Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

HOĆE INFO PLOČE Zadarski mir unosi nemir

28.03.2019. 10:03
HOĆE INFO PLOČE Zadarski mir  unosi nemir


Inicijativni odbor kojeg čine prof.dr.sc. Vjekoslav Ćosić,  prof.dr.sc. Stijepo Obad, dr.sc. Radomir Jurić i dipl. inženjer Zvonimir  Pandžić, ovog puta se Gradu Zadru javio s idejom postavljanja info- ploče o Zadarskom miru iz 1358. godine u prostor Novih vrata grada Zadra (na istočnoj strani). Dobra ideja, jednostavna realizacija, ali iz Grada  o tome, "od sto glasa, glasa čuti nije".
Kako kaže Zvonimir Pandžić, već šest tjedana nema odgovora, niti se  može saznati kod koga je prijedlog završio. Ni na novinarski upit, koji  smo poslali na adrese triju djelatnika iz Ureda gradonačelnika još prije  devet dana, ni jednog odgovora nema.


Inicijativa još bez odgovora
– Uredno smo predali prijedlog u pisarnicu Grada Zadra 12. veljače i  od tada ne možemo saznati ništa o tome. Jednostavno se prešućuje postojanje inicijative koja dolazi od ljudi koji su godinama obrazovali i odgajali generacije ovog grada. Obveza je barem odgovoriti, a pravu ideju  koja može pridonijeti promidžbi Grada, treba i prihvatiti, istaknuo je  Pandžić.
Ovaj Inicijativni odbor je već imao uspjeha u sličnim prijedlozima, koje je Grad i realizirao, ali kako kaže Pandžić, ne ide nikad glatko, već treba  biti uporan.
– Imamo toliko bogatu povijest i niz ovakvih događaja za istaknuti, ali  mi kao da se nečega stidimo. U našem sustavu, vezano za ovu temu, vlada velika nepovezanost. Nepovezanost onih koji su bili i onih koji su sad,  nepovezanost institucija i nepovezanost u prostoru. Primjerice, na zidovima ulaznih vrata grada postavljaju se plakati različitog sadržaja, a smatramo da bi bilo primjerenije takav sadržaj zamijeniti s informativnim  povijesnim činjenicama o našem gradu. Naše nastojanje i prijedlozi će  biti upućeni i na zaštitu spomenika kulture koji su ponegdje nagrđeni  privremenim objektima bez valjane dozvole i slično. Javni prostor, kao  što je ulica, trg, park ne bi se smio dograđivati, ostakljivati, betonirati  takvim objektima. To odaje sliku jeftine kulture i ne ide u prilog razvoju  kulturnog turizma, govori Pandžić.


Prikupljaju potpise potpore
Kako pojašnjava nadalje Pandžić, ovaj način informiranja ima jednako  važan odjek kao knjiga, brošura ili natpis na web-stranici.
– Prvenstveno, naš čovjek treba biti upoznat s ovakvim događajima i  znamenitostima kako bi se time i sam mogao ponositi. Primjerice, događaj kao što je Zadarski mir ima rijetko koji narod Europe. Želimo ga  nenametljivo predstaviti sugrađanima i gostima. Ploča na ulazu u grad  nudi informativni i vizualni doživljaj u samom prostoru kojeg se tiče te  se lako pamti i ostavlja jak dojam. Primjerice, na Vratima sv. Krševana na  info-ploči ima nekoliko rečenica o Lepantskoj bitki i stradanju Zadra u  Drugom svjetskom ratu te u Domovinskom ratu. Riječju i slikom puno  se toga kaže. Tako bi trebalo svaki kutak grada oplemeniti, govori  Pandžić.
Dosadašnje inicijative bile su postavljanje informativnih ploča o  obrambenom Domovinskom ratu, razaranju u Drugom svjetskom ratu  te o povijesnim spomenicima, što je Grad i prihvatio.
– Ni ovaj put nećemo stati u nastojanjima za kvalitetne prijedloge jer  oni izviru iz potreba građana da grad bude primjereniji onom što on  zaista jest te da se njegova baština na javnom prostoru adekvatno vrednuje, a kultura ostane na visokoj razini, istaknuo je Pandžić, dodajući da  su inicijatori već krenuli s prikupljanjem potpisa potpore građana, udruga i institucija.




Oslobođeni od mletačke vlasti
Kako piše u prijedlogu Inicijativnog odbora, poznato je kroz povijest da je Zadar  od 991. godine do Zadarskog mira 1358. bio nasilno osvajan, rušen, raseljavan od  strane Mletačke Republike. Zadar se često i uspješno branio i čuvao svoju autonomnost ili je priznavao vrhovnu vlast osvajača. Kruna uspjeha pobjede u njegovom oslobođenju od Venecije dogodila se povijesne 1356. godine, a kada je hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I. vojno porazio Veneciju. Dvogodišnji rat završio je pobjedom ugarsko-hrvatske vojske. Zadarski je mir sklopljen dana 18. veljače 1358. u sakristiji crkve sv. Frane u Zadru čime je Ludoviok I. (Ljudevit) pod svoju vlast vratio cijelu Dalmaciju sa svim otocima i Zadar. Mletačka Republika se tada odrekla posjeda cijelog  dalmatinskog kopna i svih otoka od Kvarnera do Drača. Zadarskim mirom je prvi put  hrvatska obala sa svim svojim otocima bila oslobođena od mletačke vlasti.
Kako stoji u tekstu prijedloga Gradu Inicijativnog odbora, fra Anselmo Stulić, gvardijan Samostana sv. Frane, dao je usmenu suglasnost za postavljanje Zadarskog mira na Vrata grada.
– Braća Sv. Frane već nekoliko godina na taj povijesni dan organiziraju posjet djece osmogodišnjih škola samostanu (gdje se nalazi preslik Ugovora na latinskom i hrvatskom jeziku), te time doprinose značenju i važnosti tog događaja, upoznavanjem i  jačanjem svijesti hrvatske mladeži o našoj povijesti i kulturi, stoji u tekstu inicijatora.


Prazna mjesta 
Pandžić se također pita zašto nakon preuređenja Trga Petra Zoranića i Poljane  Šime Budinića nisu na predviđeno mjesto u Prolazu cara Augusta postavljene info- ploče koje su prije bile ispred crkve sv. Šime i na Trgu Petra Zoranića.
– Trgovi su obnovljeni prije otprilike šest godina, a u Turističkoj zajednici grada Zadra cijeli sadržaj sačuvan je u grafičkom obliku, no predviđeno mjesto je i dalje prazno. Primjera radi, u predvorju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti stoje replike  Bašćanske ploče i Škrinje sv. Šimuna kao ogledni primjeri hrvatske kulturne baštine  s kojom se ponosimo. A na javnom prostoru u blizini same crkve u kojoj stoji Škrinja  sv. Šimuna, darovnica hrvatsko-ugarske kraljice Jelene Kotromanić, informacije o  tome se ne mogu vidjeti, ističe Pandžić.
Ni na ovo pitanje nismo dobili odgovor od Ureda gradonačelnika.