Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Posljednji dan festivala u znaku desetonožnih rakova i arbanaških toponima

27.04.2012. 22:00
Posljednji dan festivala u znaku desetonožnih rakova i arbanaških toponima


Jučer, posljednjeg dana održavanja “Festivala znanosti”, popularno znanstvene manifestacije koju organiziraju Sveučilište u Zadru i British Council na rasporedu su, pored ostalog, bila i dva zanimljiva predavanja. Prvo je na temu “Desetonožni rakovi – neobični morski stanovnici” u Sveučilišnoj knjižari “Citadela” održala Ivana Zubak, a nakon toga uslijedilo je predavanje Mirte Habuš “O nekim arbanaškim toponimima” na Odjelu za talijanistiku.
Budući da je tema ovogodišnjeg Festivala znanosti “10” Ivana Zubak s Pomorskog odjela govorila je o rakovima koji imaju deset nogu.
– Svi rakovi spadaju u skupinu člankonožaca koji su najbrojnija i najraznolikija skupina životinja na zemlji. Čine tri četvrtine svih živih i fosilnih vrsta na našem planetu. Rakove odlikuje čvrst vanjski kostur, četiri para nogu za hodanje uz još jedan par koji je najčešće u obliku kliješta. Pored toga, rakovi nemaju krvne žile, razdvojena su spola, a u ličinačkom su stadiju planktoni, kazala je u kratkom, ali zanimljivom izlaganju Ivana Zubak nabrojivši životinjske vrste iz ovog razreda te istaknuvši poneku zanimljivu karakteristiku svake. Tako su slušatelji mogli čuti kako su kozice strvinari, škampi važni za ribolov, jastozi i hlapovi u nas su zaštićene vrste, jednako kao i neobične vrste kuka i zezavac, kako rakovice mogu narasti i do težine od 19 kilograma, te o raznolikim oblicima grmlja i rakova samaca.
Svoje predavanje o nekoliko zanimljivih arbanaških toponima Mirta Habuš je započela definiravši temeljne metodološke pojmove i kazavši kako nam toponimi kao nazivi za određeno mjesto olakšavaju život i komunikaciju. Profesorica je potom govorila o dolasku Arbanasa na zadarski posjed u 18. stoljeću te o području na kojem su se naselili, a koje je imalo tri naziva: Arbeneshi, Arbanasi i Borgo Erizzo. Istaknula je kako svoja istraživanja temelji na građi iz Državnog arhiva u Zadru te na usmenim svjedočenjima ispitanika. Naglasivši kako arbanaški jezik ide prema izvjesnoj jezičnoj smrti Habuš je analizirala nekoliko toponima kao što su: Borgo Erizzo, Malpaga, Bregdetti, Carma, Lega, Zunge i Podere erariale.