Čistači, konjanici, strijelci...

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Iako je u subotu padala kiša, to nije omelo desetke građana da se odazovu akciji "Zelena čistka" na Musapstanu.

Osim organizatora, članova Udruge "Eko Zadar", ovogodišnjoj "čistki" su se pridružili i učenici Osnovne škole "Šime Budinića", koji su u najveću zadarsku šumu došli u pratnji ravnatelja škole i nekoliko učitelja, te brojni građani i članovi Udruge "Nada", koji inače jedini na zadarskom području posljednjih nekoliko godina organiziraju po nekoliko godišnjih akcija za prikupljanje infektivnog otpada.

Akcija "Zelena čistka" na zadarskom se području provodi treću godinu za redom, a organizatori - Grad Zadar i Udruga "Eko Zadar" sigurni su kako će to postati tradicija. Cilj akcije je jedan dan u godini posvetiti obilježavanju Dana planeta Zemlje na prigodan način - čuvanjem okoliša i čišćenjem divljih odlagališta otpada u prirodi.

I ove godine u akciji su sudjelovali djelatnici zadarske "Čistoće" koji su na nekoliko lokacija u šumi Musapstan postavili PVC kante za posebne kategorije otpada. A otpada je, nažalost, bilo. Našlo se tu svašta, od raznih PVC bočica pa do papira, raznih dijelova kućanskih aparata, akumulatora i slično. Koliko je točno smeća ove godine prikupljeno iz šume koja bi prema planiranim projektima trebala postati najveća park šuma na Jadranu, znat će se danas.

Iako je u sklopu "Zelene čistke" bio predviđen bogat zabavni, ali i edukativni program, kiša je poremetila planove. No ipak, dr. Mladen Antišin, iskoristio je ovu priliku te je poručio sugrađanima da žive u skladu s prirodom. U ove proljetne dane, kaže dr. Antišin, možemo vidjeti da se priroda čisti.

- Padaju kiše, puno je nabujalih potočića i slično. Na taj način priroda se čisti, a isto je i s ljudskim organizmom pa zato imamo u ovo vrijeme dosta prehlada, alergija, hunjavica. Stoga treba jesti laganiju hranu, onu manje masnu i slanu.

Volontere koji su sudjelovali u ovom najvećem "zelenom" projektu u Hrvatskoj, u subotu su oraspoložili članovi dvaju zadarskih jahačkih klubova koji su svim nazočnima pokazali što oni i njihovi četveronožni ljubimci znaju, a oni najmlađi Zadrani imali su priliku i družiti se s članovima konjičkih klubova te pomilovati konje. Osim jahača, svoje su vještine s lukovima i strijelama prezentirali i članovi streličarskog kuba Kyodo.

Da sudionici čistke ne odu gladni pobrinuo se kuhar Renato Kraljev, a uz topli obrok, od volonterki koje su nosile natpis "free hug" mogao se besplatno dobiti i topli zagrljaj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno