Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Online konferencijom obilježen 25. Dan narcisa

28.03.2021. 09:00


Zbog trenutačne epidemiološke situacije te sigurnosti svih građana, a posebno onih oboljelih od raka, jubilarni, 25. Dan narcisa u subotu nije obilježen javnim okupljanjem, već online konferencijom vodećih domaćih liječnika. Tako su na potpuno siguran način građani iz prve ruke mogli saznati sve o koracima životno važne prevencije, ali i mogućnostima liječenja raka dojke. U Zagrebu je ovaj dan obilježen osvjetljavanjem fontana su u bojama znaka Dana narcisa.
Upozoreno je time na važnost prevencije karcinoma dojke i očuvanje zdravlja koje je u ovim izazovim vremenima za sve nas važnije no ikad.
– Prema zadnjim podacima iz 2018. godine u Hrvatskoj je registrirano 2845 žena s novootkrivenim karcinomom dojke, dok ih je u 2019. od te bolesti umrlo 752. Dok se incidencija zadnjih pet godina uporno drži iznad 2700, smrtnost u istom razdoblju konstatno pada. Od 1002 umrle žene od raka dojke u 2016. godini do 752 žene u 2019. To je dakle značajan pad i iznosi oko 25 posto, istaknula je dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka, specijalistica onkologije i radioterapije dr. Ilona Sušac.
Stručnjaci su naglasili važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Ciljevi ovog programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25 posto, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Početkom ožujka započeo je njegov 7. ciklus, a sve žene između 50 i 69 godina mogu obaviti besplatan mamografski pregled.
– Na mamografski pregled u prošlih godinu dana, za vrijeme trajanja epidemije koronavirusom, odazvalo se oko 55 posto žena, što je svega pet posto manje u odnosu na razdoblje prije epidemije. Nacionalni program provodi se u svim zdravstvenim ustanovama kao i do sada, izuzev KB-a Dubrave, izjavila je koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke HZJZ-a. dr. Andrea Šupe Parun te dodala:
– Napredak nacionalnog programa je uočljiv jer se u svakom novom ciklusu obavi više mamografskih pregleda u odnosu na prethodni te se otkriva sve veći broj karcinoma dojke u ranom odnosno lokaliziranom stadiju.« – izjavila je koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke HZJZ-a. dr. Andrea Šupe Parun.
Anela NOVINA