Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

ROKO MIŠLOV: “U Hornu je kao u Hrvatskoj, rade samo trgovine i ljekarne”

28.03.2020. 08:52


Austrija je za njega bila i ostala potez života. Kratak izlet prošlo ljeto u Poljsku brzo je završio povratkom, a gdje drugdje nego u – Austriju!
– Ovdje sam od ljeta 2013. – počinje svoju nogometnu priču Roko Mišlov (1988.), jedan od brojnih kvalitetnih igrača poniklih u zadarskoj Školi nogometa. No, poput mnogih, put do prve momčadi Zadra nije bio lagan. Zapravo, bio je toliko usporen da je početkom 2012. otišao u Šibenik.
– U Zadru sam u godinu i pol povremeno igrao, ali uglavnom sam ulazio s klupe, bez pravog kontinuiteta. Igrao sam za sva tri županijska kluba u Trećoj ligi, Velebit, Primorac i Raštane. Sve momčadi su bile u vrhu lige, s Raštanima sam bio i prvak i općenito bila je to kvalitetna liga. Osim toga, sve su te momčadi imale dobre trenere, a bilo je i prvoligaških igrača.
Međutim…
– Problem je bio način života jer Treća liga nije profesionalno natjecanje. Čovjek se u takvom okruženju opusti, nekad i preko mjere. Realno, teško je iz tog ranga doći u Prvu ligu. Ja sam se nekako provukao zahvaljujući Šibeniku koji me pozvao dok sam bio u Primorcu. U međuvremenu sam napunio 23 godine pa sam mogao otići iz Zadra i sam birati nogometni put.
I Šibenik je imao svojih muka.
– Bili su u Prvoj ligi, ali s puno financijskih problema. Šibenik i Zadar su se te sezone, kad je stigao na Šubićevac, kao i puno puta do tada, borili za ostanak. Zadar se spasio, a Šibenik je završio u Drugoj ligi.


Prijelomna 2013.
Ostao je Mišlov još jednu sezonu u Šibeniku za koji je u Drugoj ligi imao 25 nastupa, uz tri pogotka. Konačno u ljeto 2013. našao se u ozbiljnoj dvojbi.
– Tada sam završio petogodišnji studij menadžmenta u Zadru i nisam bio siguran kako dalje. Tražiti posao, a nogomet ostaviti za rekreaciju ili pokušati krenuti s ozbiljnom karijerom.
Razmišljao je Mišlov kao Profesor Baltazar sve dok mu se nije javio menadžer Joško Rokov koji ga je odveo u austrijsku drugu ligu, u Hartberg, grad udaljen 60-ak km od Graza.
– Nisam imao što izgubiti i otišao sam tamo na probu. Zahvalan sam i Šibeniku jer su me u Austriji uzeli na probu samo zato što sam bio u Drugoj HNL. Da sam bio u Trećoj ligi, kao većinu sezona do tada, ništa ne bi bilo od Hartberga.
Međutim, ispalo je odlično.
– Proba je dobro prošla, potpisali smo ugovor na godinu dana, uvjeti su bili dobri i tako iz godine u godinu.
Ukupno je pet sezona Mišlov proveo u Hartbergu, od toga dvije u trećoj ligi. Počeo je na zadnjem veznom, mjestu koje je u ono malo prilika što je dobio igrao i u Zadru. Kasnije se prebacio naprijed pa je počeo pogađati suparničke mreže.
– Najbolje je bilo 2017./18. kada smo kao viceprvaci druge ušli u prvu ligu, a ja sam u 38 utakmica tijekom sezone u ligi i kupu postigao 12 golova. Zanimljivo je da smo samo godinu dana prije toga bili trećeligaši. Mislim da u Austriji prije toga nije zabilježeno da klub u godinu dana iz treće uđe u Prvu ligu.
I kada je trebao zaigrati za prvoligaški Hartberg, za koji je nastupio na 146 ligaških i 11 kup utakmica te postigao 29 golova, otišao je u St. Pölten gdje je 2018./19. imao 32 nastupa (29 u prvoj ligi).
– U Hartbergu sam potpisivao ugovore na godinu dana i kada smo ušli u Prvu ligu javio se St. Pölten. Rekao am, hajde idem pokušati u nekom drugom klubu. Bilo je jako dobro jer je St. Pölten na kraju bio šesti što im je jedan od najboljih plasmana ikad. Igrao sam skoro sve utakmice i mogu reći sve pozitivno o toj sezoni.


