Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Neka Dalić i Bošnjaković discipliniraju FINA-u i banke!

27.04.2011. 22:00
Neka Dalić i Bošnjaković discipliniraju FINA-u i banke!


Komunalne pristojbe, struja, voda, utrošak telefona i mobitela zastarijevaju za godinu dana, rekla je Antičević Marinović navodeći kako predmet ovrhe ne mogu biti primanja koja građanin prima po osnovi alimentacije, zakonskog uzdržavanja, tjelesnog oštećenja, socijalne skrbi, privremene nezaposlenosti, dječjeg doplatka, stipendije ili pomoći učenicima


FINA provodi protuzakonite ovrhe, upozorila je na konferenciji za novinare saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović (SDP) koja je pozvala Vladu, a napose ministricu financija Martinu Dalić  i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da „čim prije izvole disciplinirati FINA-u i banke”.
Kazala je kako državna vlast ništa ne poduzima kako bi spriječila nezakonite ovrhe, iako je u medijima objavljen niz slučajeva te je iznijela primjer građanke kojoj su blokirani računi, pa ne može raspolagati rodiljnom naknadom, dječjim doplatkom i alimentacijom.
– Obratila mi se građanka koja je bila jamac i kojoj su zbog naplate potraživanja otišli i u nedozvoljeni minus. Istodobno je žena, kojoj su se okomili na alimentaciju, rodiljnu naknadu i dječji doplatak, dva mjeseca živjela bez ikakvih primanja, i tražila je da može koristiti dozvoljeni minus, a njoj to nisu dopustili. Građanin koji je podmirio manji iznos dugovanja za komunalnu naknadu, dobio je od FINA-e odgovor da čeka na deblokadu, jer oni imaju 600.000 blokiranih računa. Mnogi love u mutnom i pokušavaju se protuzakonito naplatiti što je kazneno djelo. Dostavljaju FINA-i račune koji su već plaćeni ili dostavljaju zastarjela potraživanja od prije pet, šest godina, i to ona koja zastarijevaju već za godinu dana.
Što ne može biti predmet ovrhe?
Komunalne pristojbe, struja, voda, utrošak telefona i mobitela zastarijevaju za godinu dana, rekla je Antičević Marinović navodeći kako prema Ovršnom zakonu i Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, predmet ovrhe ne mogu biti primanja koja građanin prima po osnovi alimentacije, zakonskog uzdržavanja, tjelesnog oštećenja, socijalne skrbi, privremene nezaposlenosti, dječjeg doplatka, stipendije i li pomoći učenicima.
– Dužnici, odnosno ovršenici mogu tim primanjima slobodno raspolagati, i nitko se, ni za jednu tražbinu nema pravo naplatiti od tih primanja. Čak su izuzete i naknade za rad osuđenicima, osim u slučaju plaćanja alimentacije ili kada mora platiti naknadu za izvršeno kazneno djelo. Neki su sa strane vlasti govorili da bi trebalo popraviti zakon. To nije točno, jer Ovršni  zakon i Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, koji su stupili na snagu 1. siječnja 2011., nisu ni u kakvoj diskrepanciji. U Zakonu o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima ponavlja se odredba iz Ovršnog zakona koji kaže da se zapljena ne može provesti na računima koji su izuzeti od ovrhe. Osim toga, kada se dobije prijedlog od ovlaštenog tijela, kao što su javni bilježnik, sud, Ministarstvo financija, HZZO ili od drugih tijela koja su taksativno navedena kao ovrhovoditelji koji FINA-i podnose prijedlog za ovrhu, zakon izrijekom kaže da se računi mogu blokirati samo do iznosa tražbine.
Stati na kraj otimačini i bezobrazluku
Ne može se blokirati račun na kojem ima više novca od iznosa koji se potražuje. Čitav račun se može blokirati samo ako je iznos novca na tom računu manji od iznosa potraživanja, a ni u tom slučaju se ne mogu „guliti” invalidnine i sve ono što je zakonom izuzeto. FINA vodi jedinstveni registar računa, što znači da FINA raspolaže svim podacima o svim računima svih građana, tvrtki, jedinica lokalne samouprave i države te podacima o svim transakcijama. Raspolaže podacima o tome je li na račun došao dječji doplatak ili porodiljna naknada. Unatoč tome, oni to rade. Zašto? Je li FINA na ovaj novi način blokirala račun ijednom poslodavcu koji ne isplaćuje plaće? Vlast se ponaša kao da je to nije briga, a trebala bi reagirati i da to rade drugi, a kamoli kada to radi državna agencija, rekla je SDP-ova saborska zastupnica navodeći kako građani kojima se blokira račun ne dobiju ovršnu ispravu.
– To ne može biti. Nema te FINA-e koja može spriječiti građanina da uloži žalbu i prigovor. To je ustavna kategorija. Dužnik ovršenik mora dobiti ovršnu ispravu, to lijepo piše u zakonu. Nitko nema ništa protiv da se uvede financijska disciplina i među građanima, ali država je na nezakonit način odlučila disciplinirati građane. To je još nikad nije događalo, i ovakvoj otimačini i bezobrazluku treba stati na kraj. S kojim pravom FINA blokira odmah sve račune? U zakonu o naplati novčanih potraživanja u kaznenim odredbama izrijekom stoji da će se novčanom kaznom od 100 do 500 tisuća kuna kazniti agencija ili banka koja ne izvrši isplatu, koja izvrši naplatu protivno ovom zakonu, a to znači i koja izvrši i naplatu veću nego što je bilo potrebno, rekla je Antičević Marinović.