Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nijemci stižu Croatia Airlinesom

27.04.2012. 22:00
Nijemci stižu Croatia Airlinesom


Frankfurt je značajna zračna luka, a najave turizma iz Njemačke, koja nam je prva zemlja partner, jako su dobre, istaknuo je župan Zrilić


Oko 75 putnika sišlo je s prvog direktnog zrakoplova na relaciji Frankfurt – Zadar oko podneva u zadarsku Zračnu luku. Time hrvatski zračni prijevoznik Croatia Airlines otpočinje redovno letenje na ovoj liniji dvaput tjedno, svakog ponedjeljka i petka, što će potrajati do 12. listopada ove godine.
Na tiskovnoj konferenciji koja je tom prigodom održana u VIP salonu zračne luke sudjelovali su direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić-Bakrač, zadarski župan Stipe Zrilić, glavni direktor Croatia Airlinesa Srećko Šimunović i direktor Turističke zajednice Zadarske županije Ivo Dunatov.
– Radosni smo jer vezom s jednim od najvećih aerodroma u Europi bit ćemo redovnom vezom spojeni s cijelim svijetom. Također se radujemo jer već 1. svibnja kreće i redovna linija s Parizom, uz već postojeće s Münchenom i Zürichom, istaknula je Pupić-Bakrač.
Turizam dobra vijest
Upoznala je novinare o dovršetku putničkog terminala na 1.000 četvornih metara s atraktivnim sadržajima, čime se terminal povećao na ukupno 7.000 metara četvornih i spreman je za prihvat do milijun putnika. Uskoro se kreće s dogradnjom stajanke za komercijalnu avijaciju, a u izradi je i dokumentacija za povećanje poletno-sletne staze br. 1.
Župan Zrilić istaknuo je da su promet i infrastruktura preduvjeti za razvoj gospodarstva.
– Naša zračna luka značajna je u smislu snaženja turističkog odredišta i vjerujem da će i ovo doprinijeti dobrim turističkim rezultatima. Frankfurt je značajna zračna luka, a najave turizma iz Njemačke, koja nam je prva zemlja partner, jako su dobre. Dakle, očekujemo ih više od 166.000, odnosno 1,3 milijuna noćenja, koliko su lani ostvarili na našem području. Time će turizam ostati dobra vijest u nizu loših i nadam se kao zamašnjak pomoći u rješavanju krize, kazao je župan Zrilić.
Trećina putnika
Direktor Croatia Airlinesa Srećko Šimunović rekao je kako su letovi u predsezoni i posezoni financijski potpomognuti kroz program HTZ-a, Ministarstvo turizma i ovdašnju lokalnu zajednicu. Pohvalio je trud i rad Zračne luke Zadar te najavio liniju za Pariz ove i dvije linije u sljedećoj godini, najvjerojatnije sa Skandinavijom i Iberijskim poluotokom.
Ponovio je značenje CA kao nacionalnog zračnog prijevoznika koji Zračnu luku Zadar tretira 265 dana u godini te spaja nacionalni, ali i međunarodni prostor, jer trećina putnika zrakoplovima u Hrvatsku dolazi Croatia Airlinesom. Kazao je i kako je tvrtka iznimno popravila poslovni rezultat te u ovoj godini namjerava doći do pozitivnog poslovanja. U prva tri mjeseca bilježe 31 posto bolju prodaju što znači da – turisti dolaze.
Dunatov je naglasio važnost promjene kursa Croatia Airlinesa prema Zadu i županiji na obostranu korist.
Zračna luka Zadar očekuje ove godine 25-postotni rast i sezanje do 360.000 putnika.


Cijena karata




Za i iz Frankfurta moguće je putovati već od 126 eura, a za i iz Pariza za 166 eura, sa svim pristojbama.


Održan sastanak kod Josipovića


Predstavnice lokalne zajednice i zračne luke nedavno su se s predstavnicima Ministarstva obrane i Ministarstva prometa sastali u Uredu predsjednika Ive Josipovića. Raspravljalo se o budućem produženju poletno-sletne staze Zračne luke Zadar. Dogovoreno je da se u projekt ide i izrada je u tijeku. Ugovor s potpisima (jer bez suglasnosti MORH-a ne može se prići poslu) na putu je za Zadar.