Sabolić: Glas Varaždinca vrijedi dvostruko više nego Zadranina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Vesna Sabolić

Saborska zastupnica Narodne stranke reformista, Vesna Sabolić, održala je konferenciju za medije na kojoj je govorila o radu reformista u Hrvatskom saboru i njenom radu kao zastupnice IX. izborne jedinice. Reformiste u Saboru još zastupaju Petar Baranović, također iz IX. jedinice, te Natalija Martinčević iz III. izborne jedinice.

Govoreći o odnosu stranke prema aktualnoj vlasti, Sabolić je rekla kako podržavaju sve dobre zakonske prijedloge i projekte Vlade, ali će biti protiv onih koje ocjenjuju lošima za Hrvatsku, kao što je privatizacija 25 posto HEP-a.

- HEP je prošle godine ostvario dobit od tri milijarde i 300 milijuna kuna, pa je najava Vlade da će prodajom osigurati dva do tri milijuna kuna, po našoj ocjeni, najblaže rečeno, neracionalna i neodgovorna. Za takvu odluku sigurno nećemo glasovati jer držimo da je to udar na nacionalne interese i suverenitet. Činjenica da uvozimo 30 posto električne energije i 50 posto ukupne energije, te da će u sljedećih pet ili šest godina 30 posto naših kapaciteta izaći iz upotrebe govori da energetska situacija u Hrvatskoj nije dobra - upozorila je Sabolić, dodajući kako Vlada pokreće privatizaciju HEP-a, umjesto novih projekata u energetici.

 Da ne bi ispalo kako samo kritiziraju, naglasila je da "nisu klasična oporba jer uz kritiku nude i rješenja".

Neka od njih već su uputili u saborsku proceduru, među kojima i Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, Zakon o osnivanju Fonda za sufinanciranje EU projekata, Zakon o osnivanju Sveučilišta Sjever i Zakon o građanskoj energiji. No, prijedlog Zakona o izborima zastupnika u Sabor nije im prošao.

- Ali nije prošao ni prijedlog SDP-a, tzv. lex Čačić, pa je usvojen amandman Mirele Holy i dobili smo zakon koji ne rješava najbitnije stvari na koje je upozorio i Ustavni sud, a to je nejednaka vrijednost glasa građana. Dakle, da karikiram, glas građanina u Varaždinu vrijedi gotovo dvostruko više nego građanina u Zadru. Za izbor saborskog zastupnika iz IX. izborne jedinice trebat će četiri do pet tisuća glasova više nego u V. ili III. izbornoj jedinici, a to je cijeli jedan grad ili više manjih gradova. Dobili smo pravo jednog preferencijalnog glasa i obveznost 40 posto žena na listi, što je valjan pomak ili civilizacijski doseg - kazala je Sabolić.

Dotakla se i Zakona o osnivanju Fonda za sufinanciranje EU projekata, iznimno važnog Zakona kojim bi se omogućilo da država sredstvima iz Fonda financijski stane iza svakog projekta kojeg je odobrila EU, bez obzira iz koje županije, grada ili općine projekt dolazi.

- Podupiremo i zahtjeve Udruge Franak i stoga smo s jednim autobusom sudjelovali na prosvjedima u Zagrebu. Iz Zadra je Udruga Franak organizirala sedam autobusa - naglasila je Sabolić, na kraju govoreći i o vlastitom angažmanu u Saboru:

- On se odnosi na rasprave na plenarnim sjednicama i pripremu zakonskih prijedloga i inicijativa. Prije sudjelovanja u raspravama, na terenu se konzultiram sa strukom ili građanima. Sudjelovala sam na javnim tribinama o reformi pravosuđa u Karlovcu i Gospiću, te posjetila terapijsku zajednicu u Nuniću, Probacijski ured u Zadru, Kaznionicu u Lepoglavi, Hrvatsku liječničku komoru u Zagrebu i Udrugu oboljelih od multiple skleroze u Zagrebu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika malipingo
Dobiti će između 0,5 i 0.8 % glasova, vrlo jaka stranka.