Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Djeca s autizmom zahtijevaju cjeloživotnu brigu

Autor: Vanja Mirčeta

27.03.2013. 23:00
Djeca s autizmom zahtijevaju cjeloživotnu brigu

Foto: Zvonko KUCELIN



Životni vijek djece s autizmom nije kraći, ali zahtijevaju cjeloživotnu brigu i njegu. Kod ovih osoba ima onih koje su visoko funkcionalne do onih niže funkcionalnih, no u pravilu su to poslovno potpuno nesposobne osobe, ističe Andrija Marcelić


Održana je još jedna tradicionalna humanitarna uskrsna akcija, u kojoj su djelatnici Novog radija i javne osobe grada jučer na Narodnom trgu prodavali uskrsne pisanice.
Iako se akcija trebala održati u subotu 30. ožujka,  prebačena je na srijedu zbog pogreba malene Nore Šitum koji će se održati ovu subotu.
Svjetski dan autizma
Sav prihod ove uskrsne akcije Novog radija ove godine namijenjen je Udruzi za autizam Zadar. To je udruga koja okuplja osobe s autizmom, njihove roditelje i prijatelje, nastojeći im život učiniti što potpunijim i sretnijim.
– Drugog travnja obilježava se Svjetski dan autizma. Mi smo članovi jedne od 11 udruga u Hrvatskoj, koje Dan autizma obilježavaju upravo na ovaj način s ciljem prikupljanja sredstava te osvješćivanja javnosti o ovom problemu, odnosno poremećaju. Naime, javnost o autizmu ne zna baš puno jer nije uključen u zdravstveni, socijalni i obrazovni sustav na odgovarajući način. Primjerice, odrasle osobe niti u socijali niti u zdravstvu nisu tretirane na odgovarajući način te su u potpunosti prepuštene na brigu i odgovornost svojim roditeljima, ističe Andrija Marcelić, predsjednik Udruge za autizam te novi pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u Zadarskoj županiji.
Po pretpostavkama u Zadarskoj županiji ima 200-tinjak osoba s autizmom dok je u Udruzi 20 osoba s autizmom, dakle ukupno 30 članova.
– Autizam se otkriva u ranom djetinjstvu, iako se dijagnoza ne dobije odmah. Manifestira se neobičnim ponašanjem, jednom emocionalnom rezerviranošću, bez kontakta pogledom, nema maženja i sl. No moram napomenuti da je svaka osoba s autizmom različita. Govorim ovo kao laik, jer nisam stručnjak za ovaj poremećaj. Životni vijek djece s autizmom nije kraći, ali zahtijevaju cjeloživotnu brigu i njegu. Kod ovih osoba ima onih koje su visoko funkcionalne do onih niže funkcionalnih. No u pravilu su to poslovno potpuno nesposobne osobe. Ovise, na žalost, samo o roditeljima jer ih sustav ne zbrinjava na adekvatan način, ističe Marcelić dodajući da kada roditelji ostare imaju strašan problem.
Sustavno rješenje
– Na području naše županije nema nikakve organizirane skrbi i dnevnog boravka za odrasle osobe. Roditelji koji su svakim danom sve stariji i nemoćniji bore se s tim problemom na najbolje moguće načine, koji zahtijevaju puno energije, novaca i svega ostalog što uz to ide. To je borba za cijeli život, a taj poremećaj zahtijeva sustavno rješenje, ističe Marcelić.
Pisanice koje su prodavane za ovu humanitarnu akciju izradili su slušatelji Novog radija i Albert Špar, zadarski umjetnik.
– Ovo je još jedna tradicionalna, humanitarna akcija Novog radija. Ove godine pomažemo Udrugu za autizam, prošle godine smo pomogli udruzi Svjetlo, pa Udruzi za Down sindrom. U svakom slučaju trudimo se svake godine pomoći nekom drugome. Ljudi daju za pisanice koliko mogu i odaziv je zaista dobar. U prodaji su nam se priključili Bepo Matešić, Zoran Jelenković, Tamara Šoletić, Martine Thomas, Mladen Grdović, Tomislav Bralić i brojni drugi, ističe Anica Košta, direktorica Novog radija.