu?

- Imam nekoliko pjesama koje bi mogle ići, ali ne znam točno. Možda More, Balada o materi, ali nisam još sigurna.

Tvoje pjesme uglavnom su balade i šansone, nema nekih brzih ritmova.

- Pa zapravo kad se žanrovski gleda te pjesme jesu u pop domeni i malo modernijim aranžmanima, samo kad ih izvodim uz gitaru onda naravno da ne mogu imati takve melodije kao što će imati recimo uz orkestar ili uz bend. Imam ja i pjesama koje su tipične pop pjesme, jedna takva Chrystal moon na engleskom jeziku koja će biti ponešto drugačija na nosaču. Također tu je i nekoliko pjesama zabavnog, jazz karaktera koje definitivno nisu šansone.

Gdje pronalaziš inspiraciju?

- Meni je inspiracija apsolutno u svemu, to može biti moj privatni život, život mojih prijatelja, ljudi koji me okružuju, duh vremena, a može biti i iz knjiga, nečega što sam pogledala...

Također uglazbljuješ i izvodiš naše poznate pjesnike?

- To je isto jedan moj zanimljiv angažman s obzirom da studiram književnost, na neki način spajajući profesionalni život s umjetničkim učinilo mi se zgodnim da možda uglazbim poznate pjesnike, znači Vesnu Parun, Tina ujevića, Antuna Gustava Matoša i da na neki način ponudim jedan takav program koji se baš i ne izvodi često, a možda da se šira publika upozna s njim. To su uglavnom moji glazbeni aranžmani i to sonet „Djevojčici umjesto igračke A.G. Matoša, neke Ujevićeve pjesme, dok sam neke i preuzela od Zdenka Runjića ili Arsena Dedića.

Tko su tvoji glazbeni uzori?

- Što se tiče šansone to je sigurno Arsen Dedić i Zdenko Runjić, a u svjetskoj glazbi tu se Andrea Bocelli, Cesaria Evora, Alanis Morisette, a jako volim i pjevačice poput Arethe Franklin i Mahalier Jackon koje su tamnijih obojenijih vokala.

 ŽELJA DUET S TOMISLAVOM BRALIĆEM

Imaš li u planu kakav duet? S kim bi ga voljela snimiti?

- Razmišljala sam i o tome i ako bih ikad snimila duet voljela bih ga napraviti s Tomislavom Bralićem i to nešto u mediteranskom stilu što bi odgovaralo i meni i njemu, da složimo boje glasa i aranžmane, a mislim da bi to bilo jako zgodno da se spoje mlađi i glazbenici s iskustvom.

 PJESMA ZA BORISA MARTINOVIĆA

Je li bilo kakvog interesa drugih pjevača za tvoje pjesme?

- Bilo je interesa, nekim svojim kolegama sam već pisala pjesme, pa i operni pjevač Boris Martinović, inače bas bariton svjetskog glasa, zamolio me da mu napišem jednu pjesmu i sigurna sam da će se i ta suradnja ostvariti, samo je pitanje vremena.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno