Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Proslavljen blagdan Blaženog Jakova Zadranina

27.04.2012. 22:00
Proslavljen blagdan Blaženog Jakova Zadranina


Blagdan Blaženog Jakova Zadranina jučer je proslavljen misnim slavljem koje je u zadarskoj crkvi Sv. Frane predvodio fra Andrija Bilokapić, novi provincijal Franjevačke provincije Sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru.
– Jakov Zadranin je u 15. stoljeću živio ovdje u samostanu, slavio ista otajstva, slušao istu Riječ koju mi slušamo, klanjao se i ispovijedao svoje grijehe i propuste kako što to i mi činimo. Njemu je Evanđelje bilo nauk, poticaj, snaga, svjetionik i cilj. Bio je sin bogatih roditelja, no on se odriče svega materijalnog. To je znak svetosti. Ne uzima niti ono što mu pripada. Svetac je čovjek koji dijeli drugima i ono što je njegovo. Zato su sveci uvijek primjer, istaknuo je fra Andrija.
Blaženi Jakov je živio običnost svoga dnevnog postojanja. On je živio jednostavno radeći, kuhajući, perući suđe, skupljajući milostinju za samostan i putem je susretao ljude koji trpe, s njima je razgovarao. On je ljudima bio blizak.
– Sveci raspiruju ono najbolje u čovjeku. Svetac je poput voćke koja miriše drugim mirisom i oko sebe širi grane. To je radio blaženi Jakov Zadranin. Zato nam je nadahnuće. On je oplemenio ljude u Zadru, a nadasve u Bitettu u Italiji gdje je proživio najveći dio svog redovničkog puta, zaključio je propovjednik. Istaknuo je i važnost odgovora na Isusov poziv u svakodnevnom životu, kroz najobičnije dnevne poslove, poput Jakova, jer tako oplemenjujemo svijet oko sebe.