Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatski branitelji se ubijaju jer su odbačeni i poniženi!

27.04.2012. 22:00
Hrvatski branitelji se ubijaju jer su odbačeni i poniženi!


– Godišnje suicid počini 100 branitelja i oko 1000 Hrvata. Puno je veći problem odnos prema braniteljima, to što su zaboravljeni i što se osjećaju poniženo. Sramota je državnog vodstva koja ne zna kultivirati zahvalnost prema ljudima koji su donijeli slobodu i stvorili državu – Slaven Letica


E moj ćaća, Gardo moja hrvatska. Heroju moj… Ostavili su vas na buri da se sami borite i nosite s problemima. Znam ćaća… Iskoristili su vas, dali vam pištolj za zasluge u ratu i još samo fali zlatni metak da vas se riješe… Nitko ne pita više kako živite, koliko vas se ubilo. Vi ste samo brojke. Nije ovo država za koju ste se borili, moglo se među ostalim čuti u uvodnom mini filmu za javnu tribinu pod nazivom “Samoubojstva vojske pobjednika” koju su, kako bi pronašli odgovore za mnogobrojna poslijeratna samoubojstva branitelja, organizirali članovi Udruge žena u Domovinskom ratu, SG SOD Davor Tomljanović Gavran i veterana Vojne policije sudionika Domovinskog rata u Zadarskoj županiji.
U prepunoj Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru o tezama “Nije ih ubio rat, ubio ih je mir”, “Branitelji, ubijajući sebe zapravo “ubijaju” nekog drugog” govorili su Denis Sabljar, psihijatar u PB Ugljan, dr. Slaven Letica, sociolog, Vera Bujas, supruga hrvatskog branitelja koji je prije nekoliko godina počinio samoubojstvo objesivši se hrvatskom zastavom i Ivan Đovani Matešić Jeremija, pukovnik Hrvatske vojske.
Političarima zanimljivi samo kada ih trebaju
– Za vrijeme rata branitelju, vojniku svatko želi platiti kavu. Nakon rata krivo ga se gleda, potom ga se uopće ne gleda, da bi ga se u konačnici preziralo – rekao je Letica ukazavši i na problem manipuliranja braniteljskom populacijom u predizborno vrijeme, no dodao je kako tome pridonosi i činjenica da je na području RH registrirano 1.100 udruga proizišlih iz Domovinskog rata od kojih je 200-tinjak krovnih.
– Političari se često sjete branitelja kada je vrijeme izbora, no kada prođu, vrlo brzo ih zaborave. Oni su njima samo topovsko meso koje guraju u prvi plan kada treba, a kasnije im služe kao “otirač”. Aktualni predsjednik države zna svašta govoriti, ali ponekad kaže i neku lijepu riječ o braniteljima. Bivši predsjednik Stjepan Mesić ništa dobro nije učinio za braniteljsku populaciju. Nadam se da je ipak dolijao, s velikom srećom primam vijesti proteklih dana i nadam se da će sada ipak morati položiti račune za sve što je radio i za stanove koje je kupovao – istaknuo je Letica, osvrnuvši se potom na statistike koje pokazuju da stopa samoubojstava branitelja nije ništa veća od stope samoubojstava opće populacije.
No, na takvu njegovu konstataciju stigla je reakcija iz publike, kada se za riječ javio branitelj koji je Letici ukazao na činjenicu da su branitelji, koji su sebi presudili mahom mladi ljudi, dok kod opće populacije prevladavaju starci, a ima i maloljetnika. Letica se potom ispravio pa je kazao kako statistike znaju prevariti, a da se brojke na koje se pozvao temelje na činjenici da je samo deset posto stanovnika branilo Hrvatsku.
Soro simbol hrvatskih branitelja
– Godišnje je to 100 branitelja i oko 1.000 Hrvata. Puno je veći problem odnos prema braniteljima, to što su zaboravljeni i što se osjećaju poniženo. Sramota je državnog vodstva koje ne zna kultivirati zahvalnost prema ljudima koji su donijeli slobodu i stvarali državu, zaključio je Letica, a na njegove riječi nadovezao se
Ivica Đovani Matešić Jeremija koji je istaknuo kako je došao do saznanja da se svakog tjedna u Zadarskoj županiji održavaju tri vojna sprovoda, što zbog branitelja koji su umrli mladi, što zbog onih koji su sami sebi presudili. Rekao je kako zapravo nema dana da se ne pokopa netko mlad, osvrnuvši se i na posljednjeg pokopanog, 1251. hrvatskog branitelja Nevija Soru Paleka, koji se objesio krajem prošlog tjedna.
– Naš Soro mogao bi biti simbol naših branitelja. Bio je siroče od rođenja, ostavljen od majke kao što je danas ostavljena i zaboravljena Hrvatska garda od svoje Domovine-majke – rekao je Matešić, dodajući kako je neosporno da su branitelji prepušteni sami sebi i ulici i da se zbog toga osjećaju beskorisno i zaboravljeno.
Iako na zavidnoj razini organizirana i dobro osmišljena, tribina je ipak završila brojnim otvorenim pitanjima kao što su ona o nepravednim zakonskim odredbama u slučajevima obitelji poginulih branitelja i njihove djece, opskrbninama, ostvarivanjima prava na mirovine i slično.


