Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

I taksistima pao promet

28.03.2020. 15:14


Zatvoren je javni gradski i prigradski prijevoz, a onima koji su ga koristili za odlazak na posao, taksi ostaje jedini izbor. Tako se čini da bi to mogla biti dobra prilika za taksiste da zarade nešto više. Ipak, kako govori Predrag Šimunov, sindikalni povjerenik zadarskih samostalnih taksista, njima je promet osjetno pao.
– Radi se o tome da ljudi uglavnom nigdje ne idu. Tu i tamo treba nekog odbaciti na posao ili na trajekt u Gaženicu, ali zbog zatvaranja javnog prijevoza nama promet nije uopće porastao. Još otkad su potrebne propusnice za kretanje, pogotovo nema nikoga, govori Šimunov, dodajući da neki taksisti imaju zaštitnu opremu – maske i rukavice, a neki nemaju.
Splitski taksisti su se ovih dana istaknuli s lijepom gestom. Najavili su da će zdravstvene djelatnike iz zahvalnosti s posla i na posao voziti – besplatno.
– To je lijepa gesta. Dapače, mogu reći i osobno za sebe da ću i ja voziti zdravstvene djelatnike besplatno, ali nažalost ne mogu to reći i za druge jer mi više nismo nikakvo udruženje, govori Šimunov dodajući da i dan-danas niz taksista vozi na crno.
– Ostali smo samo mi obrtnici, a sve velike tvrtke koje su imale po više vozila su se pozatvarale. Dosta njih je ostalo dužno po 2-3 plaće svojim radnicima, radnike nisu prijavljivali, niti im plaćali doprinose, radili su na crno i bili u mirovini ili na birou. Sad ih ima manje, ali i dalje ih ima, koji rade na crno i bez taksi-table i to sve pred očima policije i inspektorata. Koliko sam ih puta obavijestio, nema smisla više im ni pisati. Inspekcija izađe, taksisti koji rade na crno se sklone i onda za dva sata izađu opet. Da su nekoliko puta udarili kaznu po 10-20 tisuća kuna, ne bi se usudili više tako raditi. Iako inspekcija ne želi reći koliko su ih kaznili, ja mislim da je to možda 1 od 100, govori Šimunov o nezahvalnoj situaciji za zadarske taksiste, koja je zbog koronavirusa postala još teža.