Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Novi natječaji za malo i srednje poduzetništvo

27.04.2011. 22:00
Novi natječaji za malo i  srednje poduzetništvo


Novoselec je najavila da bi u okviru OP regionalna konkretnost do ljeta mogao biti objavljen natječaj za dodjelu bespovratne pomoći malom i srednjem poduzetništvu za ulaganje u unaprjeđenje kvalitete standarda energetske učinkovitosti u proizvodnim procesima. Uskoro se također mogu očekivati natječaji iz komponente razvoja ljudskih resursa


Seminar “Mogućnosti financiranja kroz  pretpristupne i strukturne  fondove 2012. – 2013. za predstavnike privatnog sektora”  održan je jučer u HGK –  Županijskoj komori Zadar.  Organizator seminara kojemu  se odazvalo 20-ak zadarskih  poduzetnika te predstavnika  potpornih institucija poduzetništvu, poput ZADRA-e i  Obrtničke komore Zadarske  županije, je Europska poduzetnička mreža Hrvatske u suradnji s konzultantskom tvrtkom Razbor.
Seminar je održan radi  upoznavanja predstavnika  malih i srednjih tvrtki kao potencijalnih prijavitelja projekata s trenutačnim mogućnostima korištenja pretpristupnih fondova, kao i njihova  priprema za korištenje nadolazećih strukturnih fondova  koji će im biti na raspolaganju  kada Hrvatska postane članica EU-a.
Regionalni razvoj
Predavačica Ivana Novoselec, konzultantica tvrtke Razbor, govorila je o trenutačnom  okviru za korištenje pretpristupnih programa i mogućnostima za poduzetnike do ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.
Od pet pretpristupnih fondova koji su Hrvatskoj na raspolaganju bili zadnjih deset  godina od 2006. godine aktualan je samo IPA program i  iz kojeg Hrvatska u 2011. godini ima mogućnost povlačenja ukupno 156,5 milijuna eura.
Novoselec je nazočne podsjetila da je IPA integrirani  pretpristupni instrument za  pomoć zemljama kandidatkinjama koji zamjenjuje Phare,  ISPA-u, SAPARD i CARDS  te da je EK za razdoblje od  2007. do 2013. godine za sve  zemlje kandidate i potencijalne kandidate predložila financijsku alokaciju od oko 50  milijardi eura.
IPA program za Hrvatsku  sastoji se od pet komponenti –  pomoć u tranziciji i izgradnja  institucija, prekogranična suradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i ruralni  razvoj.
Posebni naglasak Novoselec je stavila na treću komponentu odnosno na regionalni razvoj te njegova tri operativna programa koji Hrvatsku pripremaju za korištenje  strukturnih fondova.
 Poticanje tržišta rada
Posebno zanimljiv operativni program je onaj koji se  odnosi na regionalnu konkurentnost i za koji je u ovoj  godini raspoređeno 58,2 milijuna eura. Zanimljivo je spomenuti i da u sklopu ovog  operativnog programa EU u  pojedinačnim projektima sudjeluje sa 85 posto sredstava.  Kroz ovaj operativni program  osigurava se indirektna podrška malom i srednjem poduzetništvu kroz projekt tehničke pomoći “Promocija i  pružanje savjetodavnih usluga  MSP”.
Novoselec je najavila da bi u  okviru OP regionalna konkurentnost do ljeta mogao biti  objavljen natječaj za dodjelu  bespovratne pomoći malom i  srednjem poduzetništvu za  ulaganje u unaprjeđenje kvalitete standarda energetske  učinkovitosti u proizvodnim  procesima.
Također se može očekivati  da će prije same objave natječaja u HGK – Županijskoj  komori Zadar biti održan seminar na kojem će sudionici  kroz radionice i vježbe biti  upućeni u pravilno ispunjavanje natječajne dokumentacije.
Konzultantica je također  napomenula da se uskoro mogu očekivati natječaji iz komponente razvoja ljudskih resursa. Natječaji će biti usmjereni poticanju tržišta rada, a  projekte će moći predložiti i  privatni sektor u suradnji sa  strukovnim obrazovnim institucijama i jedinicama lokalne  samouprave.