Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Biogradska “Buža”

Autor: Marija Knežević

27.04.2010. 22:00
Biogradska “Buža”

Foto: Filip BRALA



Vratili smo se oko 22 sata i primjetili smo da buka s druge strane zida, koju smo cijeli dan slušali, nije prestala nego je puno tiša. Suprug je tada otvorio prozor i vidio mrežu i blokove, priča Mirjana


Supružnici Mirjana i Andrija Zorić prije desetak godina trajno su se naselili u Biogradu. Njihova saga sa susjedskim odnosima nalik je slučajevima kakve smo preko televizije navikli gledati u Hrvatskom zagorju.
– U ponedjeljak navečer spremili smo se i otišli na vježbanje folklora. Vratili smo se oko 22 sata i primjetili smo da buka s druge strane zida, koju smo cijeli dan slušali, nije prestala nego je puno tiša. Suprug je tada otvorio prozor i vidio mrežu i blokove, priča Mirjana.
– Još tamo 2003. godine i tada su nam braća Marko i Ivica Jelić došli kod nas i rekli da bi oni blizu nas otvorili restoran. Nama je to bilo drago čuti, pogotovo zato što je u toj ruševnoj kući tik uz našu znalo biti i smija i štakora, priča Mirjana.
Međutim, vrijeme koje je uslijedilo donijelo je i svađe i sudske tužbe.
– Najprije su nam na ovaj isti zid stavili ogromni hladnjak koji ga je potpuno zaklonio. Zid smo nakon toga zaštitili od vlage i promijenili okvir prozora, no tada su nam uz zid sagradili i dimnjak krušne peći, kaže Mirjana.
Posljednji sukob sa susjedima imao je i epilog.
– Moj muž Andrija je tada rukama pokušao srušiti blokove i uspio je pomaknuti najgornji dok je vezivo još bilo mekano.
– Odmah smo čuli da na nas viču s druge strane i začas su nam se stvorili ispred kuće i pobacali nam pitare s cvijećem, vidite i sami na što nam dvorište izgleda, kaže Andrija.
Marka Jelića na telefon smo dobili u popodnevnim satima.
– S njima smo zavađeni već pet-šest godina. Od početka su stalno nešto tražili od nas te ventilaciju, te klima sistem, te prozor na prvom katu… Taj njihov prozor prije uopće nije bio prozor nego rupa od ventilacije povezana s našim dvorištem koju su oni, kada su tu kuću kupili, proširili.
Između Zorića i Jelića traje spor na Općinskom sudu u Biogradu.
– Mi smo tu rupu, kasnije prozor, htjeli zazidati jer tu prozor nikada nije trebao biti i jer mislimo da na to imamo pravo. Privatno smo ih tužili, međutim u godinu i pol dana sud ništa nije odlučio pa smo odlučili uzeti stvar u svoje ruke. Kad su u ponedjeljak navečer s unutrašnje strane pokušali srušiti to što smo sazidali, vikali smo na njih da ne diraju privatno vlasništvo. Pitare im nismo dirali, to je čista izmišljotina, kaže Marko Jelić.
Što se tiče porazbijanih pitara, policija je utvrdila da je od njih ukupno trideset razbijeno njih devet, no elemenata za progon nema budući da policija nije utvrdila da su počinitelji braća Jelić.