Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

PRVI PUT U HRVATSKOJ Zajedničko uvježbavanje hrvatskih Kiowa i američkih Pave Hawk

28.03.2019. 14:52
PRVI PUT U HRVATSKOJ Zajedničko  uvježbavanje  hrvatskih  Kiowa i  američkih   Pave Hawk


U Hrvatskoj su po prvi put provedena zajednička uvježbavanja hrvatskih Kiowa i američkih helikoptera Pave Hawk za zadaće Borbene potrage i spašavanja.  Letačke posade helikoptera OH-58D Kiowa  Warrior iz Eskadrila helikoptera 93. zrakoplovne baze Zemunik i posade  zračnih snaga Sjedinjenih američkih država na helikopterima HH-60G  Pave Hawk izvele su 25. i 26. ožujka 2019. zajednička uvježbavanja za zadaće Borbene potrage i spašavanja (Combat search and rescue – CSAR).
Tijekom aktivnosti koja se po prvi puta provodila u Hrvatskoj izvedeni  su i zajednički letovi hrvatskih Kiowa i američkih helikoptera Pave Hawk,  a posade su bile smještene u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. U letačkom dijelu uvježbavanja, koji su izvodila po dva hrvatska i  američka helikoptera, koji su se nakon odvojenih polijetanja susreli u  zraku te na Vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju zajednički uvježbavali postupke i procedure iz područja borbenog traganja i spašavanja.


Susreli se u zraku
Iste su procedure primjenjive i u mirnodopskim operacijama poput  civilnog traganja i spašavanja, hitne zrakoplovne evakuacije (MEDEVAC), pomoći u slučaju katastrofa, pružanja međunarodne pomoći i ostalih.
Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren ocijenio je  kako je ostvarena suradnja potvrda visoke razine partnerskih i prijateljskih odnosa s američkim zračnim snagama, a kako je riječ o prvom zajedničkom uvježbavanju, Eskadrila helikoptera dobiva novu vrijednost i  iskustvo na području borbene potrage i spašavanja.
– Naši helikopteri u zajedničkim letovima bili su u ulozi oružane pratnje. Imali smo mogućnost upoznavanja planiranja i analize zadaća borbene potrage i spašavanja, kao i praktične primjene postupaka i procedura u zajedničkim operacijama te je ostvarena profesionalna i stručna  suradnja s američkim letačkim posadama iz eskadrile koja ima 65-godišnje iskustvo u operacijama potrage i spašavanja, istaknuo je pukovnik  Gren.


Isporuka tijekom 2020./ 2021.
Otprije se zna da će Hrvatska nabaviti helikopter iz obitelji Sikorsky  UH-60 Black Hawk u koje spada i HH-60G Pave Hawk. Helikopteri se nabavljaju za potrebe Zapovjedništva specijalnih snaga. Američka donacija  je vrijedna oko 55 milijuna dolara, a uključuje dva potpuno nova  višenamjenska helikoptera Black Hawk UH-60M posljednje generacije,  uključujući isporuku zemaljske opreme i pričuvnih dijelova, te obuku letačkog i tehničkog osoblja.
Riječ je o najnovijoj inačici tog tipa helikoptera proizvođača Lockheed  Martin, a opremljen je najmodernijim komunikacijskim, navigacijskim i  senzornim sustavima, koji posadi zrakoplova omogućavaju vrhunsku situacijsku svjesnost tijekom provedbe zadaća. Ovi helikopteri koriste se u  sastavu Oružanih snaga SAD-a i u 28 zemalja za različite zadaće, a tijekom svih godina uporabe dokazali su se kao pouzdani, sigurni i ekonomični helikopteri. Isporuka helikoptera očekuje se tijekom 2020./2021.  godine, čemu će prethoditi obuka letačkog i tehničkog osoblja te isporuka opreme i inicijalnog kompleta pričuvnih dijelova.