Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sanader se više ne mora redovito javljati sudu

27.04.2012. 22:00
Sanader se više ne mora redovito javljati sudu


Zagrebački Županijski sud odlučio je da se bivši premijer više neće morati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu javljati sucu istrage, ali i dalje ne smije napuštati Zagreb. USKOK najavljuje žalbu na tu odluku


Optuženi bivši premijer Ivo Sanader više se neće morati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu javljati sucu istrage, odlučio je jučer zagrebački Županijski sud, dok iz USKOK-a najavljuju žalbu na tu odluku. Iako mu je kao mjera opreza ukinuta obveza javljanja sucu istrage, Sanader i dalje bez sudske dozvole ne smije napuštati Zagreb. Za puštanje iz pritvora, iz kojega je izašao sredinom prosinca prošle godine, Sanader je morao predati i putovnicu te položiti jamčevinu u protuvrijednosti od 12,6 milijuna kuna u nekretninama svojih prijatelja, među kojima je i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić.
Dopis o Ini i MOL-u
U nastavku suđenja Ivi Sanaderu, žestoke prigovore tužiteljstva izazvalo je jučerašnje svjedočenje Vesne Špoljarić, bivše voditeljice pisarnice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja koja je, između ostalog, prozvala DORH za zataškavanje malverazcija s dopisom o problematičnoj tržišnoj koncentaciji Ine i MOL-a. Naime, na sud je pozvana kako bi potvrdila tvrdnje Ive Sanadera da mu Olgica Spevec nije poslala pismo upozorenja u kojem stoji da MOL treba prodati Tifon kako bi se izbjegla dubinska analiza ugovora Ine i MOL-a, odnosno u kojem upozorava na pretežiti utjecaj MOL-a na tržištu zbog novog ugovora Vlade i MOL-a.
Iako vidno prestrašena ova se svjedokinja nakon uvjeravanja suca Ivana Turudića da joj se “ništa neće dogoditi”, detaljno opisala događaj iz prosinca 2009. godine, kada je u AZTN stigao dopis kojim se Ivu Sanadara i Damira Polančeca upozoravala na problematičnu koncentraciju.
– Taj mi je dokument donijela tajnica Olgice Spevec, Petra Petrović, tražeći da ga upišem s urudžbenim brojem 13 i datumom 20. travnjem. No, odbila sam to učiniti jer sam smatrala kako sve dokumente u spis “Ina-MOL” treba uvoditi po redu. Sve ostalo bilo bi nezakonito. Osim toga nije postojala ni potvrda o dostavi tog dokumenta, pa je teoretski on mogao biti sastavljen i pet minuta prije urudžbiranja, opisala je Špoljarić koja je nakon što su mediji počeli objavljivati informacije o tajnim dokumentima, Olgici Spevec, MOL-u i Sanaderu shvatila da “to neće dobro završiti”. Zato je o pokušaju antidatiranja dopisa sastavila internu bilješku.
– Vjerujem da je iza toga stajala Olgica Spevec, posvjedočila je bivša voditeljica pisarnice AZTN-a, koja je nakon svega doživjela šikaniranje u agenciji.
Zataškavanje
– Dobila sam odluku o polaganju ispita za arhivara i predračun za nabavku radne kute…. Nešto kao ivica Kičmanović…, uspjela se čak na vlastiti račun našaliti svjedokinja.
U nastavku iskaza prisjetila se kako se vozač Agencije Zlatko Horvat u nekoliko navrata kod nje raspitivao o tom dokumentu, uvjeravajući je da ga je predao.
– Nakon svega u prosincu prošle godine otišla sam u DORH i sve ispričala tužiteljici Vanji Marušić. Očekivala sam da će nešto istražiti, no baš ništa se nije dogodilo. Zato sam, mjesec dana kasnije obavijestila i odvjetnicu Jadranku Sloković jer sam imala osjećaj da se sve želi zataškati, tvrdi Špoljarić kojoj su silno zamjerili u AZTN-u što je sama odlučila progovoriti o nečemu što je nitko nije pitao.
– Čudili su se što uopće još imam obraza dolaziti na posao, ogorčeno je rekla svjedokinja.