Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prapovijest obrovačkog kraja

Autor: Mile Marić

27.03.2013. 23:00
Prapovijest obrovačkog kraja


Koncipirana u dva dijela izložba donosi kratak povijesni razvoj šireg područja grada Obrovca tijekom prapovijesti s podacima o do danas istraženim arheološkim lokalitetima na tom području


U prostorijama Zavičajnog muzeja Pučkog otvorenog učilišta Obrovac svečano je otvorena izložba “Cvijina gradina – tragom zaboravljene prošlosti”. Nastala kao plod suradnje Zavičajnog muzeja Pučkog otvorenog učilišta Obrovac i Arheološkog muzeja Zadar, izložbu su osmislile kustosice dvaju muzeja Marina Jurjević iz Obrovca i Natalija Čondić iz Zadra. Otvorenju su nazočili i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Obrovac prof. Marina Brkić te ravnatelj Arheološkog muzeja dr. sc. Smiljan Gluščević. Izložbu je otvorio gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan.
Koncipirana u dva dijela izložba donosi kratak povijesni razvoj šireg područja grada Obrovca tijekom prapovijesti s podacima o do danas istraženim arheološkim lokalitetima na tom području. Donosi i osnovne podatke o karakteristikama naselja željeznog doba na području od rijeke Raše u Istri do rijeke Krke koju su naseljavali Liburni, te karakteristikama naselja istog prostora u vrijeme romanizacije istočne jadranske obale kao i osnovnim karakteristikama sahranjivanja kod Liburna tijekom željeznog doba. Na kraju uvodnog dijela izložbe posjetitelji mogu pronaći podatke o Obrovačkoj zbirci, odnosno arheološkoj građi koja se pod navedenim nazivom danas čuva u AMZ-u, a bila je, u razdoblju od 1903. do 1941. godine izložena unutar Arheološkog muzeja Obrovac koji je stradao tijekom Drugog svjetskog rata. Dio građe 1941. godine odnosi se u Italiju, a dio se prenosi u Zadar.
U drugom dijelu izložbe široj javnosti je predstavljen arheološki lokalitet Cvijina gradina u Kruševu i to od smještaja naselja, osnovnih karakteristika tijekom željeznog doba i antike, rezultati arheoloških istraživanja lokaliteta, komunikacija i nekropole početkom 20. stoljeća te rezultati arheoloških istraživanja od 1999. godine do danas. U izložbenim vitrinama izložen je dio bogate arheološke građe pronađene tijekom arheoloških istraživanja unutar naselja i nekropole.
Izložba je otvorena do 30. rujna 2013. godine u prostorijama Zavičajnog muzeja Obrovac.