Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Miho Zrnić Marinović ponovno uhićen

27.04.2011. 22:00
Miho Zrnić Marinović ponovno uhićen


USKOK četvorici uhićenih na teret stavlja stavak 333. KZ-a, odnosno udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela te zloporabu položaja i ovlasti, a konkretno u Zrnićevom slučaju i poticanje na zloporabu položaja i ovlasti. Sumnjiči ih se da su se udružili kako bi iz Fonda za zaštitu okoliša izvukli novac, odnosno da su fiktivnim prikazivanjem otkupa PET ambalaže Fond u konačnici oštetili za stotinjak milijuna kuna


Temeljem Uskočkog naloga u Zadru je u srijedu ujutro ponovno uhićen poduzetnik Miho Zrnić Marinović, vlasnik tvrtke “Odlagalište sirovina”, a u Zagrebu Vinko Mladineo, bivši šef Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Službenih informacija o uhićenjima još nema, a neslužbeno doznajemo da je riječ o proširenju istrage oko nezakonitog poslovanja Fonda, a ovaj put vezane uz poslove s PET ambalažom. Osim “dalmatinskog kralja otpada” i Mladinea, USKOK je istragom obuhvatio i “kraljicu PET ambalaže” – vlasnicu tvrtke “BBS” Barbaru Bešenić, HDZ-ovu članicu i bivšu saborsku zastupnicu te Dragana Mioča.
– Istina je da je moj klijent uhićen. U tijeku su određene dokazne radnje, odnosno pretraga stana, poslovnih prostora i slično, koje temeljem Uskočkog naloga za pretragu provodi policija – kratko je komentirao Zrnićev odvjetnik Andrej Korljan navodeći kako očekuje da će tijekom poslijepodneva ili u četvrtak rano ujutro njegov klijent biti prepraćen u Zagreb radi ispitivanja. O kaznenom djelu koje se Zrniću stavlja na teret Korljan nije mogao govoriti jer, kako je istaknuo, spis nije vidio, niti je upoznat s njegovim sadržajem.
Zrnić ponovno pred Uskokom
– Više o detaljima moći ću reći nakon što dobijem spis na uvid, a pretpostavljam kako će to najvjerojatnije biti u četvrtak prijepodne – zaključio je Korljan. 
Prema neslužbenim informacijama USKOK četvorici uhićenih na teret stavlja stavak 333. KZ-a, odnosno udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela te zloporabu položaja i ovlasti, a konkretno u Zrnićevom slučaju i poticanje na zloporabu položaja i ovlasti. Sumnjiči ih se da su se udružili kako bi iz Fonda za zaštitu okoliša izvukli novac, odnosno da su fiktivnim prikazivanjem otkupa PET ambalaže Fond u konačnici oštetili za stotinjak milijuna kuna.
Ime Barbare Bešenić, vlasnice tvornice za reciklažu ambalažnog otpada nedaleko od Novog Marofa, već se spominjalo u svezi dugovanja Fondu za isporučenu ambalažu u “tešku” 5,3 milijuna kuna, dok se Dragan Mioč, vlasnik tvrtke Retabl iz Metkovića, specijalizirane za otkup plastične ambalaže, spominjao upravo u svezi fiktivnog otkupa ambalaže. No, njih dvoje nisu do sada bili obuhvaćeni Uskočkom istragom vezanom uz malverzacije s Fondom za razliku od Mladinea i Zrnića Marinovića koji su iza rešetaka Remetinca proveli šest, odnosno tri mjeseca. USKOK je do Zrnića došao istražujući Mladineovo poslovanja s Fimi medijom gdje je osumnjičen za izvlačenje novca zajedno s Ivom Sanaderom i Mladenom Barišićem.
Mladineo i Zrnić ponovno u Remetincu?
Mladinea se teretilo zbog zloporabe položaja i ovlasti, a Zrnića Marinovića zbog poticanja na to kazneno djelo čime su u konačnici priskrbili Zrnićevoj tvrtki korist od 11 milijuna kuna, a za isti iznos oštetili Fond. Najprije su bili osumnjičeni za malverzacije na sanaciji bazena crvenog mulja i otpadne lužine bivše tvornice glinice u Obrovcu u prosincu 2006. godine. Istraga je nakon toga dvaput proširena, posljednji put 1. travnja, zbog stečene “nepripadajuće koristi” od 1,3 milijuna kuna. USKOK sumnja i da je “Odlagalište sirovina” temeljem dogovora s Mladineom od 18. prosinca 2006. godine pa do 22. studenog 2010. Fondu ispostavila račune i privremene situacije za radove i građevinski materijal koji je iskorišten za sanaciju bazena crvenog mulja, iako je dio tih radova prema drugim ugovorima podmiren iz proračuna Gradova i Općina na području Zadarske županije. Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Erna Dražančić Mladineu je prije svega devet dana ukinula istražni zatvor, a Zrniću Marinoviću prije sedam, pa su obojica trebali nastavak postupka pratiti sa slobode. No, Uskočki istražitelji ušli su u trag malverzacijama s PET ambalažom pa je istraga proširena što je dvojac vratilo u prvotnu poziciju. Kako su ovaj put optužbe USKOK-a teže jer ih se sumnjiči zbog udruživanja u cilju počinjenja kaznenog djela, realno je očekivati da će obojica ponovno na neko vrijeme završiti iza rešetaka u Remetincu.