Obiteljski dani
U ljeto 2019. (po)javila se Poljska, točnije Miedz Legnica.
– Trebao je to biti novi izazov. Klub je u drugoj ligi, ali, znate ono, imali su prvoligaških ambicija. Zvali su me, uvjeti su bili u redu i rekao sam idem vidjeti kako je to u klubu koji nije ni u Hrvatskoj ni u Austriji.
Ipak..
– Nije išlo. Raskinuli smo ugovor ove zime i gdje ću drugo nego u Austriju. Onda se javio drugoligaš Horn i rekao sam, zašto ne. Uostalom, u zimskom prijelaznom roku igrači nemaju puno izbora. ko sam ponovno u Austriji.   
Tek što je odigrao tri utakmice za Horn, koronavirus zaustavio je sva sportska natjecanja (i) u Austriji.
– Sve je krenulo iz zimovališta u Tirolu, u okolici Innsbrucka. Tamo je elitni zimski turizam jako razvijen i čini se da se kasno reagiralo sa zatvaranjem hotela. Virus se proširio po cijeloj Austriji, ali i drugim europskim državama. Zarazili su se i neki radnici iz Hrvatske koji su se vratili kući.
U Hornu, 70-ak km udaljenom od Beča, koji je također silno pogođen koronavirusom, za sada je mirno.
– Ovo je gradić od niti deset tisuća stanovnika i još nema oboljelih. Međutim, mjere su i ovdje vrlo stroge, slično kao u Hrvatskoj. Nije potpuna karantena, ali rade samo trgovine i ljekarne. Ulice su puste i kada provirite iz kuće čini se da nema žive duše.
Nema, dakako, ni treninga.
– Ne radimo ništa već dva tjedna. Dobili smo upute kako trenirati kod kuće i nastojim to odrađivati.
Za Roka je najbolji trening igra s dvogodišnjim sinom Maxom.
– Supruga Nikolina i ja imamo ispunjeni dan s njim. Malo je čudno što sam cijeli dan doma, ali sada uživamo zajedno kao nikada do sada.




 


Stoput je lakše uspjeti kao igrač nego kao trener


Mišlov je zakoračio u četvrto desetljeće kada je vrijeme za razmišljanje što nakon završetka karijere.
– Jako me privlači trenerski posao. Dok je Hartberg bio u trećoj ligi uprava mi je ponudila vođenje jednog od mlađih uzrasta u klubu. Prihvatio sam to i osjećao se jako dobro u toj ulozi. Imam želju ozbiljnije se posvetiti trenerskom pozivu. Za sada se educiram preko knjiga, videa i ostalih pomagala, a čim bude malo više vremena krenut ću s polaganjem za licence.
Njemački jezik više ne predstavlja problem.
– Kad sam došao 2013. prvi put sam se susreo s njemačkim. Počeo sam učiti na sve načine, išao sam i u školu, a jako mi je pomoglo i to što sam trenirao djecu. Nisam postao profesor njemačkog (smijeh), ali mogu reći da sam svladao taj, za nas Hrvate, kompliciran jezik.
Onda se opet vratio trenerima.
– Svjestan sam da je stoput lakše uspjeti kao igrač nego kao trener. Međutim, pokušao sam, istina samo s djecom, i osjetio sam da bi to moglo biti to. Ako ne, imam i završen studij pa se mogu okrenuti i tom poslu ili ga kombinirati s trenerskim radom. Ma, sve će biti dobro samo da nam prođe ovaj koronavirus.
 


Zadarsko društvo


Iz zadarskih dana Mišlov pamti suigrače rođene od 1986. do 1989. s kojima je dijelio svlačionicu u mlađim uzrastima, a koji i danas zarađuju nogometni kruh.
– Od mojeg godišta samo smo Ante Mitrović i ja dobili priliku u prvom sastavu Zadra. Od starijih mislim da još igra Jure Buljat, koji je 1986. godište. Potom od 1987. Marin Tomasov, Igor Banović, Antonio Mršić i Krševan Santini. Godinu dana mlađi su Ivan Santini, Ivan Ćurjurić, Antonio Ježina. Možda sam nekog zaboravio, ali mislim da su još jedino ovi igrači ostali u profesionalnom nogometu. Šteta što ih je tako malo jer Zadar je u tim uzrasima imao niz kvalitetnih momaka.
 
 


Karijera Roka Mišlova


2019./20. Miedz Legnica, Horn
2018./19. St. Pölten
2017./18. Hartberg
2016./17. Hartberg
2015./16. Hartberg
2014./15. Hartberg
2013./14. Hartberg
2012./13. Šibenik
2011./12. Primorac, Šibenik
do 2011. Zadar (posudbe Velebit 2008./09., Primorac 2009./10., Raštane 2010./11.)
 
 


Prvijenac zabio čim je ušao u igru


Mišlov je za Zadar debitirao 18. kolovoza 2007. u Vinkovcima gdje su »plavi« s 2:0 pobijedili Cibaliju. Strijelci su Želimir Terkeš i Dragan Župan, a Mišlov je u igru ušao u 87. minuti umjesto Terkeša. Prvi prvoligaški pogodak postigao je 15. ožujka 2008. kada je priliku dobio u 79. minuti nakon što je zamijenio Ferdu Milina. Samo minutu kasnije upisao se u strijelce. Ukupno je u Prvoj HNL zaigrao na 29 utakmica (17 Zadar, 12 Šibenik).