Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Sajam cvijeća otvorio turističku sezonu u Zadarskoj županiji

27.04.2012. 22:00
Sajam cvijeća otvorio turističku sezonu u Zadarskoj županiji


12. festival cvijeća Zadarske županije “Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu”, koji se održava u sklopu Županijskih dana, ove je godine okupio rekordan broj, preko 100 izlagača iz svih krajeva Hrvatske. Tradicionalna manifestacija, čiji je organizator Turistička zajednica Općine Sv. Filip i Jakov, a generalni pokrovitelj Turistička zajednica Zadarske županije, jučer je svečano otvorena u Ilirijinoj “Villi Donat”, a potrajat će do nedjelje.
Festival cvijeća Zadarske županije održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Općine Sv. Filip i Jakov, Udruge “Napredak” iz Sv. Filip i Jakova te uz potporu Hrvatske turističke zajednice i predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Zlatni sponzor Festivala je Ilirija d.d. Biograd, vlasnik hotela “Villa Donat” u Sv. Filip i Jakovu na čijem se prostoru od prošle godine održava Festival cvijeća Zadarske županije.
Organizatori nadmašili sami sebe
“Dane cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” otvorio je Đani Bunja, zadarski dožupan, ističući kako se sajmom cvijeća otvara turistička sezona u Zadarskoj županiji.
– Organizatori su ponovno nadmašili sami sebe, što doista nije bilo lako. Zadarska županija je lijepa i time se mi volimo pohvaliti, naše raznovrsne ljepote privlačne su turistima. U svakom slučaju možemo biti ponosni na ono što imamo. A Sv. Filip i Jakov može biti ponosan što je dio svega toga, i što je vremenom postao cvjetni biser Zadarske županije, zaključio je Bunja.
Klara Eškinja-Glavan, direktorica Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov, ističe da je Festival cvijeća prepoznat kao bitna manifestacija u okviru aktivnosti za pripremu turističke sezone te kao takav pohvaljen od Hrvatske turističke zajednice.
Cvjetni biser Zadarske županije
– Zahvaljujući dobroj suradnja s Turističkom zajednicom Vukovarsko-srijemske županije, oni se ovdje predstavljaju niz segmenata kao što je izložba etno frizura Hrvatske i seminar za frizere. U nedjelju, bit će u modnoj reviji, u kojoj će uz našu školu iz Zadra, sudjelovati i Škola za primijenjenu umjetnost iz Osijeka, čiji su radovi također izloženi na sajmu, kaže Eškinja-Glavan, dodajući da će na Festivalu cvijeća biti i etno revija iz Vinkovaca.
Novost Festivala cvijeća je i izložba dekoracija stolova u kojoj su se okušali razni hrvatski aranžeri. Njihovo umijeće ocjenjivat će posjetitelji. Eškinja-Glavan ističe i sudjelovanje splitske udruge Viola odorata koja ima originalne suvenire, a okušat će se i u dekoriranju stolova te prikazat će svoje viđenje, odnosno instalacije uređenja kontejnera.
– Mislim da smo ostvarili ono što smo željeli, a to je da “Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” postanu manifestacija kojom se otvara turistička sezona u Zadarskoj županiji, ali i šire, kaže Eškinja-Glavan, zaključujući da Festival cvijeća obogaćuje turističku ponudu te da će kao takav dugo živjeti.
U prigodnom programu koji je vodila Ana Marušić, sudjelovali su KUD Sv. Roko i polaznici Dječjeg vrtića “Cvit” iz Sv. Filipa i Jakova.


Organizatore poslužilo lijepo vrijeme


Organizatore Festivala cvijeća, koji su se ranijih godina borili s vremenskim prilikama, odnosno neprilikama, ove je godine zaista poslužilo vrijeme. Sunčano i toplo vrijeme koje je najavljeno za vikend idealno je za održavanje Festivala cvijeća na kojem su svoje mjesto našli osim uzgajivača cvijeća i oni koji se bave uzgojem začinskog i ljekovitog bilja te proizvodnjom kozmetičkih preparata, suvenira, različitih rukotvorina, kao i tradicijskih prehrambenih proizvoda.
Među najzanimljivijih izloženim prostorima svakako treba istaknuti onaj s prekrasnim orhidejama, raznovrsnim ružama i sezonskim cvijećem kao i uzgajivače kaktusa i sukulenata.
– Da kaktus naraste četiri, pet centimetara trebaju mu tri godine! Najveći neprijatelj mu je voda, odnosno čovjek. Zimi, kada spava zimski san, kaktus je dovoljno zalijevati jednom mjesečno, a ljeti svaka dva tjedna. Ništa kaktusu neće biti ako ga se zaboravi zaliti. Ako se toga ljudi pridržavaju, kaktus im može živjeti i 70 godina, kaže Katarina Bešlić, koja se kaktuse uzgaja već 15 godina.




Etno vikend u etno gradu


Kulturni centra “Gatalinka” iz Vinkovaca provodi sustavna istraživanja i prezentacije izvornih frizura iz svih krajeva Hrvatske. To podrazumijeva i projekt Etno vikend u etno gradu za koji Branka Žakula, predsjednica “Gatalinke” kaže da spaja etno frizure i etno kreacije. Projekt je pokrenut 1995. godine.
– Riječ je o projektu koji je pokrenut 1995. godine. Frizure i kreacije koje predstavljamo na Festivalu cvijeća Zadarske županije dio su tog projekta. Njegovu prezentaciju u Zadarskoj županiji, u Sv. Filipu i Jakovu, omogućila nam je Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, kaže Žakula.


Vukovarsko-srijemska županija na festivalu


Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije prvi put se predstavila na Festivalu cvijeća Zadarske županije. Njezina direktorica Rujana Bušić Srpak, navodi da su se rado odazvali pozivu jer je cvijeće jedan od najprepoznatljivijih motiva iz Vukovarsko-srijemske županije.
– Cvijeće vezujemo uz folklor i tradiciju kroz koje smo pokazali što to krajnji istok Hrvatske nudi. Etnologiju i folklor prikazujemo kroz etno frizure i etno kreacije, dakle naše izvorne proizvode predstavljamo u osuvremenjenim oblicima, kaže Bušić Srpak, dodajući da to uključuje i prikaz turističke ponude, čiji je važan segment i gastronomija.