Kroz Zračnu luku Zadar prošlo 37,1 posto više putnika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Najviše putnika zrakoplovima u Hrvatsku u siječnju stiglo iz Njemačke
Autor: 
Uobičajeno, najviše putnika bilo je na zagrebačkoj zračnoj luci, 189,1 tisuća, što je blagi pad od 0,8 posto u odnosu na siječanj 2018., dok je splitska zračna luka s puno manje putnika ili gotovo 35 tisuća u plusu od 8,4 posto
Zadarski list/Arhiva
U Zračnoj luci Zadar u ponedjeljak, 1. travnja počinje ljetni red letenja

Hrvatske zračne luke u siječnju ove godine zabilježile su  ukupno 257,2 tisuće putnika, što je 2,1 posto više nego u siječnju 2018.,  dok je broj operacija zrakoplova u tim lukama povećan za gotovo četiriposto, na otprilike 4.700 operacija, pokazuju podaci Državnog zavoda za  statistiku (DZS).

Za razliku od porasta broja putnika, u zračnim lukama je u siječnju  ove godine zabilježen pad prometa tereta, od 13,4 posto, sa 712 tona tereta.

Svi ti podaci odnose se na osam zračnih luka od ukupno devet koliko  ih je u Hrvatskoj, jer na Braču u siječnju na zračnoj luci nije bilo prometa.

Uobičajeno, najviše putnika bilo je na zagrebačkoj zračnoj luci, 189,1  tisuća, što je blagi pad od 0,8 posto u odnosu na siječanj 2018., dok je  splitska zračna luka s puno manje putnika ili gotovo 35 tisuća u plusu od  8,4 posto.

Još veći porast broja putnika od 18,6 posto, sa njih 26,3 tisuće, imala je  Zračna luka Dubrovnik, dok su najveće poraste od 42,6 posto i od 37,1  posto zabilježile zračne luke Rijeka i Zadar, ali na malim 'bazama' s tek  nešto malo više od po 1.800 putnika.

U osječkoj zračnoj luci je putnika bilo više, oko 2.600, ali je to 19,2 posto manje nego u siječnju 2018., a najveći pad od 36 posto imala je  zračna luka Pula sa 898 putnika, dok je na Mali Lošinj sletjelo ili poletjelo  tri putnika, što je isto kao u lanjskom siječnju.

Prema zemljama dolaska, najviše je putnika zrakoplovima u Hrvatsku  u siječnju stiglo iz Njemačke, nešto malo više od 75 tisuća ili 6,2 posto  više, a slijede putnici iz Francuske kojih je bilo oko 12,5 tisuća ili 13 posto  manje.

Putnici su u hrvatske zračne luke dolazili još iz Nizozemske, Turske,  Katara, UK, Austrije, Švicarske, Španjolske i Belgije, pri čemu su iznimno  velik porast u siječnju ove godine od čak 323,4 posto luke zabilježile sa  oko 6.500 putnika iz Španjolske. Više ih je došlo nego u lanjskom siječnju  još iz Belgije, Švicarske, UK i Turske, a manje iz Nizozemske i Austrije.  (Hina)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno