Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

I čobanima treba diploma

27.04.2011. 22:00
I čobanima treba diploma


Cilj ovog projekta je da se održe dvije edukacije za ukupno 50 polaznika, nositelja proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (25 polaznika za zvanje povrtlara i 25 polaznika za zvanje ovčar-kozar) koji će po završetku steći stručna zvanja koja će im biti upisana u radnu knjižicu, kazao je Segarić


Do kraja godine u  Zadarskoj ćemo županiji, po  svemu sudeći, imati stručne  osobe koje će u radnu knjižicu  imati upisano zvanje ovčar/kozar, jednostavnije rečeno pastire.
Naime, u programu rada  Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije jedna od predviđenih aktivnosti  je i edukacija poljoprivrednika, za koju su u proračunu  osigurana sredstva od 150 tisuća kuna, a osim za pastira,  zainteresirani će imati priliku i  educirati se za povrtlare. Mnoge će ova edukacija podsjetiti  na već “legendarnu” izjavu  premijerke Jadranke Kosor da  u evidenciji Hrvatskog zavoda  za zapošljavanje ima gotovo  75.000 nezaposlenih koji bi se  po stručnoj spremi mogli zaposliti na mjestu stočara, pastira, samaraša i ratara. Nakon  što edukacija završi imat ćemo  priliku saznati hoće li educirani pastiri imati prednost  pri zapošljavanju u odnosu na  samouke ili priučene.
Danijel Segarić, pročelnik  UO za poljoprivredu Zadarske županije, rekao nam je više  o programu pod nazivom  “Edukacija i stručno osposobljavanje za rad na poljoprivrednom gospodarstvu na području Zadarske županije” koji će se provoditi u suradnji s  UNDP-om.
– Program će se početi provoditi nakon potpisivanja Sporazuma između UNDP-a i Zadarske županije. Očekujem da  se taj Sporazum potpiše do  kraja svibnja ove godine, a  nakon toga bi se išlo na odabir  ovlaštene obrazovne institucije koja bi provodila edukaciju.  Cilj ovog projekta je da se  održe dvije edukacije za ukupno 50 polaznika, nositelja  proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima  (25 polaznika za zvanje povrtlara i 25 polaznika za zvanje  ovčar-kozar) koji će po završetku steći stručna zvanja  koja će im biti upisana u radnu  knjižicu, kazao je Segarić.
Kako je rekao Segarić, polazna osnova za ovaj program  bila je to što je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj po  uzgoju malih preživača i broju  uzgajivača te da će se naši  stočari ulaskom Hrvatske u  EU morati nositi s konkurencijom drugih razvijenih zemalja.
– Opće je poznat potencijal  naše županije u proizvodnji  povrća, ali i činjenica da u  ovom trenutku ne možemo biti zadovoljni u kojoj se on  mjeri koristi. Također je poznato da je veliki dio poljoprivrednika u Hrvatskoj svoje  znanje stekao kroz praktično  iskustvo, dok svega 2 posto  ima neki oblik formalnog  obrazovanja, kaže Segarić ističući da su brojna istraživanja  pokazala da investiranje u  znanje i obrazovanje poljoprivrednika ne samo da povećava  njihovu produktivnost, nego  ima i globalne trajne pozitivne  učinke na održivi razvoj te da  pitanje obrazovanja poljoprivrednika više nije stvar izbora  nego nužnost i postalo je temeljna pretpostavka suvremenog poljoprivrednika.
Poljoprivrednici su navodno  zainteresirani za ovu edukaciju, a termin održavanja krajem rujna ili početkom listopada prilagođen je njima.
– U kontaktu preko HPK i  HPA, kao i u direktnim kontaktima  s poljoprivrednim  proizvođačima na našem području, dobili smo informacije  o zainteresiranosti za ovaj vid  edukacije te smo isto tako na  osnovi njihovih sugestija prilagodili i termin održavanja tih  edukacija u periodu kada im je  intenzitet radova na njihovim  poljoprivrednim gospodarstvima najmanji. Zadarska  županija i UNDP će u suradnji  s HPK odrediti kriterij za odabir kandidata.