Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nema razumijevanja za bibinjski rasadnik talenata

27.04.2011. 22:00
Nema razumijevanja za bibinjski rasadnik talenata


Goran je netom završenu odbojkašku seniorsku sezonu zaključio posljednjim mjestom na tablici u konkurenciji osam sastava, osvojivši od moguća 42 bodova ukupno samo 5, imajući u 14 kola tek jednu pobjedu, onu u zadnjem kolu protiv pretposljednjeg Broda


Goran je netom  završenu odbojkašku seniorsku sezonu zaključio posljednjim mjestom na tablici u  konkurenciji osam sastava, osvojivši od moguća 42 bodova  ukupno samo 5, imajući u 14  kola tek jednu pobjedu, onu u  zadnjem kolu protiv pretposljednjega Broda. Slična sezona, barem u jesenskom dijelu, bila je Goranu 2006./07.,  kada bibinjski odbojkaši nakon deset kola prvoga dijela  prvenstva u Prvoj B ligi nisu  imali ni boda. Ali je situacija u  bibinjskom klubu bila čini nam  se bitno drugačijom. Goran je  imao novoizgrađenu dvoranu  te je nakon reakcije prvoga  trenera Branka Kinde poslije  završenoga jesenskog dijela  prvenstva kako treba nešto  učiniti ili istupiti iz lige, jer je  zadnja tri kola Kinda, izuzimajući Vicu Fuzula i Tomislava Šimunića, imao na raspolaganju samo kadete i  mlađe kadete, bibinjski klub u  drugomu dijelu prvenstva od  10 susreta polovicu dobio te  sezonu nije završio na zadnjem mjestu. A tada je Goran,  što nikako nije zanemarivo,  iza leđa imao 120 djece u  mlađim pogonima. I ta djeca  su nakon toga u sljedećim godinama došla do brojnih medalja i reprezentativnih priznanja te osvojila mlađekadetsko i kadetsko prvenstvo Hrvatske, na juniorskom su  državnom natjecanju bili drugi, bili su oni i prvaci Hrvatske  za osnovne škole, prvaci u odbojci na pijesku, drugi na svijetu na mlađekadetskom neslužbenom prvenstvu svijeta,  da nabrojimo samo najvažnije  trofeje, što je za jedan tako  malen klub gotovo čudo i pokazatelj kako dijamanata ne  nedostaje, a ni kopača ni finih  majstora obradbe.
Kalkuliranje
Onda je u prošloj sezoni Goran kao kadetski prvak Hrvatske, što je na posljednjoj  skupštini Odbojkaškoga saveze Zadarske županije iznio  Vlado Fuzul, Bibinjac najzainteresiraniji za odbojku, “dobio  poziv od Talijana na kadetsko  Prvenstvo Europe, koji su  plaćali sve troškove za 18 osoba, čim se uđe u Italiju. Ali smo  trebali doći do Barija i mi nismo mogli naći 15.000 kuna za  prijevoz. To je tragedija. Ali to  je istina, što ja tu mogu kada je  to istina”. Kako bi još bolje  ilustrirao stanje u kojemu se  nalazi njegov klub, nakon što  je osvojio sve što se u mlađim  kategorijama može osvojiti,  Fuzul je zahvalio predsjedniku  HOU Zdeslavu Baraču što je  ukinuo kaznu za slučaj neodlaska na državno prvenstvo  ako klub nema novaca te rekao  kako neki klubovi moraju kalkulirati da na regionalnim natjecanjima ne budu među prva  dva kako ne bi u slučaju neodlaska na državno prvenstvo  savezu morali plaćati kaznu,  “jer da sam imao novaca onda  bih i otišao na prvenstvo. Ovo  je tragedija za djecu. Možete  zamisliti što to znači da morate  kalkulirati da ne budete prvi ili  drugi da ne dobijete kaznu od  5.000 kuna ako nemate sredstava za ići na prvenstvo  države. Što se nama dogodilo  prošle godine”.
Frustracija
Naposljetku je Fuzul u ime  OK Goran zahvalio Odbojkaškom savezu Zadarske županije, koji je Goranu pomogao  pri organizaciji Prvenstva Dalmacije za mlađe kadete. Istaknuo je Fuzul staru istinu kako  “kada se pomažemo, možemo  učiniti stvarno puno. A ako smo  rozi u vreći, ne možemo napraviti ništa. Daj mi onda kada  mi treba. Ne treba mi ručak  kada ga imam kod kuće, jer me  onda možeš i sa ženom posvađati ako uzmem tvoj ručak, a  ne dođem kući na ručak” – vrlo  emotivnim tonom rekao je Vlado Fuzul, vjerojatno jer njegovo odbojkaško dijete, što Goran bez sumnje jest, grca u problemima.
Kako su onda u takvoj situaciji, u kojoj je klub zbog  nedostatka novca morao zahvaliti Ivici Jeliću, u klubu mogli  ostati Tomislav Fuzul i Bruno  Šimunić, nositelji silnih uspjeha Goranovih mlađih selekcija i nesumnjivi odbojkaški  potencijali, čiji je prijelaz u  redove Zagreba obilježio  početak sezone? U stanju u  kojem stalno mora stvarati nove igrače, frustriran nedostajućim sredstvima, pitanje je kako će se bibinjski klub nositi sa  sljedećim sezonama, u kojima  svojim ipak neshvatljivim siromaštvom teško može biti  ozračje za imalo ozbiljnije seniorske odbojkaške snove budući da nije napravio financijski pomak kojega je prošle  godine najavljena nova uprava  kluba trebala učiniti.
– Tko će djetetu objasniti da  ga ne možeš povesti, a zaslužio  je? – zapitao se na Skupštini  OSZŽ njezin tajnik Dalibor  Masnov. Djeca to još i mogu  shvatiti, ali je problem kada  odrastemo, jer uistinu je naizgled teško objašnjivo štošta što  nam se događa.
 


Goran u Prvoj B ligi




             Sezona       Plasman   Broj klubova
            2004./05.          3.         7
            2005./06.          6.         9
            2006./07.          10.       11
            2007./08.          3.        11
            2008./09.          8.        11
            2009./10.          7.        10
            2010./11.          8.         8