Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TRAŽE VIŠE SLUHA Žale se kako im je nepravedno dodijeljen manji stupanj invalidnosti

28.03.2019. 09:51
TRAŽE VIŠE SLUHA Žale se kako im je nepravedno dodijeljen manji stupanj invalidnosti


Članovi zadarske Udruge osoba oštećena sluha izuzetno su nezadovoljni i ogorčeni načinom i kriterijima kojima se vode vještaci u zadarskom područnom uredu Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom prilikom procjenjivanja i utvrđivanja stupnja invalidnosti osoba oštećena sluha. Kako doznajemo od predsjednice Udruge osoba oštećena sluha Zadar Jasmine Vukić i tajnika Mikija Savića mnogi članovi ove udruge žale se kako im je dodijeljen manji stupanj invalidnosti od onoga za koji smatraju da im, sukladno njihovu invaliditetu, ali i drugim zdravstvenim problemima, pripada, te kako su po ovome pitanju diskriminirani i stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na druge osobe s tjelesnim oštećenjima.


Diskriminirajući odnos
– Zavod za vještačenje nanosi nam nepravdu jer nas često na temelju površne i pogrešne predodžbe o našem invaliditetu svrstava u neodgovarajući stupanj invalidnosti, što utječe, među ostalim, i na ostvarivanje naših prava prema stupnju invalidnosti, ističe predsjednica Udruge osoba oštećena sluha Zadar Jasmina Vukić i navodi kako su mnogi njihovi članovi prema stupnju invalidnosti svrstani u 2. stupanj invalidnosti iako, prema svim kriterijima, kaže Vukić, neki trebaju dobiti 3. stupanj. Taj treći stupanj, pojašnjava Vukić, trebaju imati sve 100 posto gluhe osobe, bez razvijenog govora i gramatike, te koje su nesposobne za samostalan život jer u svim životnim situacijama trebaju pomoć i potporu druge osobe.
– Uspoređujući rješenja gluhih osoba, donesena od istog tijela, odnosno od strane Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom – Područni ured Zadar, zaključili smo kako nam se nanosi velika nepravda, jer su mnoga rješenja donesena na temelju nama čudnih pravila. Naglašavamo da su sve pozvane gluhe osobe uredno predale traženu medicinsku dokumentaciju, kako o gluhoći tako i o drugim bolestima. Ali dokumentacija se očito nije ni čitala iako je i sama gluhoća teška invalidnost. Poslije posjeta vještaku uz pratnju tumača, tajnika ili nekog od članova obitelji, gluhu osobu nisu htjeli niti primiti već joj je dotična osoba, odmahujući rukom, odgovorila da će rješenje dobiti poštom. Navedeni primjer smatramo diskriminacijom, te smo se spremni zbog toga žaliti i Europskom sudu za ljudska prava, kaže Jasmina Vukić i pojašnjava kako su mnoge osobe oštećena sluha rođene kao gluhe osobe, te su se u svim fazama života morale teškom mukom izboriti za svoju egzistenciju isključivo kao osobe s invaliditetom – od pohađanja škole za gluhe osobe, zapošljavanja kao osobe s invaliditetom i dr., te je neshvatljivo da im se sukladno tome ne dodjeljuje teži stupanj invalidnosti.


Uputili žalbu Centru za socijalnu skrb Zadar
– Zanimljivo da taj isti Zavod i njihovi vještaci osobama koje skoro cijeli život provedu zdrave, a razbole se u starijoj dobi, primjerice slome kuk, utvrdi teži stupanj invalidnosti od onoga koji daju gluhim osobama, kaže dalje Jasmina Vukić i naglašava kako gluha osoba kojoj je izdano rješenje, primjerice za 2., a ne teži 3. stupanj invalidnosti, često uz gluhoću i problem s govorom, ima i druge zdravstvene probleme, kao što je dijabetes ili neka druga kronična bolest, čime je njena invalidnost još teža.
– Iako naši članovi u svojoj medicinskoj dokumentaciji imaju od obiteljskog liječnika potvrdu da su nesposobni za samostalan život, Zavod za vještačenje smatra da su zdravi, što je žalosno i apsurdno, kaže Jasmina Vukić, dok tajnik Udruge Miki Savić dodaje kako ovakav problem pri određivanju stupnja invalidnosti imaju mnogi članovi zadarske udruge, zbog čega se dodatno osjećaju diskriminiranima.
Gluhe osobe su, doznajemo dalje u Udruzi, uputom o pravnom lijeku protiv svojih rješenja uputili žalbu Centru za socijalnu skrb Zadar i dobili odgovor da se prihvaća žalba, koja je proslijeđena Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku .
– Gluhe osobe odvojene su od ljudi i od društva. Gluha osoba nije samo osoba koja je ograničena svojim hendikepom nego je stavljena na rub društvenih događanja. Ne može čuti, ne može ostvariti normalnu komunikaciju s ljudima i to je čini drukčijom, neprihvaćenom i marginaliziranom osobom. Najprije od društva dolazi sažaljenje, a zatim fizičko udaljavanje. Gluha osoba stoji po strani i promatra, kaže Savić, te dodaje kako su zbog svega navedenoga gluhe osobe osuđene birati "sebi slične" osobe, kako se ne bi našle u vrtlogu omalovažavanja i nerazumijevanja zbog njihova hendikepa odnosno oštećena sluha.
Koliko je problem jezične barijere kod gluhih osoba prisutan u svakodnevnim situacijama pojašnjava i Jasmina Vukić.




Komunikacijske barijere
– Događa se, primjerice, u čekaonicama kod liječnika da prozovu gluhu osoba, a kako ona ne čuje, ne odaziva se. Teško je objasniti ljudima da se ne odaziva jer ne čuje, pa mnogi misle da ne sluša. Takve neugodne situacije su česte i kod kuće i izvan doma. Dođe majstor popraviti neki uređaj, a gluha osoba ako je sama u kući ne uspijeva mu objasniti u čemu je problem. Zbog tog bi uz nju stalno trebao biti tumač, odnosno druga osoba, kaže Jasmina Vukić i dodaje da gluhoj osobi nije ugodno otići, primjerice, niti na pregled kod ginekologa u pratnji muškog tumača.
– Bezbroj je tu prepreka, gluhe osobe nikad ništa ne mogu same obaviti i za komunikaciju uvijek moraju imati nekog uz sebe. Poslodavci ne žele zapošljavati gluhe osobe. Ali sve te činjenice očito nisu dovoljne onima koji određuju stupnjeve invalidnosti da im dodijele teži stupanj, ogorčeno ističe predsjednica Udruge osoba oštećena sluha Zadar i zaključuje kako će ova udruga poduzeti sve što je u njenoj moći da se takva, kako kažu, diskriminirajuća praksa prema gluhim osobama ukine jer više nisu spremni šutke podnositi da im njihovu ionako tešku sudbinu kroje oni koji ih ne smatraju teškim invalidima.