Objesio se hrvatskom zastavom




O svom traumatičnom i bolnom iskustvu na tribini je govorila Vera Bujas, majka troje djece, čiji je suprug prije desetak godina počinio samoubojstvo.
– Moj suprug nije izlazio iz kuće tri godine. Nigdje nije išao bez mene. Učila sam ga hodati kao malo dijete. Radila sam i često smo putovali, pa se izvukao iz apatije. Međutim, kada je došao u Udrugu, nastali su problemi, jer oni imaju „kratak fitilj”. Stavio je previše odgovornosti na sebe. To je “pucalo”, lomio se i zapravo 26 puta pokušao suicid – ispričala je Bujas, ujedno zahvalivši svim liječnicima na zadarskom Odjelu psihijatrije koji su joj, kako je istaknula, bili velika pomoć i podrška u teškim trenucima.


Gotovinin program demobilizacije odbijen


– Sanjali smo bolji svijet, a dobili smo “Divlji zapad”. Kapital je podijelio naše društvo na imanje i nemanje. Kada je 1995. godine general Ante Gotovina okupio trojicu svojih zapovjednika i s njima isplanirao način demobilizacije branitelja i način na koji će ih se ponovno uključiti u civilni život, oni nisu naišli na razumijevanje. Državi je bilo najlakše da ih pošalje u mirovinu. Tada smo skoro svi završili u zatvoru jer smo dirnuli u osinje gnijezdo i bili optuženi da radimo nešto na svoju ruku. Drznuli smo se uzeti stvar u svoje ruke na način da smo pobrkali planove onima koji su željeli zaraditi uzimajući postotke, namještajući poslove i zarađujući na raznim provizijama – rekao je Jeremija. Dodao je kako je veliki problem i činjenica da su i oni koji su se nakon rata zaposlili, danas bez posla, opterećeni kreditima i bez vidljiva izlaza iz te situacije – dužničkog ropstva.


Posao znači dostojanstvo


Svi gosti tribine složili su se kako, kada je riječ o samoubojstvima branitelja, veliku ulogu imaju egzistencijalna pitanja. Matešić je istaknuo kako je puno branitelja koji žive na rubu i koji nemaju riješen status. To im je, naglasio je, trebalo riješiti sustav države za koju su se borili i koju su stvarali, dok je Letica akcentirao zaposlenje.
– Posao znači dostojanstvo. Branitelje je trebalo zapošljavati, a ne slati u mirovine. Da smo to učinili, zasigurno bi bilo manje suicida, a više zadovoljstva – rekao je Letica, a s njim se složio i dr. Slaven Sabljak koji je kazao kako se kod nekih branitelja radna terapija pokazala izuzetno uspješnom u rješavanju problema i po pitanju mentalnog zdravlja. Osim radne terapije i farmakologije spomenuo je i psihoterapiju pa i hagioterapiju kao vrlo učinkovite metode.
Matešić je kao rijetki primjer spomenuo braniteljske zadruge koje se bave poljoprivredom i sitnim zanatima, čime je iskorišten njihov radni potencijal.