Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KORONAVIRUS ZATVORIO POSLOVE Malta: Mnogi su obrtnici u dvojbi podijeliti otkaze ili uzeti potpore

28.03.2020. 11:49


Epidemija koronavirusa zatvorila je građane u kuće, ali i zatvorila brojne poslove čiji vlasnici i pokretači sada sjede u neizvjesnosti jer ne znaju kakva ih budućnost čeka. Mnogi od njih se boje što će se dogoditi nakon krize te hoće li se tržište i gospodarstvo oporaviti. Vlada je zbog toga osnovala Krizni stožer za gospodarstvo te ponudila mjere kojima bi se poduzetnicima i obrtnicima trebalo pomoći. Međutim, poduzetnici i obrtnici nisu zadovoljni ovim mjerama te traže odustajanje od potraživanja države, a ne samo odgodu plaćanja. Naime, mnogi vjeruju kako ove mjere nisu dovoljne te se sad pitaju trebaju li uzeti ponudu Vlade o potporama ili im se više isplati zatvoriti obrt na neko vrijeme.


Zasuti upitima
O ovoj situaciji razgovarali smo s Mladenom Maltom, predsjednikom Udruženja obrtnika u Zadru koji je i sam vlasnik trgovačkog obrta.
– Svakodneno imamo preko 150 mailova s upitima brojnih obrtnika, te nam stalno zvone telefoni. Zovu nas obrtnici, zovu knjigovođe, pitaju za savjete, a mi ne znamo što bismo im rekli. Situacija je zaista neizvjesna i zaista ne znamo što nas čeka, ali ne čeka nas ništa dobro, rekao nam je Mladen Malta istaknuvši kako je čitava stručna služba u pogonu jer su zasuti upitima. Pojasnio je kako ima dosta nejasnoća na koje se traže odgovori te kako ima mnogo zainteresiranih, ali nikome ne odgovara odgoda plaćanja već svi traže oprost od plaćanja.
– Mnogi obrtnici smatraju kako im je bolje podijeliti otkaze te poslati djelatnike na burzu nego uzeti ove mjere Vlade. Naime, ukoliko se uzmu ove potpore i dalje će se morati platiti i doprinosi te ostala davanja, ali s odgodom, a što jednom broju nikako ne odgovara jer su opet u problemu. Dakle, onaj koji je uzeo ovu potporu u biti ostaje dužan državi. Uglavnom, dosta je neizvjesno i nejasno, ljudi su zbunjeni i ne znaju što je najbolje napraviti u ovoj situaciji. Pitanje je i kad se otvore obrti hoće li biti posla, ukazuje Malta brojne dvojbe s kojima se ovih dana susreću obrtnici i poduzetnici.


Nitko ne zna do kad će trajati
Naglasio je kako je problem jer nitko ne zna do kad će ova situacija trajati i pitanje je posljedica. Kazao je kako će i Vlada i jedinice lokalne samouprave morati podmetnuti leđa i pomoći.
– Mi smo Gradu još 17. ožujka poslali prijedloge mjera za koje mislimo da bi nam mogle pomoći, ali od tada je situacija još lošija. U njima smo, između ostalog tražili donošenje hitnih mjera za ublažavanje štetnih posljedica na zadarske gospodarske subjekte koji imaju cjelogodišnje poslovanje (izuzev sezonskih koji trenutno nisu ni aktivni), i to u trajanju od 1. ožujka 2020. godine minimalno do 31. svibnja 2020. godine, a po potrebi i duže, dok gospodarski subjekti na započnu sa redovitim poslovanjem. Predložili smo oslobađanje od plaćanja zakupa javnih površina na području Grada Zadra, za zakupnike koji imaju cjelogodišnje poslovanje, u navedenom periodu ugroženosti poslovanja. Također predložili smo oslobađanje od plaćanja zakupa poslovnih prostora na području Grada Zadra za zakupnike koji imaju cjelogodišnje poslovanje, u navedenom periodu ugroženosti poslovanja, navodi Malta dodajući kako su predložili i u cijelosti oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za korisnike poslovnih prostora na području Grada Zadra koji imaju cjelogodišnje poslovanje, u navedenom periodu ugroženosti poslovanja.




Osloboditi od plaćanja prireza
– Predložili smo u cijelosti oslobađanje od plaćanja naknade za uređenje voda za poduzetnike koji imaju cjelogodišnje poslovanje u navedenom periodu ugroženosti poslovanja. Trebalo bi nas i osloboditi od plaćanja prireza porezu na dohodak poslodavcima s cjelogodišnjim poslovanjem te da se uvede privremeno smanjenje naknada za odvoz komunalnog otpada za minimalno 50% korisnicima iz turističkog sektora koji imaju cjelogodišnje poslovanje, rekao nam je što su sve predložili iz Obrtničke komore. Istaknuo je kako su predložili Gradu da utječu i na ostale tvrtke čiji je osnivač Grad Zadar, poput Tržnice Zadar d.o.o., Nasada d.o.o. i Liburnije d.o.o., a koji pružaju određene usluge obrtnicima, da razmotre donošenje adekvatnih mjera u okviru svojih nadležnosti.
Malta je istaknuo kako je Grad voljan odustati od naplate najma prostora i javnih površina, ali to će se odnositi samo na poslovne prostore u kojima je Grad vlasnik. Ipak, zaključuje, i ova će mjera mnogo pomoći.