Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

STEAM TJEDAN “Precool” imitiranje kiše projekcijom, 3D printanje plastičnih kalupa, izrada drvenih svjetiljki modelarskom pilom …

28.03.2019. 18:15
STEAM TJEDAN “Precool” imitiranje kiše projekcijom, 3D printanje plastičnih kalupa, izrada drvenih svjetiljki modelarskom pilom …


Na drugom danu STEAM tjedna koji se održava u Osnovnoj školi Petra Preradovića u dvorištu škole održan je takozvani znanstveni piknik, a svi koji nisu bili, a željeli bi, mogu ga posjetiti i sutra. Na nekoliko pozicija u dvorištu djeca iz zadarskih osnovnih škola te škola iz Sv. Filip i Jakova i Zemunika sudjelovale su u brojnim zanimljivim radionicama s područja znanosti, tehnologije, inžinjeringa, umjetnosti i matematike.
Oko svakog štanda djeca su se znatiželjno okupila kao pčele radilice, a radili su svašta – od rezanja drveta modelarskom pilom, preko crtanja s 3D olovkom, 3D printanja, izrade biorazgradive plastike, igranja s pješčanom kutijom u kojoj se projiciraju reljefi i imitiraju neke prirodne pojave…
Sve se održavalo pod budnim okom maskota – profesora Baltazara.
Kod predstavnika FabLaba djeca su sudjelovala u tri različite radionice.
– Bavimo se s 3D printanjem i 3D printerima iz kojih dobivamo različite plastične kalupe, ali od biorazgradive plastike koju djeca ovdje mogu izraditi i naučiti kako da je rade i kasnije kod kuće ili na nastavi. Treća komponenta je analogna tehnika proizvodnje gdje povezujemo proizvod iz 3D printera s nekim opipljivim predmetom kako bi učenici imali priliku napraviti nešto i s rukama te s kombinacijom tradicionalnih i digitalnih tehnologija. Jer digitalno postoji svugdje, ali u kombinaciji s nekim lokalnim tradicijskim zanatom dajemo mu posebnu vrijednost po kojem se može izdvojiti od ostalih, kazao je Roberto Vidović iz FabLaba iz Zagreba, dodajući da je cilj radionica demistificirati moderne tehnologije, a kod djece otključati njihove ideje.
Na štandu Hrvatske zajednice tehničke kulture su djeca na modelarskoj pili prilagođenoj djeci, dakle s minimalnim rizikom od ozlijeda, rezali drvene ploče u obliku sove kako bi na kraju izradila svjetiljke – sove sa svjetlećim očima.
Učenike iz Sv. Filipa i Jakova zatekli smo kako se zabavljaju s pijeskom.
– To je kutija puna pijeska s projektorom koji ima senzore. Možemo napraviti planine, jezera, a kad stavimo ruku, senzor to prepozna kao oblak i onda projekcija na pijesku imitira padanje kiše, stručno je objasnio jedan od učenika, dok je drugi dodao da je to "precool".
Kako je rekla ravnateljica OŠ Petra Preradovića, Stanka Pera Martinac, ovo je način popularizacije znanosti među djecom i poticanja istraživačkog rada.
– Sve ide u tom smjeru da se djeci na zabavan i primjeren način pobudi istraživački duh te da sami otkrivaju i grade vlastiti način razmišljanja. Oni i prirodno imaju taj istraživački duh, ali i potrebu za stvaranjem, a ovo je način da uče kroz ozbiljno i metodički smišljenu igru koja ima svoj cilj, a njima je zabavna. Škola se mora mijenjati u ovom smjeru, kazala je Pera Martinac.
U Preradovića su se lani održale radionice FabLaba, ali ove godine se to održava na višem nivou, tri dana STEAM tjedna s edukacijom za nastavnike i brojnim radionicama za djecu pozvanih škola, ali i, kako je stajalo u pozivu iz Preradovića, i za svu drugu djecu te mlade i odrasle koji se osjećaju mlado. U suorganizaciji s OŠ Petra Preradovića su FabLab,  udruga za promicanje digitalne fabrikacije, Scientix, udruga koja organizira stručna usavršavanja i radionice za učitelje iz STEM područja, Carnet, Znanstveno edukativno-zabavni centar Zagorje, udruga Virtualci, Hrvatsko interdisciplinarno društvo, Hrvatske zajednice tehničke kulture, FabLab iz Trsta, Bioteka, Smartplay te Školska knjiga.
– Želim zahvaliti našoj profesorici matematike Aniti Šimac koja je zaslužna za ovo događanje i svim ovim entuzijastima na angažmanu jer zaista je teško reći tko tu više uživa – oni ili djeca. A to je zapravo zato što u svima njima čuči dijete, rekla je Pera Martinac.
Radionice su se odvijale jutros i poslijepodne, a predviđene su i za sutra od 10 do 14 sati te od 14 do 18 sati.