Putevima Marije Terezije

Slika korisnika admin
karin_obrovac
Promotor Tomo Aračić u društvu dobronamjernih indijanaca Sudionici promotivne šetnje kamenim putom Marije Terezije u Karinu

U sklopu oživljavanja lokacija na kojim je sniman film o čuvenom indijanskom poglavici Winnetou, agencija Velebit way iz Karina prošle subote organizirala je promotivnu šetnju kamenim putom Marije Terezije pod nazivom "Druženje kod crvenih bobica".
- Ova inicijativa ima cilj doprinijeti obogaćivanju i produženju turističke ponude zadarskog zaleđa te prikazati neiskorištene potencijale zelene Bukovice, naglasio je Tomo Aračić, jedan od začetnika ideje o dovođenju tisuća Winnetouovih obožavatelja na obrovačko i benkovačko područje te na Velebit.
Ako ste ljubitelji pješačenja i netaknute prirode ova jedinstvena šetnica iz doba Marije Terezije je prigoda da se otkriju stare mlinice, utvrde i druge posebnosti karinskog kraja.
- I nakon 45 godina od snimanja filma o indijanskom poglavici Winnetou, broj štovatelja njemačkoga pisca Karla Maya, autora brojnih vesterna, neprestano raste, ne samo u Njemačkoj, Austriji i Češkoj već i u Hrvatskoj. Oni se druže, organiziraju konvencije, razmjenjuju knjige, materijale, fotografije glumaca, a sve češće posjećuju i mjesta snimanja filmova, ne samo na Velebitu, već i na širem području Zadra. Upravo zbog popularnog indijanskog poglavice na turističku mapu Hrvatske su se upisali Obrovac, Benkovac, Bukovica, rekao nam je Aračić koji organizira Winnetuov muzej u kojem će posjetitelji moći vidjeti strijele, šatore, pera, kanue, fotografije sa snimanja filmova... U kampu će se pokušati stvoriti približno jednaki uvjeti kakvi su bili u filmovima.
Početak sedam kilometara duge šetnje započeo je na lokaciji Paulići na izlasku iz Karina Donjeg prema Popovićima. Na trasi dugoj oko sedam kilometara velika skupina pješaka predvođena zadarskom Udrugom za šport i rekreaciju Relax i predstavnicima Grada Benkovca posjetili su i lokacije gdje su snimane sekvence filma o ovom legendarnom indijanskom poglavici. Prolazeći pješačko-biciklističkom stazom upoznali su se i poviješću franjevačkog samostana Blažene Djevice Marije u Karinu podignut je u 15. stoljeću, na ruševinama benediktinske opatije, sagrađene u 9. stoljeću, dok je u Domovinskom ratu doživio teška oštećenja.
Na kraju dvosatne jutarnje šetnje za sve sudionike u Karinu na prostoru kod agencije Velebit way je priređen domjenak. Uz bogat stol i pjesmu subotnje druženje protegnulo se dugo poslijepodne.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno