Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nižu cijenu energije za gospodarstvo platit će građani

27.04.2012. 22:00
Nižu cijenu energije za gospodarstvo platit će građani


Otkad je Milanović preuzeo Vladu prosječna plača je u nominali pala za 200 kuna, rekao je Lesar


Nominalni iznos prosječne plaće pada iz mjeseca u mjesec i otkad je Milanović preuzeo Vladu prosječna plača je u nominali pala za 200 kuna. To je samo jedan pokazatelj, jer da bismo vrednovali prosječnu plaću moramo je računati u kupovnoj moći, a prema izračunu Eurostata pali smo s 27. na 31. mjesto u Europi po snazi kupovne moći prosječne plaće i po glavi stanovnika kupovna moć građanina Hrvatske iznosi 3.100 kuna mjesečno, rekao je u razgovoru s novinarima u Zadru predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada i saborski zastupnik Dragutin Lesar.  
Neoliberalna Vlada
Komentirajući poskupljenja struja i plina Lesar je ustvrdio kako je točno da godinama nije bilo usklađivanja cijene energenata, ali napominjući kako „vlast koja se pravda prosječnim cijenama na europskom tržištu i to koristi kao argument za povećanje cijene struje i plina, zaboravljajući na komponentu europske kupovne moći, nije socijaldemokratska ni socijalna nego neoliberalna”.
-Dobro je da cijene energije za gospodarstvo nisu išle u nebo kako ne bi napravile prevelik udar na troškove proizvodnje, ali zato i jest tako veliko povećanje cijena za građane i građani će povećanom cijenom energije financirati dio troškova razlike niže cijene za gospodarstvo. Što se predlaže u smislu energetske neovisnosti Hrvatske? Ostali smo bez Južnog toka jer Sanader i Kosor nisu znali razgovarati s Moskvom, ostali smo bez LNG terminala na Krku jer nitko nije želio Arape i alternativni dobavni pravac, nismo izgradili ni jedno novo skladište prirodnog plina. INA-u smo predali Mađarima koji od preuzimanja nisu napravili ni jednu probnu bušotinu za plin ili naftu na teritoriju Hrvatske, a sad najavljuju Plomin na njemački ugljen i Omblu. Kakva je to energetska strategija?, kazao je Lesar koji se osvrnuo i na rezultate istraživanja agencije Ispos Puls prema kojima su Hrvatski laburisti s 7,7 % potpore treća stranka u Hrvatskoj, dok je on najpopularniji političar nakon predsjednika Ive Josipovića.
Mrsić snižava cijenu rada
-Meni je najvažniji rejting stranke. Izuzetno sam zadovoljan što i nakon izbora u svakoj mjesečnoj anketi potpora građana našoj stranci raste, postupno i polako, ali sigurno. Želim vjerovati da su građani shvatili da nije dovoljno baviti posljedicama već uzrocima, a uzrok stanja u Hrvatskoj je neoliberalna politika koju je HDZ vodio osam godina, a koju su Milanović, Čačić i Linić nastavili voditi istim tempom i istim alatima. Radi se o konceptu ekonomije koju diktiraju bankarski i financijski lobiji s jednim ciljem, a taj je što veća zarada. Oni postavljaju četiri osnovna zahtjeva, a ta su; socijalni mir što znači onemogućiti sve vrste štrajkova, što niža cijena rada, a to znači uništiti kolektivne ugovore i uvesti volonterstvo, što jeftinija i dostupnija komunalna i komunikacijska infrastruktura, pa neka gradovi zemljišta daju besplatno, neka dovedu cestu, vodu, struju i plin da bi došao privatni investitor, i na kaju traže da se smanji tobože veliki javni sektor i sve morate privatizirati. Milanovićeva Vlada, kao najbolji učenik, sve to izvršava. Nekritički prihvaćajući fiskalnu uniju, fiskalni paket kojeg su dogovorili Sarkozy u Merkel snizit će cijenu rada, a tehničko sredstvo kojim će to učiniti je Mrsićev „zakon  o volontiranju”. Kapitalistima će dati besplatnu radni snagu. Oni će otpuštati radnike. Poslodavci će raskidati ugovore na određeno jer 85% građana Hrvatske radi na određeno i uzimat će besplatnu radnu snagu kojoj će država davati 1.600 kuna džeparca. Time počinje snižavanje cijene rada, upozorio je Lesar.


 STRAH JE KOČNICA POBJEDE




Na pitanje ide li Hrvatska, poput Španjolske i Grčke, prema rubu pobune građanki i građana Lesar odgovara kako je strah još uvijek kočnica.
-Hrvatska je specifična po tome što je posljedica rata u našim glavama još prisutna i količina straha koju svaki dan čujem od ljudi je nevjerojatna, ali bojim se da bez jednog takvog pokreta neće biti dovoljno pritiska na izvršnu vlast da mijenja smjer ekonomske politike, ocijenio je predsjednik Hrvatskih laburista.


 USKORO OGRANCI U BIOGRADU, OBROVCU I PREKU


Lesar se u Zadru sastao s predsjednikom zadarskih Laburista Dragom Čulinom i vodstvom stranke na temu priprema izlaska na lokalne izbore.
-Odlučili smo da i u Zadarskoj županiji stranka počinje s pripremama za lokalne izbore. Dogovorili smo da se do kraja lipnja osnivaju tri nova ogranka; u Biogradu na Moru, Obrovcu i  Preku, a  osniva se i županijska organizacija. Što se tiče njihovog izlaska na izbore, ako će mene pitati, ja ću im predlagati da izlaze samostalno. Što se tiče suradnje poslije izbora, prostor nam je sužen samo na poštene i pametne, a takvih je sve manje, rekao je Lesar.
Laburisti u Zadru započinju s aktivnostima posredstvom kojih će građanima omogućiti da preko saborskih zastupnika ove stranke postave pitanje članovima Vlade.