24 krunice za 24 godine legendarnih Pauka

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Na putu dugom 2.200 kilometara pod nazivom "24 krunice za 24 godine" 15 članova Moto kluba 4. gardijska brigada iz Splita, među njima i petorica Zadrana, predzadnjeg dana sedmodnevne karavane stiglo je i u Zadarsku županiju da bi tri krunice posvećene u Međugorju objesili i na spomen obilježja u Kruševu, Zelenom hrastu i Škabrnji.

- Riječ je o ideji našeg prijatelja Ivice Runjića, koji je nažalost prerano preminuo. On je još prošle godine predložio da u spomen na 23 godine od osnivanja većine hrvatskih gardijskih brigada napravimo turneju po Hrvatskoj, u kojoj bismo obišli spomenike i na njih stavili krunice, kazao je Viktor Pifat, zadarski bajker iz MK "4. Gardijska brigada".

Osim Pifata među bajkerima iz legendarnih Pauka u karavani po Lijepom našom su i Zadrani Ivica Mikulić Kinez, Robi Raspović, Mirko Prpić i Ričard Selihar Zagi.

Molitvu odrješenja pored spomen obilježja 4. gbr "Poklonimo se domovini" kod Zelenog hrasta predvodio je don Stipe Mustapić iz Bibinja, župnik Posedarja i Podgradine.

- Općina Posedarje dala je potporu braniteljima 4. Gardijske brigade u njihovoj nakani da dostojno obilježe svoju 24. godišnjicu, ali i da odaju počast poginulima za slobodnu nam i neovisnu Republiku Hrvatsku, rekao je općinski načelnik Ivica Zurak.

Bajkeri, branitelji motoristi u četiri dana od 22. travanja do 28. travnja obilaze mjesta stradavanja i spomenike u čast poginulim braniteljima diljem Hrvatske i mole i polažu krunicu.

- Projektom su povezani jug i istok Hrvatske, od Splita do Vukovara, tako da su posjećena mjesta od izuzetne važnosti za Domovinski rat i odavana počast hrvatskim braniteljima na prigodnim mjestima, ističe Pifat, dodajući kako će na kraju karavane svi bajkeri nazočiti u Splitu na svečanosti 4. gbr Pauci u vojarni na Dračevcu. Pritom se na podršci i potpori zahvali Zadarskoj županiji, Gradu Obrovcu i općinama Posedarje, Škabrnja i Pakoštane.

Članovi moto kluba osim u Kruševu, Zelenom hrastu i Škabrnji odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima u Splitu, Vukovaru, Udbini, Plitvicama, Zagrebu, Petrinji, Okučanima, Novoj Gradišci, Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Osijeku, Bjelovaru, Varaždinu, Gospiću, Šibeniku, Pozorac Marini. Trinaestu i četrnaestu krunicu položili su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara kao i na spomen-bistu general bojnika Blage Zadre.

- Na mnogim drugim spomen-obilježjima poginulim vitezovima Domovinskog rata zapalali smo svijeću i pomolili se, rekao je Zlatko Borojević, koordinator akcije i dopredsjednik Moto kluba "4. Gardijska brigada".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno