Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Očekivani gubici

27.04.2011. 22:00
Očekivani gubici


Dva najveća dionička društva s područja turizma u Zadarskoj županiji prva su od društava s ovog prostora, koja kotiraju na Zagrebačkoj burzi, podnijela nekonsolidirana izvješća o poslovanju u prvom kvartalu. Za Turisthotel uobičajeno, jer to redovito čini među prvima, dok je za Borik to neuobičajena novost.
Ovo je razdoblje godine u kojem su turističke kuće osim rijetkih iznimki u principu iskazivale gubitke pa je tako bilo i s ovim vodećim zadarskim turističkim “kapitalcima”.
Turisthotel koji redovito bilježi iznimnu dobit na godišnjoj razini prvi je kvartal završio s 8,58 milijuna kuna gubitka, a Borik koji redovito bilježi značajne gubitke sa 14,4 milijuna kuna gubitka.
Turisthotel je imao 10,16 milijuna kuna prihoda i 18,74 milijuna kuna rashoda, a kako je prihod padao za jedan posto, a rashodi za tri, gubitak razdoblja nešto je manji od prethodne godine.
Borik je pak imao prihod od 5,3 milijuna kuna dok su rashodi iznosili 19,7 milijuna, što je rezultiralo navedenim periodičnim gubitkom, ali uz napomenu da je to smanjenje gubitka od čak 30 posto.
U iskazanim rezultatima nema iznenađenja, a prava mjera poslovanja uzet će se od upravo završenog vikenda nadalje s naglaskom na trećem kvartalu koji određuje dobit i gubitak naših turističkih kuća. U Boriku kod očitovanja uprave nisu najavljene neke bitne promjene i očekivanja, dok je Turisthotel najavio značajna ulaganja prije svega u povećanje kapaciteta praonice rublja kao i nabavu 50 novih kuća za kamp u Zatonu.