Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Bjelorusija isključena s Eurovizije 2021.

28.03.2021. 13:30


Bjelorusija se neće natjecati na ovogodišnjem Eurosongu u svibnju, nakon što u drugom pokušaju slanja nije uspjela na vrijeme predati prijavu za pjesmu koja je u skladu s nepolitičkom prirodom natjecanja.
Europska radiodifuzna unija (ERU), koja organizira Euroviziju, priopćila je u petak da su obje pjesme grupe Galasy ZMesta »kršile pravila natjecanja koja osiguravaju da ga ne dovedu na loš glas«.
ERU je rekao da je bjeloruska državna televizija u drugom pokušaju slanja pjesme propustila rok za predaju prijave i zbog toga neće sudjelovati u natjecanju.
Prva pjesma Galasyja ZMeste »Ja nauchu tebja« (»Naučit ću te«) odbijena je uslijed prigovora da se tekst ruga masovnom prosvjednom pokretu protiv dugogodišnjeg bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.
Nakon kritika poslana je nova pjesma, a zbog prekasnog je slanja prijave ERU je je odbio.
Bjelorusija je u subotu osudila »politički motiviranu« odluku.
Ivan Eismont, koji vodi odbor za Eurovizije Bjelorusije je u subotu kritizirao u Ria Novostima »politički motivirano« diskvalificiranje boje pjesme.
Bjelorusija potresaju politički nemiri nakon spornog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka u kolovozu, koji je na vlasti od 1994.
Veliki prosvjedi bez presedana odvijali su se mjesecima gotovo svakog vikenda, a policija ih je većinom grubo suzbijala. Tisuće osoba su uhićene i voditelji prosvjeda su u zatvoru ili prisiljeni na egzil.
EU je Lukašenku i visokim dužnosnicima njegove vlade odredila sankcije.
Eurosong je 2020. otkazan zbog pandemije koronavirusa, a ove godine će se održati od 18. do 22. svibnja u Rotterdamu u Nizozemskoj.