Aurora će ipak na pričest sa svojim vršnjacima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Nadbiskup Puljić obitelj Pavić pozvao na razgovor
Vodeći računa o stanju i budućnosti najslabijih, a u ovom slučaju to su djeca, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić odlučio je dopustiti župniku don Srećku Petrovu da pripusti dijete sakramentima“, stoji u odgovoru Nadbiskupije
Vedran SITNICA
Aurora s majkom Anom

Aurora Pavić, teško bolesna devetogodišnja djevojčica s Bokanjca koju je mjesni svećenik don Srećko Petrov odbio pričestiti jer je zbog bolesti izostala s 22 sata crkvenog vjeronauka, ipak će na pričest sa svojim prijateljima. Dan nakon što je Zadarski list objavio ovu priču, reagirao je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić osobno te je danas navečer pozvao obitelj Pavić na razgovor u nadbiskupsku palaču. Nakon što su iznijeli nadbiskupu svoju situaciju, a podsjetimo Aurora od rođenja boluje od GERB-a, tj. refluksa želuca, astme i aberantnog trahealnog bronha, njezina majka Ana Pavić teškog oblika artritisa i  Hodgkinovog limfoma, a k svemu tome otac, koji je jedini radio, ostao je bez posla, on je pokazao razumijevanje te je obećao da će Aurora ipak na pričest ove godine, a ne dogodine s mlađom generacijom. Naime, upravo zbog svojih zdravstvenih problema djevojčica je izostala 193 sata iz škole, koji su opravdani, i 22 sata s crkvenog vjeronauka. O svemu su sinoć poslali priopćenje i iz Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije.

„U razgovoru je majka objasnila detalje i okolnosti zbog kojih njihovo dijete nije bilo u mogućnosti pohađati pripravu za sakramente. Također se istaknulo kako je reakcija župnika don Srećka Petrova, da ne pripusti dijete sakramentima, bila sasvim razumljiva, budući da crkveni Zakonik nalaže brižljivu i doličnu pripravu (usp. Zakonik kanonskog prava, kann. 913-914).

Budući da dijete nije pohađalo vjeronauk župnik je trebao slijediti crkvene propise koji su, osim za pripravnika, znak i pravednosti prema ostaloj djeci koja su uredno pohađala pripravu.

Brigu o pohađanju školskih i župnih obveza prije svega dužni su voditi roditelji. Stoga je potrebno na početku same školske godine obavijestiti župnika o eventualnim problemima i poteškoćama djeteta kako bi crkvena zajednica na vrijeme iznašla najbolja moguća rješenja. Klima koja se stvorila nakon istupa u javnost u prvom redu nije bila dobra za dijete, posebice zbog objave njegove slike, imena i bolesti.

Vodeći računa o stanju i budućnosti najslabijih, a u ovom slučaju to su djeca, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić odlučio je dopustiti župniku don Srećku Petrovu da pripusti dijete sakramentima“, stoji u odgovoru Nadbiskupije koji smo dobili.

Ana Pavić  također je kratko prokomentirala sastanak kod nadbiskupa zaključivši kako je sretna jer je pokazao razumijevanje za njihovu situaciju te kako je njima, kao roditeljima, najbitnije da je u cijeloj toj priči Aurora zadovoljna i sretna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)