Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kako ubrati priču

Autor: Katarina Belić

27.04.2009. 22:00
Kako ubrati priču

Foto: Adam VIDAS



Jučer se ispred Gradske knjižnice Zadar – ogranak Arbanasi okupilo mnoštvo mališana prvih razreda OŠ Krune Krstića koji su zajedno sa svojim učiteljicama sudjelovali u akciji “Uberi priču”.
Umjetnička organizacija “Autorska kuća” i Gradska knjižnica Zadar – ogranak Arbanasi su za najmlađe organizirali predstavljanje slikovnica kroz igru. Glavni cilj akcije je poticanje ljubavi prema čitanju, kao i upoznavanje najmlađe publike s domaćim autorima i njihovim djelima.
– Današnjom akcijom želimo privući što veći broj mladih u knjižnice. Nakon manifestacije “Zadar čita” željeli smo nastaviti s akcijama za djecu koje će naše najmlađe korisnike poticati na što češće korištenje knjižnice i čitanje zanimljivih djela, rekao je Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar.
Manifestacija “Uberi knjigu” je zamišljena tako da svako dijete ode kući sa slikovnicom domaćih autora koju su prethodno ubrali sa stabla ispred knjižnice ili s obližnje ograde. U akciju “Uberi priču” uključile su se još tri domaće književnice koje su prije početka same akcije i same ubrale svoje autorske slikovnice i ukratko ih predstavile djeci.
Prva je s predstavljanjem svoje slikovnice započela Manuela Vladić-Maštruko prepričavši ukratko svoju priču o mački i psu pod nazivom “Pravi prijatelj”. Nakon Pravog prijatelja uslijedila je poučna priča o neobičnom crvenom afričkom sloniću Njogu, autorice Dubravke Kolanović. Iako pomalo nestrpljiva, djeca su saslušala i treću priču s kojom ih je upoznala Sanja Lovrenčić, autorica slikovnice “Mjesec u prosincu”. Nakon završetka prepričavanja priča djeca su jedva dočekala da potrče po dvorištu i “ugrabe” jednu od slikovnica.
– Akcija “Uberi priču” je uspjela povezati nekoliko, inače odvojenih, čimbenika u životu knjige: autore, nakladnike i čitatelje. Ipak, najveću korist će imati oni kojima su slikovnice u prvom redu namijenjene, a to su djeca, zaključila je Dorotea Kamber-Kontić iz Gradske knjižnice Zadar.