Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Povratak života u izgubljeni raj

Autor: Velimir Brkić

27.04.2008. 22:00


U Podvršju, Strmotama, Gračku i Podjarugi niču i nove obiteljske kuće i seoska gospodarstva, a putovi su gotovo svi asfaltirani. U potpunosti je obnovljena zgrada područne škole, izgrađeno je školsko i višenamjensko igralište. Četrdesetak i više djece je u školskim klupama od prvog do četvrtog razreda
Tko nekoliko posljednjih godina nije bio Raštanima Donjim u Općini Sv. Filip i Jakov zasigurno ga neće ni prepoznati. Tu se, kako tvrde neki njegovi žitelji, zadnjih nekoliko godina napravilo više nego u proteklih pola stoljeća. – Novi život osjeća se na svakom koraku. Štoviše, svakim danom uvjeti života su sve bolji, samo što mi sve brže starimo, pripovijedaju mještani treće životne dobi na tradicionalnom nedjeljnom sijelu, napominjući da je cijena zemljišta višestruko porasla, a turisti sve više navraćaju tražeći prenoćište, sobe, apartmane i domaću spizu. Možda i zbog toga ovdje ljudi nisu namrgođeni i ljuti, nego veseli i izuzetno gostoljubivi.
Vodovod, proširenje ceste… U ovaj ravnokotarski raj vraćaju se i cijele “odlutale” obitelji. U Podvršju, Strmotama, Gračku i Podjarugi niču i nove obiteljske kuće i seoska gospodarstva, a putovi su gotovo svi asfaltirani. U potpunosti je obnovljena zgrada područne škole, izgrađeno je školsko i višenamjensko igralište. Četrdesetak i više djece je u školskim klupama od prvog do četvrtog razreda, a do ljeta bi trebala stići i voda iz vodovodnih slavina. – Toliko željena voda već je trebala i stići do naših domaćinstava. No, zbog arheoloških istraživanja na Rogovu kod crkve Sv. Roka u zakašnjenju su radovi na projektu ove dionice izgradnje prve faze istočnog pravca regionalnog sustava vodoopskrbe zadarskog zaleđa, gdje bi vodovodne mreže stigle u Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo, Tičevo i Veterince. Sveukupna investicija iznosi oko 20 milijuna kuna, govore nam mještani na tradicionalnom okupljalištu ispred mjesne trgovine. Prva faza vodovoda u dužini od oko devet kilometara opskrbljivat će oko 1.000 žitelja Sikova i Raštana Donjih. U drugoj fazi izgradit će se vodosprema Zrilići i vodovod Raštane Gornje – Tičevo – Veterinci – Podvršje.– Do kraja godine trebali bi početi radovi na proširenju ceste prema mjesnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja i groblju. Rekonstrukcija ceste će se raditi s nogostupom i javnom rasvjetom, upoznaje nas Marin Katuša, općinski vijećnik iz Raštana Donjih, dodajući da će se prići i temeljitom uređenju mjesnog groblja.
Petnaestak donjoraštanskih nogometaša ima vrlo važnu ulogu u NK Raštane i NK Vrčevo, a njihov je MNK Raštane, tvrde, strah i trepet na županijskim malonogometnim terenima.- Gradit ćemo tribine na višenamjenskom asfaltnom igralištu te znatno pojačati rasvjetu. Istovremeno ćemo na toj lokaciji izgraditi i suvremeno boćalište i osnovati boćarski klub, najavljuje Katuša, dodajući da će se preostali neasfaltirani putovi asfaltirati čim se izgradi mjesna vodovodna mreža.
Amaterski igrani film “Ponos i dika” Raštana Donjih zasigurno je KUD Sv. Ivan Glavosijek, predsjednika Marina Katuše i čuvarice narodne baštine Vesne Matešić, koji broji 40-ak članova. Zaštitni znak su im već tradicionalna Večer folklora i starih običaja pod nazivom “Pisme moje u škatuli stoje”.
– Svaka smotra folklora je najidealniji način da se prisjetimo, ali i naučimo stare zanate, plesove i pjesme našega kraja za koje mnogi nisu ni čuli, a kamoli ih vidjeli. Veliku podršku u organizaciji smotre folklora imamo od Općine Sv. Filip i Jakov i TZO Sv. Filip i Jakov s kojima izvrsno surađujemo tijekom ljetne sezone, reći će Katuša.
Njihov amaterski kratki igrani film “Kako se udavala moja baka” koji je oživio i prikazao običaje prošnje i udaje žena iz Ravnih kotara, pobrao je brojne dobre kritike i nagrade od kojih izdvajamo drugo mjesto na Zagrebačkom festivalu. Nakon 35-minutnog filma prikazivanja ispraćen je pravim ovacijama.- Prava vrijednost filma je u činjenici da su glavni glumci u dobi od tri do 15 godina bez prethodnog glumačkog iskustva. Udaljeni od gradske vreve, kazališta, kina, knjižnice i svega što bi im moglo pomoći u ostvarivanju njihovih snova i pokazivanju talenta, uspjeli su napraviti veliki projekt koji za ovo malo ravnokotarsko mjesto puno znači, govori Katuša, dodajući da im je želja da se ova suradnja i dalje nastavi, i to na način da turisti posjete njihovo naselje kako bi ih upoznali s gastronomskom ponudom i stilom života.A da Donjoraštanjani drže do tradicije, očito govori primjer obitelji Galešić iz zaseoka Podvršje. – Krštenje malog Domenika je jubilarno deseto uzajamno kumstvo u našim obiteljima, uglas će mladi roditelji Martina i Jure te Domenikovi kumovi Ivana i Šime.Iz Galešićevih dvora odjekuju melodije “Tuđi čovik nikad neće znati što to veže dalmatinske ljude…”. Za to vrijeme ipred kuće na “siđi” uz novoasfaltiranu cestu Donjoraštanjani u trećoj životnoj dobi i dalje “razglabaju” o selu. Proljeće je na velika vrata ušlo i u Raštane Donje, a umorni pastiri svoja stada vraćaju s ispaše.