Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tristo radnika Adrije traži bolje uvjete rada

Autor: Anamarija Bilan

27.04.2010. 22:00
Tristo radnika Adrije traži bolje uvjete rada

Foto: Adam VIDAS



Nismo zadovoljne uvjetima na poslu. U zadnje vrijeme kasne nam plaće, danas smo, navodno, dobili plaću za ožujak. Osim toga, u veljači smo radili, neki dvije, a neki četiri subote, i još nam ništa nije plaćeno. Najviše nam smeta što nas stalno lažu – kažu da će plaća doći u petak, pa u petak plaća ne dođe, pa onda kažu da će doći u ponedjeljak i tako dalje, revoltirane su radnice
Članovi SSSH na razini cijele Hrvatske jučer su u vremenu od 12 do 13 sati u tvrtkama u kojima rade održali jednosatni štrajk solidarnosti i upozorenja kojim upozoravaju Vladu na sve veći broj nezaposlenih u Hrvatskoj.
Jednosatnom mirnom štrajku solidarnosti pridružilo se i tristotinjak radnika tvornice za preradu ribe Adrije.
Samo destimulacija
 – Ovim štrajkom želimo upozoriti na tri osnovna radnička prava – pravo na siguran rad, pravo na plaću i pravo na pristojne uvjete rada. Ovdje radi gotovo 300 radnika, što nas čini jednom od najjačih riboprerađivačkih industrija u Hrvatskoj, rekao je Mladen Marinović, glavni sindikalni povjerenik Adrie. On je dodao da su se radnici solidarizirali s kolegama iz cijele zemlje kako bi zajedno upozorili na želju za očuvanjem radnih mjesta, plaćeni rad te primjerene uvjete rada.
U tvornici Adria od 300-njak radnika većina su žene, i to gotovo sve srednje životne dobi ili pred mirovinu. One rade u proizvodnji, što znači da gotovo cijeli posao pada na njihova leđa. Rade u tri smjene, a gotovo cijelu smjenu provedu na nogama, dižući teške kašete pune ribe, perući i kuhajući ribu, slažući je i ostalo. Za ovaj mukotrpni rad dobiju plaću od 2.000 do 2.500 kuna. Muškarci, naprotiv, u većini slučajeva rade u kotlovnici ili kao električari ili mehaničari pa je njihov posao mnogo lakši i imaju više slobodnog vremena. Tek su rijetki muškarci jučer podržali svoje kolegice u jednosatnom štrajku.
 – Nismo zadovoljne uvjetima na poslu. U zadnje vrijeme kasne nam plaće, danas smo, navodno, dobili plaću za ožujak. Osim toga, u veljači smo radili, neki dvije, a neki četiri subote, i još nam ništa nije plaćeno. Najviše nam smeta što nas stalno lažu – kažu da će plaća doći u petak, pa u petak plaća ne dođe, pa onda kažu da će doći u ponedjeljak i tako dalje, revoltirane su radnice.
Neke od njih rade i 30-ak godina u Adriji i govore kako im je bilo bolje raditi u prethodnom sustavu. Naime, kažu, tada su uvjeti bili malo teži, ali je barem plaća bila redovita i veća. Osim toga imali su i mnogobrojne dodatke na plaću te božićnice i sve ostalo. Sada, kažu, dobiju samo destimulaciju.
Podravka povukla Adriju
 – Tretiraju nas kao roblje. Znaju vikati na nas da više i brže radimo, a kako ćemo?! Kao da smo u robovlasništvu! Osim toga ne smijemo se buniti jer nam odmah prijete otkazom. Ako ih pitamo kad će plaća, opet nam prijete otkazom, tako da je vrlo teško, objasnile su radnice jučer. Dodale su da je prije rata u Adriji radilo gotovo 2.200 zaposlenika, dok ih je danas jedva 300, a za potrebe sezone zaposli ih se još 200-tinjak. Kažu da i s ovako malim brojem radnika uspijevaju ispuniti zadane norme. Čak ih znaju i prijeći, ali nikad nema stimulacije za to.
 – Mnogo radimo, stalno proizvodimo i šleperi puni naših proizvoda svakodnevno izlaze iz kruga tvornice i odlaze po Hrvatskoj te u susjedne zemlje, ali mi od toga nemamo nikakve koristi. Pitamo se gdje ti novci odlaze, ako nema za naše plaće, ogorčene su radnice.
Sindikalni povjerenik Mladen Marinović pojasnio je da je tvrtka u problemima od listopada, odnosno otkad su sklopili ugovor o suradnji s Podravkom. No, kako je Podravka u zadnje vrijeme u velikim problemima, za sobom je, kako razmišlja Marinović, izgleda povukla i Adriju, koja ima problema s isplatom plaća svojim radnicima.
Radnici se nadaju da će ovim štrajkom skrenuti pažnju upravi Adrije, ali i države na postojeće probleme te da će uspjeti nešto promijeniti na bolje.