Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Rijekom Zrmanjom krenut će pedeset čamaca

27.04.2011. 22:00
Rijekom Zrmanjom krenut  će pedeset čamaca


Prvog dana se u “Mićanovim dvorima»” u Kruševu organizira znanstveni skup i okrugli stol “Zrmanja uokvirena kršem”, a u subotu je tradicionalna rafting regata na Zrmanji od Mlina Žegarskih do Muškovaca


Sutra počinje VI. hrvatska rafting regata “Zrmanja 2011.”, događaj godine na obrovačkom području koji organizira Riva rafting centar na čelu s Đurom Županom. Regata traje dva dana. Prvog dana se u “Mićanovim dvorima” u Kruševu organizira znanstveni skup i okrugli stol “Zrmanja uokvirena kršem”, a u subotu je tradicionalna rafting regata na Zrmanji od Mlina Žegarskih do Muškovaca.
Rafting regate na rijeci Zrmanji organiziraju se s ciljem što boljeg razvoja avanturističkog turizma i promocije zadarskog zaleđa kao turističke destinacije. Regate su turističkog, rekreativno-sportskog i humanitarnog karaktera. Naime, zadnjih godina prilog ide za potrebe djece s teškoćama u razvoju iz vrtića “Latica” u Zadru. Unatrag nekoliko godina svaka od regata je i tematska. Lani je tema bila eko-etno s naglaskom na tradiciju i ponudu eko proizvoda Bukovice i Ravnih kotara, a ove godine su u prvom planu geologija, hidrogeologija, krški fenomeni, ekosustav, turistička ponuda i održivi razvoj područja uz Zrmanju koji se većim dijelom nalazi na području Parka prirode Velebit. 
U petak u 17 sati na Mićanovim dvorima u organizaciji VI. hrvatske rafting regate “Zrmanja 2011.” i Centra za istraživanje krša i priobalja Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru održava se okrugli stol “Zrmanja uokvirena kršem”. Nakon održavanja okruglog stola planirano je i izdavanje znanstvene publikacije s radovima sudionika. Cilj okruglog stola i znanstvenog simpozija je valorizirati sva prirodna bogatstva Zrmanje i okolnog krškog područja te promicati održivi razvoj i eko-turizam Bukovice.
U subotu u 9.30 starta šesta po redu rafting regata na rijeci Zrmanji. Niz 14,5 kilometarsku avanturu rijekom Zrmanjom tijekom dana krenut će 50 čamaca sa skiperima i šesteročlanim ekipama. Među prijavljenim ekipama su ekipe Grada Maribora, Ekonomskog fakulteta iz Ljubljane, Instituta Ruđera Boškovića, Lađara “Škrapa” Monić, Centra za krš Zadar, Dječjeg vrtića Latica, NP Balaton (Mađarska), Ureda državne uprave, Brod glumaca, Hrvatskog olimpijskog odbora, Grada Zagreba i Financijske policije. Duž cijele staze raspoređeni su osiguravajuće ekipe sastavljene od ronilaca, članova GSS-a, medicinskog osoblja i nosača opreme. Regata završava humanitarnom večerom koja će se održati na seoskom gospodarstvu “Mićanovi dvori” gdje će se uz cjelovečernji zabavni program izabrati i najljepša natjecateljica “Ljepotica Zrmanje”.