Sanader se više ne mora redovito javljati sudu

Slika korisnika admin
FAH

Optuženi bivši premijer Ivo Sanader više se neće morati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu javljati sucu istrage, odlučio je jučer zagrebački Županijski sud, dok iz USKOK-a najavljuju žalbu na tu odluku. Iako mu je kao mjera opreza ukinuta obveza javljanja sucu istrage, Sanader i dalje bez sudske dozvole ne smije napuštati Zagreb. Za puštanje iz pritvora, iz kojega je izašao sredinom prosinca prošle godine, Sanader je morao predati i putovnicu te položiti jamčevinu u protuvrijednosti od 12,6 milijuna kuna u nekretninama svojih prijatelja, među kojima je i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić.

Dopis o Ini i MOL-u

U nastavku suđenja Ivi Sanaderu, žestoke prigovore tužiteljstva izazvalo je jučerašnje svjedočenje Vesne Špoljarić, bivše voditeljice pisarnice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja koja je, između ostalog, prozvala DORH za zataškavanje malverazcija s dopisom o problematičnoj tržišnoj koncentaciji Ine i MOL-a. Naime, na sud je pozvana kako bi potvrdila tvrdnje Ive Sanadera da mu Olgica Spevec nije poslala pismo upozorenja u kojem stoji da MOL treba prodati Tifon kako bi se izbjegla dubinska analiza ugovora Ine i MOL-a, odnosno u kojem upozorava na pretežiti utjecaj MOL-a na tržištu zbog novog ugovora Vlade i MOL-a.

Iako vidno prestrašena ova se svjedokinja nakon uvjeravanja suca Ivana Turudića da joj se "ništa neće dogoditi", detaljno opisala događaj iz prosinca 2009. godine, kada je u AZTN stigao dopis kojim se Ivu Sanadara i Damira Polančeca upozoravala na problematičnu koncentraciju.

- Taj mi je dokument donijela tajnica Olgice Spevec, Petra Petrović, tražeći da ga upišem s urudžbenim brojem 13 i datumom 20. travnjem. No, odbila sam to učiniti jer sam smatrala kako sve dokumente u spis "Ina-MOL" treba uvoditi po redu. Sve ostalo bilo bi nezakonito. Osim toga nije postojala ni potvrda o dostavi tog dokumenta, pa je teoretski on mogao biti sastavljen i pet minuta prije urudžbiranja, opisala je Špoljarić koja je nakon što su mediji počeli objavljivati informacije o tajnim dokumentima, Olgici Spevec, MOL-u i Sanaderu shvatila da "to neće dobro završiti". Zato je o pokušaju antidatiranja dopisa sastavila internu bilješku.

- Vjerujem da je iza toga stajala Olgica Spevec, posvjedočila je bivša voditeljica pisarnice AZTN-a, koja je nakon svega doživjela šikaniranje u agenciji.

Zataškavanje

- Dobila sam odluku o polaganju ispita za arhivara i predračun za nabavku radne kute.... Nešto kao ivica Kičmanović..., uspjela se čak na vlastiti račun našaliti svjedokinja.

U nastavku iskaza prisjetila se kako se vozač Agencije Zlatko Horvat u nekoliko navrata kod nje raspitivao o tom dokumentu, uvjeravajući je da ga je predao.

- Nakon svega u prosincu prošle godine otišla sam u DORH i sve ispričala tužiteljici Vanji Marušić. Očekivala sam da će nešto istražiti, no baš ništa se nije dogodilo. Zato sam, mjesec dana kasnije obavijestila i odvjetnicu Jadranku Sloković jer sam imala osjećaj da se sve želi zataškati, tvrdi Špoljarić kojoj su silno zamjerili u AZTN-u što je sama odlučila progovoriti o nečemu što je nitko nije pitao.

- Čudili su se što uopće još imam obraza dolaziti na posao, ogorčeno je rekla svjedokinja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno