Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nezaposlenima sviće tek za dvije godine

27.04.2011. 22:00
Nezaposlenima sviće tek za dvije  godine


Za ozbiljnije kreiranje novih radnih mjesta potreban je gospodarski rast od 4 posto koji zasad nije na pomolu, objasnio je ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić


Zbog sporog izlaska hrvatskog gospodarstva iz krize, kasnit će i rast zapošljavanja. Prvi znakovi oporavka zaposlenosti u Hrvatskoj očekuju se u drugoj polovini sljedeće godine, a njezin ozbiljniji oporavak tek u 2013. godini, procijenio je ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić na jučerašnjem okruglom stolu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ). S njim su se uglavnom složili i ostali analitičari.
– Za ozbiljnije kreiranje novih radnih mjesta potreban je gospodarski rast od 4 posto koji zasad nije na pomolu, objasnio je Šantić. Ekonomistica Raiffeisen banke Zrinka Živković Matijević prognozira da će rast hrvatskog BDP-a ove godine iznositi jedan posto, a za oporavak zapošljavanja, kaže, potrebno je barem 3 do 4 posto godišnje, usporedo s mijenjanjem strukture gospodarstva.
Rast broja nezaposlenih
– Poslodavci će se teško odlučivati na novo zapošljavanje i zato što imamo rigidan Zakon o radu, uočila je Iva Tomić iz Ekonomskog instituta, s kojom su se složili svi nazočni. Zbog rigidnog Zakona poslodavci sada teško otpuštaju zaposlene, ali će oklijevati i u zapošljavanju novih ljudi. Najveće žrtve pritom su obrazovani mladi ljudi, koje poslodavci, umjesto u stalni radni odnos, radije uzimaju na određeno vrijeme, čulo se na skupu. Stoga će povećano zapošljavanje mladih, tvrdi Šantić, biti pravi pokazatelj oporavka na tržištu rada.
U međuvremenu, ove godine nastavit će se rast broja nezaposlenih, i to za tri posto na godišnjoj razini, procijenio je analitičar HZZ-a Darko Oračić. Da bi se nezaposlenost barem zaustavila, procijenio je, gospodarstvo bi godišnje trebalo rasti dva posto. No, rast nezaposlenih na Zavodu u prvom tromjesečju ove godine je usporen, dijelom zahvaljujući i administrativnim mjerama.
– U veljači i ožujku Zavod je u aktivne mjere zapošljavanja uključio 3.650 osoba više nego u istom lanjskom razdoblju, a zbog strože primjene zakonskih obveza istodobno je brisano 2.710 osoba više nego lani, kazao je Oračić. Na kretanje nezaposlenosti, dodao je, utjecalo je i zapošljavanje mladih koje su pokrenuli neki veliki poslodavci, poslovi na popisu stanovništva te prve naznake iznadprosječno uspješne turističke sezone.
Bez većih ulaganja
Nakon dvije godine uzastopnog padanja hrvatskog prihoda od turizma, ekonomisti ove godine napokon očekuju povećanje. Zrinka Živković Matijević očekuje turističke prihode veće za 4 posto, a Šantić za 6 posto. Međutim, taj porast predviđamo ponajprije zbog poskupljenja uvozne robe koja će otići u turističku potrošnju, upozorio je ekonomist Splitske banke.
Šantić ne vjeruje da će oslobađanje dodatne likvidnosti, koju je početkom godine poslovnim bankama omogućio guverner HNB-a Željko Rohatinski, potaknuti veća ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, a time i gospodarski oporavak.
– Od toga ne očekujem neki učinak. HNB je oslobodio dodatnu likvidnost u trenutku kada se država zaduživala prodajom državnih obveznica na vanjskom tržištu, što je uobičajeni potez središnje banke. Mislim da u tom potezu ne treba tražiti neke druge, dodatne razloge, kaže Šantić.
 


Plaće će padati – godinama




U Hrvatskoj nema temelja za rast prosječnih plaća. One će sljedećih  godina možda nominalno rasti jedan do dva posto godišnje, ali zbog  troškovne inflacije od dva-tri posto plaće će realno padati, predviđa Zdeslav  Šantić. Osim toga, prosječne plaće u Hrvatskoj tijekom krize ostale su iste,  ili su nominalno malo povećane, iako je bilo logično očekivati da će se  prilagoditi rastu nezaposlenosti, primijetila je Iva Tomić.