Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ovakav buking do sada nismo imali

27.04.2011. 22:00
Ovakav buking do  sada nismo imali


Od 1. travnja ove godine  otkada je hotel Bluesun Alan  otvoren imamo veći broj gostiju nego lani u ovo isto vrijeme, kaže Jole Petričević, direktor hotela, koji je vrlo optimističan pred sezonu, jer mu  već sad buking ruši sve rekorde.
– Ovakav buking u predsezoni do sada nismo imali.  Naravno da tu postoji još slobodnih kapaciteta jer nam u  predsezoni borave grupe planinara, ljubitelja prirode, nacionalnih parkova… Međutim,  i u mjesecu lipnju je najava  dolaska gostiju dobra. Buking  za srpanj i kolovoz još je u  tijeku, a najveći broj gostiju  dolazi nam iz nama tradicionalnih zemalja: Njemačke,  Austrije, Slovenije.
Starigradski hotel je, ističe  Petričević, destinacija povratnika.
– Ima slučajeva da nam nakon tridesetak ili četrdesetak  godina vjernosti u goste dolaze i njihova djeca, unuci te  prijatelji, ponosan je Petričević.
U suradnji s Turističkom zajednicom općine Starigrad i  ostalim vlasnicima starigradskih hotela, čelni ljudi hotela  Alan osmislili su ovogodišnji  bogat aktivni izletnički program koji se upotpunjuje s  povijesno-kulturnom baštinom i športskim sadržajima.
Završio je tjedan pod nazivom “Tragovima Winnetoua”, u koji su se uključili veliki  broj gostiju, a jedan od razloga  je i taj što je i vrijeme bilo  idealno, samo onako kako se  poželjeti moglo. Fanovi Winnetoua uživali su u zadivljujućim pogledima kanjona rijeke Zrmanje, filmske Rio Pecos i indijanskog sela-domovine Winnetoua. Na tom su  mjestu snimljene omiljene  scene Old Shatterhandova pokušaja da dohvati totemsko  deblo te spektakularna vožnja  bandita na splavovima.
Rivijera Paklenica obiluje  brojnim atrakcijama, izvornim povijesnim kamenim spomenicima poput Mirila, koji  čuvaju uspomenu na pokojnike preminule na velebitskim  obroncima, u vrijeme kada se  još živjelo i umiralo u planini.  Prema vjerovanju, Mirilo je  mjesto pokojnikova posljednjeg pozdrava sa Suncem,  mjesto gdje počiva duša dok je  u grobu pokopano tek tijelo.  U ponudi hotela Starigrad je i  obilazak Nacionalnog parka  Paklenica, posjet etnokuće  Marasović s malom etnografskom zbirkom. U kratkom putovanju kroz prošlost slijedi  ugodna vožnja uz tradicionalne suhozide i stara sela s prekrasnim pogledom na more.  U mjestu Jasenice preporučuje se posjet crkvi sv. Jeronima u cijelosti sagrađenoj  od kamena. Gosti su zainteresirani za posjet Modroj špilji, geomorfološkim spomenikom prirode te sedrenoj barijeri zvanoj Deveterac na rijeci Krupi i tradicionalnim  suhozidnim Kudinim mostom.
To je samo dio ponude, kaže  Petričević. U lipnju Starigrađani organiziraju utrku 9.  Velebit trekking koja se  održava u četiri kategorije,  dvije lakše i dvije teže – lakše  sa startom i ciljem u Starigradu i teže sa startom u Starigradu, a s ciljem u 46 kilometara udaljenom Karlobagu.