Metodologija i provedba IPARD programa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Adam VIDAS
S radionice u prostorima ZADRA-e

U Razvojnoj agenciji Zadarske županije jučer je započelo održavanje dvodnevne radionice o metodologiji, izradi projekata, provedbi i praćenju IPARD programa s naglaskom na Mjere 101 i 103. Organizatori - Hrvatska udruga poslodavaca - Centar za europske pretpristupne procese (CEPP) u partnerstvu s UNDP-om i uz financijsku potporu UN-ovog Fonda za ostvarivanje milenijskih ciljeva (Fond MDG-F) te Zadarskom županijom, na radionicu su pozvali 26 predstavnika s područja Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije iz razvojnih agencija, poduzetničkih centara i institucija podrške poduzetništvu obrazovnih institucija aktivnih na području IPARD programa te županijskih, gradskih i općinskih ureda za poljoprivredu i gospodarstvo.

Kako je pojasnila Andrea Dokić iz HUP - CEPP-a, radionica se obraća konzultantima, s ciljem da ih se osposobi da budu platforma za savjetodavne potpore krajnjim korisnicima u poljoprivrednom sektoru.

- HUP je od početka provedbe SAPARD-a organizirao 20-ak radionica i predavanja za 2.000 krajnjih korisnika. Vidjeli smo da su rezultati ne zadovoljavaju i da treba nešto promijeniti. Ovoga se puta stoga obraćamo konzultantima koji inače surađuju s korisnicima. Vrlo malo realiziranih projekata je nažalost potvrda da poljoprivrednici nisu bili osposobljeni za sudjelovanje u SAPARD-u i IPARD-u. To treba radikalno promijeniti jer su ti programi, konkretno sada IPARD, priprema za strukturalne fondove EU-a, kazala je Dokić.

Ivana Laginja, voditeljica područnog ureda UNDP-a u Zadru, istaknula je da UNDP u organizaciji radionice sudjeluje kako bi se lokalne kapacitete osnažilo i utjecalo na na povećanje broja samih prijava, koji je do sada bio izuzetno malen.

- Ovo je već četvrta radionica koju UNDP organizira u suradnji s HUP-CEPP-om za područje provedbe našeg projekta lokalnog razvoja. Ovom edukacijom želimo stvoriti kadar spreman za osiguranje pomoći za prijavu projekata na području poljoprivrede i ruralnog razvoja, kazala je Laginja. 

IPARD, novi pretpristupni program EU-a za poljoprivredu i ruralni razvoj za razdoblje od 2007. do 2013. godine, nastavlja provedbu svog prethodnika SAPARD-a. Do 2010. godine krajnjim korisnicima, poljoprivrednim gospodrastvima te prehrambenom sektoru na raspolaganju će biti oko 137 milijuna eura.

Podsjetimo i da je kroz SAPARD program osigurana financijska potpora 40 projekata u ukupnoj vrijednosti oko 300 milijuna kuna i to u područja ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i unaprjeđenje prerade i trženja poljoprivrednim proizvodima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno