Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Žalba OTP banke

28.03.2019. 14:47
Žalba OTP banke


Ana Markač, stečajna sutkinja Trgovačkog suda u Zadru,  pred kojom se vodi stečajni postupak nad tvrtkom Gortan Zadar, naložila je stečajnoj upraviteljici Ivi Petanjek da se u roku od tri dana očituje na žalbu razlučnog vjerovnika OTP banke iz koje su se požalili na njezin prijedlog prvenstva u diobi prihoda od prodaje Gortanovih nekretnina na prostoru nekadašnjeg TIZ-a. Iz OTP-a tvrde kako je u zapisnik s  diobenog ročišta održanog 22. ožujka na Trgovačkom sudu u Zadru radi  diobe prihoda od prodaje dviju nekretnina u ovršnom postupku na  Općinskom sudu u Zadru stečajna sutkinja prednost u namirenju tražbina dala Republici Hrvatskoj, Ministarstvu financija – Poreznoj upravi  umjesto njima. Žalbu su potkrijepili povijesnim zemljišnim izvatkom.
– Porezna uprava je založno pravo, odnosno hipoteku, na dvjema nekretninama stekla 23. rujnu 2013. godine. Zabilježba ovrhe temeljem  rješenja o ovrsi Općinskog suda u Zadru u korist razlučnog vjerovnika  OTP banke upisana je 17. listopada 2013. godine, ali s prvenstvom reda  upisa od 27. svibnja 2013. godine pod kojim je upisana i izvršena zabilježba pokretanja postupka ovrhe. Prema tome, iz povijesnog zemljišnog  izvatka razvidno je da je zabilježba ovrhe u korist razlučnog vjerovnika  OTP banke upisana prije nego ona Ministarstva financija – Porezne  uprave, stoji u obrazloženju žalbe uz prijedlog da se po navedenim podacima i postupi.
Podsjetimo, OTP banka je nad nekoć moćnom građevinskom tvrtkom  pokrenula ovrhu radi naplate dospjelih, a nepodmirenih potraživanja.  Radi naplate potom je na Općinskom sudu u Zadru pokrenut ovršni postupak u kojem su se prodavali stanovi, garaže, poslovni prostori i parkirna mjesta u tzv. TIZ-ovim zgradama. Odmah na početku ovršnog postupka bilo je jasno da se od prodaje tih nekretnina banka neće namiriti  te da će ta tvrtka otići u stečaj što se i dogodilo.