Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadar dobio novu osnovnu školu

Autor: Elza Radulić-Toman

27.04.2009. 22:00
Zadar dobio novu osnovnu školu

Foto: Zvonko KUCELIN



S obzirom da je škola na Bilom brigu ujedno i centralna škola za sve škole na malim zadarskim otocima, trenutačno s ukupno 29 učenika, nova je škola dobila naziv Zadarski otoci i njome će upravljati isti ravnatelj i njegovo osoblje. Inače, škola ima 712 učenika te 55 nastavnika i sedam službenika
Zadarski osnovnoškolci su i službeno dobili novu, najveću i najmoderniju školu sagrađenu u gradskome predjelu Bili brig. Osnovnu školu Zadarski otoci na prigodnoj svečanosti je otvorio zadarski gradonačelnik dr. Živko Kolega i predao je svim učenicima s Biloga briga, sadašnjim i budućim, kako je naglasio.
Veliki iskorak
Svečanost je pozdravljajući brojne goste, među kojima su bili ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, saborski zastupnici, župan zadarski Stipe Zrilić te brojni drugi predstavnici javnoga i političkog života Zadra i županije, pozdravio ravnatelj nove škole prof. Branko Matulina, koji je i dosad bio ravnatelj malene škole Zadarski otoci. S obzirom da je škola na Bilom brigu ujedno i centralna škola za sve škole na malim zadarskim otocima, trenutačno s ukupno 29 učenika, nova je škola dobila naziv Zadarski otoci i njome će upravljati isti ravnatelj i njegovo osoblje. Inače, škola ima 712 učenika te 55 nastavnika i sedam službenika. Poznato je da su se u školu uselili učenici i nastavnici iz škole Stanovi, koja im je “poslala” čak 684 učenika i pedesetak nastavnika. Riječ je o učenicima s Biloga briga i predjela koji mu gravitiraju, oni koji su zajedno s roditeljima čekali godinama, neki i desetljećima na izgradnju nove škole. Inače, otvaranje nove osnovne škole u Zadru dogodilo se poslije pune 24 godine, nakon što je 1985. godine zadnja otvorena Škola “Bartul Kašić”.
I konačno, nova škola, vjerojatno najmodernija u Hrvatskoj,  otvorena je i u njoj je počela nastava. Bez obzira što se na Bilom brigu pokušavalo sagraditi školu još i prije rata, ova se zapravo počela graditi prije manje od dvije godine, u jesen 2007. godine, a njezinu gradnju su s više od 50 milijuna kuna financirali Grad Zadar te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
Govoreći o ovoj suvremenoj školi, gradonačelnik Kolega je, među ostalim, naglasio da je ovo ustvari početak iskoraka iz višesmjenske nastave i da će vrlo brzo zadarska djeca pohađati škole u samo jednoj smjeni. Najavio je gradnju još osnovnih škola iz sredstava Europske banke, a uz ostale bit će to i škole na Novome Bokanjcu i na području Crvenih kuća, za koje su već osigurane lokacije, a kasnije i druge gradske škole.
Europski standard
Spomenuo je i gradnju centra “Mocire”, gdje će također djeca imati vrhunski europski standard, ali je naglasio i da ove dvije velike škole Zadar svrstavaju u sam vrh hrvatskoga školstva. I ministar Kalmeta je govorio u tome smislu, prisjetivši se i kako je kao gradonačlenik rješavao probleme Biloga briga, a danas je tamo izrasla velika i suvremena škola, koju je pomoglo graditi i ministarstvo kojemu je na čelu “i s osnovnim školstvom je sada Zadar otišao naprijed, još je bolji i snažniji”, kako je kazao. Gradonačelnik je ravnatelju Branku Matulini prigodno darovao veliki počasni hrvatski grb.
Novu školu je blagoslovio nadbiskup zadarski mons. Ivan Prenđa.
Učenički zbor je otvorio i zatvorio ovu svečanost otpjevavši simbolično na početku “Lijepu našu”, a na kraju “Odu radosti”.
Podsjetimo i na podatke koji govore o veličini ove škole u koju se doselilo 684 učenika iz Stanova i to vrlo jednostavno, jer su se unaprijed pripremili, kao i njihovi nastavnici. Od početka godine su bili podijeljeni po skupinama “za odlazak” i sa svojim školskim dnevnicima, pa su tako samo skrenuli u novu školu, bliže svojim domovima. Škola ima 21 učionicu, sedam kabineta i najmodernija je i jedinstvena hrvatska škola na daljinu. Računalna oprema za nju je dosad bila u Školi Petra Preradovića, a tom opremom će se održavati nastava na daljinu za sve otočne učenike, od onih dvadesetak u Velom Ižu, do po jednoga učenika u Molatu, na Premudi ili Olibu i svim malim otocima gdje bude barem jedan učenik.
Osim toga, ova škola na Bilom brigu ima 13 odjeljenja s učenicima od petog do osmog razreda i 14 odjeljenja od prvoga do četvrtog razreda. Ima učionice za uobičajenu razrednu nastavu, potom za hrvatski jezik, za matematiku, povijest, zemljopis, za likovnu i glazbenu kulturu, za strane jezike, kao i za tehničke i ostale predmete, ima informatičku učionicu i kompjutorsku, kabinete i praktikume. Ima i najveću u Zadru sportsku dvoranu, licenciranu za sve sportove, kao i veliko vanjsko igralište.


 MINISTROVA KRAVATA


Izgleda da je ministar Božidar Kalmeta popularan i među najmlađima, poput košarkaša ili nogometaša. Nakon svečanosti k njemu je  došao jedan učenik i kazao: Baš mi se, ministre, sviđa vaša kravata. Bih li je mogao dobiti?
Naravno, ministar je odmah skinuo svoju modru kravatu i dao je ovome dječaku, a on je odmah nestao među prijateljima hvaleći se svojim “plijenom”. A druga skupina učenika ove škole skupila se oko ministra i htjela se s njim slikati.




 “STANOVI” U JEDNOJ SMJENI


Jurka Šaban, dugogodišnja ravnateljica zadarske Osnovne škole Stanovi vjerojatno je odahnula, nakon što joj se konačno škola “prepolovila”.
– Otišla su nam 684 učenika, a ostalo ih je 576, što smatramo idealnim brojem učenika, kazala nam je ravnateljica svojedobno najveće škole u Hrvatskoj, koja je brojila gotovo 2.000 učenika. Jurka Šaban je istaknula i da OŠ Stanovi prvi put u svojoj povijesti počinje raditi u jednoj smjeni. To se odnosi na učenike od petog do osmog razreda, koji će počinjati nastavu samo u osam sati ujutro. Oni mlađi, do četvrtog razreda, pohađat će nastavu u dvije smjene, s početkom u osam i u 14 sati.