Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar ostaje i bez Trgovačkog suda?

Autor: Branko Podgornik

27.04.2010. 22:00
Zadar ostaje i bez Trgovačkog suda?


Radi djelotvornosti, broj trgovačkih sudova u Hrvatskoj smanjit će se na njih četiri – u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Splitu
Ministarstvo pravosuđa poduzet će brojne mjere kojima će povećati djelotvornost pravosuđa i tako pomoći radu hrvatskih poduzetnika, u sklopu premijerkinog Programa gospodarskog oporavka, najavio je ministar Ivan Šimonović na jučerašnjem ručku sa stotinjak poslodavaca, kojeg je organizirala njihova udruga HUP. Tim potezima ubrzat će se rad Općinskog suda u Zagrebu i trgovačkih sudova, koji su najveće usko grlo u pravosuđu, rekao je ministar pravosuđa.
– Tvrtke koje ne plaćaju račune posežu za objesnim parničenjem na trgovačkim sudovima, kako bi izbjegle podmirivanje obveza. Od toga ćemo ih odvratiti uvođenjem dodatne, visoke pristojbe koju će platiti u državni proračun ako izgube parnicu, najavio je Šimonović. Neće više biti ni ping-ponga između prvostupanjskog i drugostupanjskog trgovačkog suda, koji je nižem sudu znao vraćati neku odluku na razmatranje. Viši sud, kaže ministar, bit će dužan sam donijeti pravorijek. Radi djelotvornosti, broj trgovačkih sudova u Hrvatskoj smanjit će se na njih četiri – u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Splitu.
Na žalost, vlasnicima tvrtki koji ne plaćaju svoje dugove ne može se zabraniti otvaranje novih tvrtki jer bi to bilo protiv europske pravne stečevine, rekao je Šimonović, neizravno komentirajući nedavnu najavu ministra financija da Vlada razmatra mogućnost da neplatišama onemogući registraciju novog poduzeća. Možemo, kazao je, samo postrožiti financijsku kontrolu nad neplatišama te obavezati ih da pri registraciji nove tvrtke daju podatke jesu li staru ostavili u dugovima.
– Omogućit će se registracija nove tvrtke putem interneta za samo nekoliko sati, rekao je Šimonović, podsjećajući da taj postupak danas traje nekoliko tjedana. Ubrzat ćemo stečajne postupke, ali i ovrhe, dodao je, i to uvođenjem javnih ovršitelja, po uzoru na javne bilježnike koji su već rasteretili posao državnih institucija. Ustavnim promjenama omogućit ćemo sucima da umjesto Sabora biraju članove Državnog sudbenog vijeća, najavio je ministar, napomenuvši da o tome postoji konsenzus vlasti i oporbe.
Sudačke norme bit će postrožene, a ako je sudac u godini dana ne ispuni, predsjednik suda izreći će mu stegovnu mjeru ili predsjedniku drugostupanjskog suda poslati objašnjenje zašto stegovnu mjeru nije poduzeo, najavio je Šimonović, napomenuvši da je do kraja 2009. prepolovljen broj zaostalih predmeta koji je 2004. iznosio 1,6 milijuna. Zagrebački Općinski sud dijelom će se predmeta rasteretiti njihovim prebacivanjem na okolne sudove, a dijelom će mu u pomoć priteći i “specijalci” iz okolnih sudova.


 ŠIRI SE KAPACITET ZATVORA?


Hrvatski su zatvori prepuni. Njihov je kapacitet 3.000 osuđenika, a imaju ih 5.200. Da su nam bar hoteli puni kao zatvori, rekao je u šali Šimonović, najavljujući da će se proširiti kapacitet zatvora i graditi novi, i zato što ne odgovaraju europskim standardima. U Glini ćemo dobiti još 420 mjesta, proširit će se Remetinec, a radi se i projekt za zatvor u Šibeniku, najavio je Šimonović.