Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Optičke iluzije” u Narodnom muzeju

Autor: Anita Ćustić

27.04.2010. 22:00
“Optičke iluzije” u Narodnom muzeju

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ovo je zapravo deveta po redu smotra “Art dizajn”, ali sedma u našoj organizaciji. Tema ovogodišnje smotre uistinu je zanimljiva i inovativna i nije nimalo klasična, a najveća inovacija je zapravo multimedijalni dio. Rekla bih da je to nova ‘disciplina’ županijske smotre kreativnog izražavanja za koju se nadam da će dobro proći i da će se posjetiteljima svidjeti, kazala je Marjana Bakmaz


Izložba ovogodišnje županijske smotre kreativnog izražavanja učenika srednjih škola Zadarske županije “Art dizajn” otvorena je danas u Narodnom muzeju uz prigodni program učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, njezinog organizatora. Tema ovogodišnje izložbe je “Optičke iluzije”, a svi zainteresirani građani i posjetitelji željni umjetničkog izražaja zadarskih školaraca mogu je posjetiti idućih tjedan dana.
Inovativna tema
Današnjem otvaranju prisustvovali su predstavnici škole organizatora te svih devet srednjih škola i zadarskog Đačkog doma, sudionika ovogodišnje smotre, a prigodne su riječi uputili Marjana Bakmaz, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, i Stipe Zrilić, župan Zadarske županije.
– Ovo je zapravo deveta po redu smotra “Art dizajn”, ali sedma u našoj organizaciji. Tema ovogodišnje smotre uistinu je zanimljiva i inovativna i nije nimalo klasična. Najveća inovacija je zapravo multimedijalni dio i rekla bih da je to nova ‘disciplina’ županijske smotre kreativnog izražavanja za koju se nadam da će dobro proći i da će se posjetiteljima svidjeti, kazala je ravnateljica, zahvalivši svim sudionicima i svima onima koji su ovu smotru na bilo koji način podržali, osobito učenicima svoje škole koji su se za marljivo pripremali cijelu godinu i to u sklopu svog redovitog nastavnog programa, ali i brojnih izvannastavnih aktivnosti.
Okupljenima je riječi hvale uputio i zadarski župan, naglasivši da je ova kreativnost itekako uljepšala Županijske dane te je pozvao sve učenike na daljnje obrazovanje u tom smjeru, nakon čega je od učenika škole organizatora primio i prigodan dar – sliku autora Mirka Marušića, također učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, naslikanu tehnikom ulja na platnu.
Prikazana je potom i fotoinstalacija Tene Kovačević, učenice 3.d razreda, smjera fotografski dizajn Škole primijenjene umjetnosti i dizajna na temu “Optičke iluzije”, a potom i modna kolekcija “Tradicija u novom ruhu”, učenica 3.d razreda smjera dizajner tekstila.
Modna kolekcija
Spomenutu modnu kolekciju, poput pravih manekenki, na najljepši su način predstavile učenice prve generacije smjera dizajner tekstila. Svojim su nastupom zapravo spojile klasično s tradicijom te predstavile dnevno izdanje poznate male crne haljine s elementima prošlosti i tako izmamile iskreni pljesak. Nakon što su svim predstavnicima škola sudionika uručene zahvalnice, prikazana su dva nova multimedijalna rada i to “Sve teče, sve se mijenja”, autorice Maje Vukešin, učenice 3.c razreda, smjera grafički dizajn, čiji je rad dobio drugu nagradu na Državnom natjecanju škola likovnih umjetnosti, i “Rotoskopska ribica”, autorice Katarine Papić, učenice 3.c razreda, također, smjera grafički dizajn.
Prije nego je započelo razgledavanje izloženih radova, upriličeno je i proglašenje triju najboljih radova čiji su autori pojedinačno nagrađeni. Tako je treća nagrada danas uručena Josipu Kresiću, učeniku Gimnazije Vladimira Nazora za rad “Jezero”, čija je mentorica Ivanka Radulić. Drugu je, pak, nagradu osvojio Marijan Blaslov, učenik Tehničke škole Zadar za rad “Knjige imaju svoju sudbinu”, čiji je mentor Bojana Vukojević, dok je prvu nagradu osvojila Anđela Modrić, učenica Gimnazije Franje Petrića, za rad “Mr.Smith & Mrs.Smith”, a čija je mentorica Lidija Budak.


 PERCEPTIVNE VARKE




Optičke iluzije ili varke pogrešno su percipirani optički fenomeni, odnosno pojave koje često mogu biti zbunjujuće. Spadaju pod šire područje nazvano perceptivnim varkama ili iluzijama, a uključuju samo pojave koje percipiraju oči, dok perceptivne uključuju sve pojave koje percipiramo. Optičke iluzije su iznimno popularne i korištene u likovnoj umjetnosti kroz sve medije i tehnike, a neke od najpopularnijih iluzija svakako su pogrešne percepcije veličine i oblika, različite percepcije geometrijskih likova, nepostojeći objekti, nemoguće slike i višeznačne slike. Kao primarni izvor inspiracije i poticaja učenicima sudionicima županijske smotre “Art dizajn” je poslužilo stvaralaštvo M.C. Eschera, Chrisa Buzellija i F.A. Casera, Renea Magrittea. Kao neki od izvora za realizaciju teme poslužili su im i određeni uređaji ili naprave kao, primjerice kaleidoskop, dok s druge strane neke od tehnike realizacije već pridonose stvaranju optičkih iluzija, kao što su stereoskopija, anaglifske slike, hologrami i slično.