U dest godina 250 milijuna dolara investicija i 100 milijuna eura donacija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ostavština Stanislava Antića, legendarnog direktora SAS-a (2)
Dolaskom nove vlasti 90-ih godina jednom gradonačelniku grada Zadra nije odgovaralo da je obnovu Gradske lože financirao RO SAS, pa je dao izraditi ploču na kojoj piše: »Ovu prostoriju su obnovili građani grada Zadra«. Nije mogao smisliti Antića da bi se jednog dana pisalo o njemu i poduzeću RO SAS da su to oni financirali. Požurio se gradonačelnik da povijest piše po svojoj želji i volji, napisao je Antić u svojim Sjećanjima
U obnovu Gradske lože SAS uložio 16 milijardi ondašnjih dinara

Otkad je iznenada 23. ožujka u svojoj 93. godini Stanislav Antić napustio ovaj svijet ne prestaju priče o njegovom doprinosu zadarskom gospodarstvu. Spominje se kako je SAS, kojega je stvorio, od 1980. do 1990. godine po sadašnjim mjerilima ostvarivao čak 20 posto profita od cijele hrvatske privrede.
- Prihod smo 100 posto ostvarivali izvozom, rekao mi je nedavno Antić.
U prošlom broju objavili smo kako je SAS iz vlastite akumulacije, bez ijednog dinara kredita, uz proširenje tvornice izgradio novu poslovnu zgradu u kojoj je danas OTP banka, kupovao najsuvremenije strojeve i stanove za radnike, izgradio upravnu zgradu Marine Dalmacija, zatim tvornicu jahti u predgrađu Zadra i pogon za obradu kućišta elektromotora, zatim kupio dva kata u Ciboninom tornju u Zagrebu (cca 700 m2 površine) u što je uloženo ukupno 250 milijuna dolara.
U istom razdoblju prema Antićevoj evidenciji SAS je, pomažući zadarsko gospodarstvo, zdravstvo, vjerske, kulturne i druge djelatnosti donirao više od današnjih 100 milijuna eura.
U prvom nastavku ovog »serijala« objavili smo osam od ukupno 43 objekta koja su izgrađena donacijama SAS-a dok je Antić bio na čelu te tvornice. Nastavljamo s objavljivanjem »inventure« onako kako ju je u svojim, dosad neobjavljenim Sjećanjima, sačinio i opisao osobno Stanislav Antić.

Pomoć zadarskom zdravstvu

9. Proširenje Doma zdravlja u Zadru
Došao mi je direktor Doma zdravlja, drug Prenđa, brat biskupa Prenđe i izložio mi situaciju kako rade u skučenom prostoru. Izjavio je da bi trebala nadogradnja postojeće zgrade da dobiju još 6-7 prostorija. Rekao sam mu neka napiše zahtjev i da vjerujem da će Radnički savjet odobriti sredstva po završetku radova. Tako je i bilo, ali se ne sjećam sume koja je isplaćena.
10. Zubna poliklinika Zadar
Drug direktor, dr. Splivalo stariji, napisao je dopis da Zubnoj poliklinici treba oprema kako bi djeca i građani čim prije došli na red za popravak ili izradu novih proteza. Zahtjev za potrebna sredstva odobren je od strane Radničkog savjeta, ali se ne sjećam o kojoj je sumi bila riječ.
11. Nabava skenera za rendgenologiju
Tadašnji direktor zadarske Opće bolnice dr. Barbarić mi je izložio da im je taj aparat neophodno potreban, ali zapada dva milijuna DM. Organizirao sam sastanak u Komercijalnoj banci. Tom sastanku su prisustvovali direktor Tankerske plovidbe drug Banić, direktor Komercijalne banke Dobrović Neven, dr. Barbarić i predsjednik samoupravne zajednice za zdravstvo Općine Zadar i ja. Tom prilikom sam predložio da u toj kupnji sudjeluju Tankerska plovidba Zadar, SIZ za zdrastvo, Komercijalna banka i RO SAS svaki po 500.000 DM. Dogovoreno i plaćeno. Mislim da i danas isti aparat radi na Odjelu rendgenologije.
12. Nabavka dvaju inkubatora za rodilište Opće bolnice Zadar
Šefica rodilišta, kojoj se ne sjećam imena, došla je kod mene u SAS i iznijela situaciju da imaju jedan stari inkubator za prijevremeno rođenu djecu. Zamolila me bi li RO SAS mogao pomoći za kupnju jednog novog inkubatora. Odgovorio sam joj: »Gospođo, ne samo jedan nego ćemo vam pomoći da kupite i dva inkubatora«. Bila je sva sretna što sam rekao da ću od Radničkog savjeta tražiti sredstva za dva uređaja.

