Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Milijuni za donacije

27.04.2011. 22:00
Milijuni za donacije


U planu je nabava sustava za navigaciju za Odjel neurokirurgije i angiosala za Odjel radiologije u zadarskoj Općoj bolnici. Spomenuta oprema vrijedna je oko 11,5 milijuna kuna, koliko će Grad Zadar u sljedeće četiri godine izdvojiti za podizanje standarda u zadarskoj Općoj bolnici


Zahvaljujući donacijama zadarskih gospodarstvenika te gradskih i županijskih vlasti, Opća bolnica Zadar tijekom posljednjih pet godina dobila je medicinsku  opremu vrijednu više od 20  milijuna kuna.
Najvrjednija donacija je magnetska rezonancija koja je  stajala 10,5 milijuna kuna, a  donirali su je zadarski gospodarstvenici još 2006. godine.  Godinu dana kasnije, dakle  2007. zadarska Opća bolnica  dobila je novu angiosalu, vrijednu 7,1 milijuna kuna, koje  su donirali gospodarstvenici te  Grad Zadar i Zadarska županija.
Prošle godine, zadarski gospodarstvenici, poslovni partneri prikupili su 1,6 milijuna  kuna koje su donirali zadarskoj  Općoj bolnicu za kupnju laparoskopskog stupa za urologiju i ginekologiju te videobronhoskopa za pulmologiju.
Za ovu godinu najavljene su  dvije nove, velike i vrijedne  donacije koje za Opću bolnicu  Zadar pripremaju Grad Zadar  i zadarski gospodarstvenici.  Nakon što su isplaćene zadnje  rate za CT i opremu bolničke  kuhinje, Grad Zadar nastavlja  ulagati u zadarsku Opću bolnicu. U planu je nabava sustava za navigaciju za Odjel  neurokirurgije i angiosala za  Odjel radiologije u zadarskoj  Općoj bolnici. Spomenuta  oprema vrijedna je oko 11,5  milijuna kuna, koliko će Grad  Zadar u sljedeće četiri godine  izdvojiti za podizanje standarda u zadarskoj Općoj bolnici.
Prema riječima dr. Darija  Nakića, ravnatelja zadarske  Opće bolnice, trenutačno se  radi na pripremi natječaja za  kupnju angiosale za Odjel radiologije. Vrijednost uređaja  je između pet i šest milijuna  kuna.
Zahvaljujući donaciji zadarskih gospodarstvenika Opća  bolnica ove godine dobit će  ultrazvučni uređaj za razbijanje bubrežnog kamenca (ESWL – uređaj) za Odjel urologije. Riječ je o uređaju vrijednom 2,3 milijuna kuna. Pregovori za kupnju ultrazvučnog  uređaja, kako pojašnjava dr.  Nakić, u završenoj su fazi. Prije  stavljanja uređaja u funkciju  renovirat će se Odjel za urologiju.
Dr. Nakić ne krije zadovoljstvo što zadarski gospodarstvenici te gradske i županijske  vlasti i u kriznim vremenima  prepoznaju važnost ulaganja u  zadarsku Opću bolnicu, odnosno društvenu zajednicu. Zahvaljujući njihovim donacijama  Opća bolnica nastavlja širiti  spektar svojih usluga, tako da  pacijenti pretrage i zahvate  mogu obaviti u svom gradu.