Arheološki, Stošija, Loža

13. Kupnja polica za arheološki muzej
U toj instituciji knjige su stajale na podu jer su police bile drvene i dotrajale. Šef te knjižnice je bio don Kero. Izračunao je da im je za sve police potrebno 150.000 DM. Predložio sam to Radničkom savjetu i nije bilo problema s odobrenjem tih sredstava.
14. Popravak krova crkve sv. Stošije
Poslala nam je biskupija Zadar dopis da su im potrebna sredstva za popravak krova Sv. Stošije. Ne sjećam se je li i Tankerska plovidba Zadar u tome sudjelovala. Stavio sam to na dnevni red sljedećeg Radničkog savjeta koji je odobrio traženu sumu. Nakon nekog vremena zove me gospodin biskup Prenđa i pita što je bilo s njihovom molbom. Odgovorio sam: »Gospodine biskupe već vam je to odobreno«.
15. Sredstva za popravak Gradske lože
Gradska loža preživila je teško bombardiranje grada Zadra u Drugom svjetskom ratu. 60-ih godina XX. stoljeća zbog dotrajalosti drvene konstrukcije krova, taj krov se urušio i ta prostorija je postala gradsko ruglo.
Tadašnji potpredsjednik Skupštine grada Zadra drug Vlahović me nazvao i zamolio da financiramo obnovu Gradske lože sa osam milijardi dinara (otprilike 2 milijuna DM). Dao sam prijedlog Radničkom savjetu da odobrimo tražena sredstva. Nakon nekog vremena opet me zove drug Vlahović da se projektantu nije svidio izgled izvršenih radova. Tražio je ponovnu rekonstrukciju metalnih okvira prozora kao i unutrašnjosti Lože.
Ponovljeni radovi zapadali su još dodatnih osam milijardi dinara. Taj drugi zahtjev je Radnički savjet RO SAS-a odobrio.
Dolaskom nove vlasti 90-ih godina jednom gradonačelniku grada Zadra nije odgovaralo da je to financirao RO SAS, pa je dao izraditi ploču na kojoj piše: »Ovu prostoriju su obnovili građani grada Zadra«. Nije mogao smisliti Antića da bi se jednog dana pisalo o njemu i poduzeću RO SAS da su to oni financirali. Požurio se gradonačelnik da povijest piše po svojoj želji i volji, napisao je Antić u svojim Sjećanjima.

(Nastavak u sljedećem broju)

Sve Antićeve i SAS-ove donacije

Donacije: 1.Cenmar (tvornica riblje mlađi i uzgoja brancina i orada), 2. Košarkaški klub Zadar, 3. Zadarski kolodvor, 4. energetska jedinica i ultrazvuk srca, 5. uređaji za zadarsku bolnicu, 6. kompletna oprema za Odjel za transfuziju, 7. aparati za snimanje moždanih impulsa, 8. Odjel pedijatrije, 9. proširenje Doma zdravlja u Zadru, 10. Zubna poliklinika Zadar, 11. nabava skenera za rendgenologiju, 12. nabavka dvaju inkubatora za rodilište Opće bolnice Zadar, 13. kupnja polica za arheološki muzej, 14. popravak krova crkve sv. Stošije, 15. sredstva za popravak Gradske lože, 16. kupnja komplet čamaca za Veslački klub Zadar, 17. Jedriličarski klub Zadar, 18. Zrakoplovna luka Zadar, 19. trafostanica za otoke, 20. Sportski centar Mocire, 21. distribucijski centar Plodine, 22. pogon Mljekare u Gaženici, 23. proširenje kampa Turisthotela u Zatonu, 24. kupnja 10 motornih čamaca kvarner plastike za poduzeće Santurist, 25. donacija za kapelicu Sv. Dimitrija, 26. dugometražni film »Zadarski memento«, 27. Hrvatsko narodno kazalište, 28. nova oprema za Radio Zadar, 29. MIOC – oprema jednog razreda s PC Aple, 30. oprema triju kafića Jadere u Zadru, 31. novi kotlovi za grijanje u Tehničkoj školi u Zadru, 32. nove policijske stanice, 33. novi stroj za tisak Narodnog lista, 34. donacija za izgradnju Sveučilišne biblioteke u Zagrebu, 35. donacija sredstava za tov junica, 36. dio sredstava za izgradnju marine Kornati u Biogradu na Moru, 37. dio sredstava za izgradnju marine Hramina, 38. izgradnja nasipa u Bibinjama, 39. izgradnja dijela Jadranskog cjevovoda, 40. dio sredstava za drugu fazu razvoja izgradnje pošte, 41. donacija sredstava Domu za odrasle osobe Sv. Frane, 42. donacija SUVAG-u iz Zagreba, 43. formiranje poduzeća Beton d.o.o.
Sve navedene donacije i sudjelovanje u raznim projektima rezultat su uspješnog rada i poslovanja RO SAS-a Zadar od 1.1.1978 do 1.1.1991. godine, dok je Stanislav Antić bio na čelu Tvornice specijalnih alatnih strojeva SAS.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)